Piše: Rade BERAK

Tokom duge i bogate novinarske karijere imao sam prilike da se sretnem sa mnogim poznatim ličnostima iz raznih društvenih sfera. Zato ću ovim „mini feltonom“ pokušati da iz naftalina izvadim neke najzanimljivije susrete. Oni neće biti hronološki složeni već onako đuture, na koju fotku u tom trenutku naletim.

BILJANA BIBA KRNČESKA, POZNATA NOVINARKA I UREDNICA PORTALA “SVET AUSTRALIA”

Negde, 2010. ili 2011. nisam sad siguran, gledao sam snimak jedne makedonske šou emisije i na prvi pogled mi se dopao način i opuštenost i, razumljivo, profesionalnost voditeljke šatirane kose koja je razgovarala sa svojim gostima. Potražio sam je na Facebooku i poslao zahtev za prijateljstvo. Iskreno, nisam očekivao, ali za divno čudo – ona je ponudu prihvatila. Onda sam počeo da komentarišem njene postavke na toj društvenoj mreži, ali sam joj usput uradio i nekoliko postera (mnogi ne znaju da sam i grafički dizajner) i uglavnom njeni odgovori (reakcije) su se svodili na: „šta reći, osim jedno veliko hvala“.

Prvi susret uživo u Makedonskoj kući u Prilepu, sredinom juna 2014.

Bila je to Biljana Biba Krnčeska, izvanredna novinarka i, posebno, fantastična osoba. Komunikacija sa njom mi je olakšana time što Biba, pored maternjeg makedonskog, odlično vlada i sa srpskim jezikom.

Igrom slučaja, Biba je dve godine pre nego što ću je i lično upoznati, u Ohridu srela mog sina Stefana koji se sa drugarima nalazio na odmoru.

I, onda, kada smo 2014. supruga Cveta i ja otišli na odmor u Evropu, jedna od destinacija nam je bila Makedonija. Naravno i čuveni „Pivo Fest“ u Prilepu. Tu u Makedonskoj kući restoranu, upoznali smo se i lično sa Bibom koja je, koliko na mene, još više ostavila utisak na Cvetu.

Odabrano društvo, s leva: Vitomir Velevski, Rade Berak, Cveta Berak, Ole Veljanoska, dr Vesna Velevska i Biba Krnčeska

Sa Bibom u muzeju Makedonske kuće

U društvu sa nama su bili moj najbolji prijatelj iz momačkih dana Vitomir Velevski i njegova supruga dr Vesna. Oni su nas zapravo dovezli iz Skoplja u Prilep. Malo kasnije pridružila nam se i Olgica Veljanoska sveže penzionisana službenica banke koju smo odmah prozvali “bankarka”.

U šetnji Prilepom, Biba nas je odvela kod prijateljice u prodavnicu. S leva: Vitomir, Biba, Cveta, Rade, Danijela i Vesna

Biba je bila fantastičan domaćin. Prošetala nas je Prilepom koliko joj je vreme dozvoljavalo budući da je bila jedan od takozvanih PR Festivala. Tada je naše virtrualno prijateljstvo, preraslo u živo i večito.

Ovde smo probali čuveni “širden”: Biba, Cveta, Ole i Rade

Mesec i kusur dana kasnije opet ćemo se naći u Prilepu. Isto društvo samo drugi restoran. Ne mogu da se setim imena ali nije ni bitno. Bitno je da smo sa Bibom učvrstili prijateljstvo zauvek. U tom restoranu smo imali baš bogovski trpezu a po prvi put u životu smo probali i čuveni prilepski širden, njihov tradicionalni specijalitet koji se kod običnog sveta još naziva “radosta na ženite”. Pogađajte zašto?!

Od tada naše prijateljstvo se prenelo na online ali je još više unapređeno. Biba se u Ohridu sa Cvetom srela godinu dana kasnije, gde je ova boravila nakon svadbe bratanice u Štipu.

U međuvremenu, Krnčeska nije više radila na TV ali je imala značajnu ulogu savetnika gradonačelnika Prilepa. Temperanentna i kao osoba koja ne trpi nepravdu nije se tu dugo zadržala. Nije želela nikome da se dodvorava pa je zbog toga “stradala”. Kako u novinarskom tako i društvenom statusu. Međutim, ljudsko dostojanstvo je stavila iznad interesa i to joj je životna maksima.

Kada sam sa Goranom Đurićem pokrenuo Portal “Svet Australia”, Biba je bila automatski izbor za urednicu stranice za Makedoniju. Tako da je ona integralni faktor ovog Portala od prvog dana – 21. septembra 2018. Sirovi profesionalac i osoba koja nikoga ne brenuje stekla je poverenje i poštovanje kako cele redakcije tako i čitalaca širom sveta.

Britka na jeziku ali i na pisanju uspostavila je svoj kredo i nema odstupanja. Krvavo brani svoje stavove pogotovo kad je u pravu. Ako nije, ljudski će priznati. Žena ima harizmu i neretko zna i meni da „skreše“ ako oseti da nisam u pravu. Zato i jeste jedna od glavnih urednica Portala koji neguje vrhunsku profesionalnost.

Bez Biljane Bibe Krnčeske ovaj Portal bi bio siromašniji i zato joj dugujem ogromnu zahvalnost na uloženom trudu i požrtvovanju.

Retko je danas sresti osobu tako naglašenih ljudskih i profesionalnih kvaliteta. Ona je bez sumnje naš superstar.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila