IZJAVA O FESTIVALU  – VLADA PANOVIĆ ŠEF NARODNOG ORKESTRA RTS

Vlada Panović

U Kraljevu, koji je nezvanično prestonica harmonike, uspešno je ovih dana, završen prvi trodnevni festival “ZLATNE HARMONIKE KRALJEVA”.

Otvaranje festivala održano je u svečanoj sali Gradske uprave uz umetnički program posvećen velikanima harmonike, kompozitorima i kantautorima, koji su poreklom iz Kranjeva i koji su svoj grad učinili slavnim. Virtuozi na harmonici Vlada Panović, Miša Mijatović i Zoran Seičić (takođe Kraljevčani) sa vokalnim solistima Dejanom Đekićem i Rašom Pavlovićem, podsetili su publiku na izuzetna dela narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca, Novice Negovanovića, Zorana Pejkovića, Mihajla Cige Milovanovića, Nenada Neše Mićovića, Voje Vitomira Trifunovića i Svetozara Toze Živkovića.

Drugo veče festivala održanom na “Trgu srpskih ratnika” u centru Karaljjeva, posvećeno je bilo osmorici mladih harmonikaša koji su se takmičili za nagradu “Novice Negovanovića”.

Specijalni gosti večeri su bili čuveni pevaci Radiša Urošević i Danka Sojiljković.

Pobedu je odneo Jovan Pejović iz Slatine kod Čačka, osvojivši glavnu nagradu, snimanje jedne numere uz aranžman i produkciju u studiju Aleksandra Ace Sofronijevića.

Novčane nagrade za drugo i treće mesto osvojiili su Vojin Šundović iz Kraljeva i Miloš Budić iz Banja Luke.

Miša Mijatović

Miša Mijatović i Zoran Seničić

Završni koncert treće večeri “Kraljevo Tozovcu” na Trgu srpskih ratnika, pred nekoliko hiljada posetilaca koji su oduševljeno pozdravili umetnike što su koncert posvetili  legendarnom Predragu Živkoviću Tozovcu, pevaču, kompozitoru, tekstopiscu i kantautoru  dugo će se  pamtiti. Pored velikana harmonike Vlade Panovića, Miše Mijatovića i Zorana Seičića, učestvovali su vrhunski pevači Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i Jovan Mihaljica. Aleksandar Aca Sofronijević pridružio se koncertu i sa svojim orkestrom, odsvirao je nekoliko najpopularnijih Tozovčevih pesama, dok je Nikola Peković sa ansamblom “Umetnička porodica” izveo splet kopozicija u aranžmanima za umetnčku muziku. Iduće godine festival će biti posvećen preminulom Novici Negovanoviću.

Vlada Panović pored Tozovčeve harmonike koju je najviše voleo. Dao joj je ime Zlatica. Ljubaznošću njegove supruge Mime bila je izložena tokom glavne festivalske večeri na koncertu posvećenom preminulom velikanu.

Povodom festivala, izjavu je dao čuveni Vlada Panović šef Narodnog orkestra RTS -a.

“Zajedno sa kolegama koji su dali veliki umetnički doprinos i izuzetnoj podršci naše najveće medijske kuće RTS, uspešno je završen festival. 

U direktnom prenosu RTS-a imali smo najveću gledanost u tom terminu, što je učinio ceo festival vidljivim u zemlji i regionu.

Ovo će biti tradicija svake godine. Trudićemo se da pomaknemo granice kvaliteta i popularišemo prave muzičke vrednosti. Specijalna zahvalnost za gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića. Fenomenalni tim Kulturnog centra “Ribnica” Kraljeva, na čelu sa Elizabetom Todorović bio je besprekoran. Vidimo se dogodine!

 

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila