Pišući o estradnim umetnicima i umetnicima iz drugih oblasti, od čega sam sa nekima ostvario i prijateljske odnose, bilo je situacija koje su mi se zauvek urezale u pamćenje. Nije šala, u pitanju je više od 40 godina. Zato ću ovde, na otvorenoj sceni, pokušati da se setim nekih zanimljivih detalja iz tih druženja. U to vreme sam bio dopisnik izdavačke kuće „TV Novosti“ iz Beograda, a prvenstveno sam pisao za njihov muzički magazin „Sabor“ kojeg danas, na žalost, nema. A bio je, na neki način, muziči manifest. Osnovali su ga, nedavno tragično preminuli kralj narodnog melosa Šaban Šaulić i Lepa Brena. I gurao je dok je moglo, sve dok nisu počeli duvati neki „drugi vetrovi“. Redosled sećanja nije hronološki, već onako đuture, kako koje navire.

Susret sa pozorišnim i filmskim glumicama iz Beograda je doživljaj sam po sebi. To su obično inteligentne a u isto vreme šaljive ličnosti pa vam se ponekad učini da ste u dilemi, dok razgovarate sa njima, da li glume ili iskreno odgovaraju na vaša pitanja.

Zahvaljujući Anji Petrović umetnici iz Sidneja koja ih je dovela u Australiju, imao sam čast u kratko vreme, sresti i upoznati istinske glumačke veličine.

Sećam se kad me nazvala sa aerodroma u Melburnu, u redakciji Srpskog glasa i kaže: 

– Rade, pristavi kafu za nas tri. Vodim ti Ljiljanu Blagojević i Ljiljanu Lašić.

Ja, iznenađen i sav se uzvrpoljio. Kolege otišle kući, ostali samo sada pokojni izdavač lista Đorđe Marinković i njegova supruga suvlasnik istog Živana. Znao sam da je Živana snalažljiva u nenadanim posetama pa je tako bilo i ovoga puta.

Dolaze one ubrzo i vidi se na njihovim licima iscrpljenost posle dugog leta iz Beograda. Izgrlimo se tu svi međusobno i dogovorimo da intervju sa njima bide isto veče u hotelu u kojem su odsele.

Uspeo sam nekako da nagovorim Ljiljanu Blagojević za zajedničku fotku u redakciji, mada je ona insistirala da je nenaspavana i nenašminkana.

Ljiljana Blagojević je glumila u mnogim filmovima i serijama, a pozorište joj je glavna preokupacija. Zapažena je njena glavna uloga u seriji “Doktorka na selu” koju smo sa nestrpljenjem čekali svake nedelje.

Njena cela porodica je u toj umetnosti budući da je suprug Siniša Kovačević čuveni scenarista i režiser a ćerka Kalina takođe poznata glumica.

Njena imenjača Ljiljana Lašić koju smo svi identifikovali sa likom kućne pomoćnice Tine iz kultne serije “Pozorište u kući”, je neverovatno živahna i šaljivčina. Provale su joj takve da vas jednostavno ne ostavljaju ravnodušnim.

Intervju sa Ljiljanom (Tinom) Lašić

Obe njih sam isto veče u hotelu Lygon Lodge intervjuisao za Srpski glas, a u isto vreme i za Božur TV koju je držao Jovica Mladenović.

Intervju sa Ljiljanom Blagojević

Nešto manje od godinu dana, Anja je opet dovela Ljiljanu Lašić, a sa njom i čuvenu glumicu Radu Đuričin.

Sa njima sam se družio jedan ceo dan kada sam ih i intervjuisao. Rada ima tako sofisticiran glas da, kada priča, prosto vas šarmira.

Intervju sa Radom Đuričin

Zaista, pružila mi se sredinom prve dekade ovog veka, retka prilika da sretnem velikane glumišta i to se ne zaboravlja.

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila