Borislav Živković diplomirani inžinjer šumarstva, predsednik i osnivač Srpske škole “Nikola Tesla” u Nijagra Folsu u Kanadi, na čelu je organizacionog odbora za “Dan Nikole Tesle”, prvog internacionalnog festivala,  koji će se održati 9. jula 2023. godine od 18.00 do 23.00 časa u Kvin Viktorija parku (Queen Viktoria Park) u Nijagara Folsu u Kanadi.

Od kada se Borislav doselio u Kanadu 1999. godine, pa sve do sada,  bio je glavni organizaror reprezentativnih manifestacija, prezentacija, predavanja, edukativnih programa u cilju širenja kulture  srpskog naroda, njegovog jezika, tradicije, istorije, posebno promovisanja Nikole Tesle, najvećeg genija u istoriji čovecanstva. O delima Borislava Živkovića najbolje govori njegova izuzetna biografija.
Borislav Živković je rođen je u mestu Voćin (Zapadna Slavonija). Završio je u Beogradu Šumarski fakultet. Po preselenju 1999. godine na Nijagarine vodopade uključio se u rad srpske zajednice regiona Nijagare.
  • 2009. godine, pod pokroviteljstvom Eparhije kanadske, organizuje osnivačku skupštinu parohije Svetog Proroka Ilije gde je obavljao nekoliko godina funkciju predsednika i sekretara.
  • 2010. godine, na Vaskrs, osmislio je i organizovao prvu manifestaciju pod nazivom “Dečija radost Vaskrsu.”
  • 10. jula 2010. godine, na dan rođenja Nikole Tesle svojom incijativom organizuje manifestaciju “Dan Nikole Tesle” u Nijagari Folsu, Kanada.
  • 1. oktobra 2010. godine osnovao je Srpsku školu “Nikola Tesla”  u regionu Nijagara gde je prvu školsku godinu pohađalo preko 100 učenika predškolskog odelenja do osmog razreda.
  • 2013. godine uspeo je da pokrene srednjskolsko odelenje. Ove godine škola je slavila 10. godina postojanja.
  • 2014. godine, uz stručnu i tehničku pomoć kanadskog ”Tesla tehničkog muzeja” podneo je zahtev gradskoj skupštini grada Nijagara Fols  da se 10. juli proglasi praznikom u gradu Nijagara Fols.
  • 10. jula 2015. godine dobio je odobrenje i zvaničnu proklamaciju istog.
  • 2019. godine sa  stručnom i tehničkom podrškom kanadskog ”Tesla tehničkog muzeja” podneo je zahtev Nijagara parkovima za proglašenje “Trga Nikole Tesle” pored Nijagarinih vodopada.Taj zahtev je takođe usvojen i zvaničnu proklamaciju dobija u januaru 2020. godine.
  • 10. jula 2020. godine na desetogodišnje obeležavanje manifestacije “Dan Nikole Tesle” dobio je priznanje od grada Nijagara Fols za desetogodišnji rad koji mu je uručio gradonačelnik Džim Diodati.

2020. godine, u avgustu mesecu, povodom desetogodišnjeg rada Srpske škole “Nikola Tesla” i desetogodišnjeg obeležavanja “Dana Nikole Tesle” priznanje je dobio od kanadskog parlameta koje mu je uručio član kanadskog parlamenta (House of Commons of Canada) gospodin Toni Beldineli.
Poštovani Borislave, zahvaljujući Vašim velikim zalaganjima,  održava se prvi internacionalni festival “Dan Nikole Tesle” 9. jula na najatraktivnijoj lokaciji pored Nijagarinih vodopada, a povodom rođendana velikana Nikole Tesle. Šta ovaj veličanstveni događaj još predstavlja i donosi? Čiju ste poodršku imali da organizujete ovaj značajni festival ? Da li je tačno da ste dosadašnje organizacije radili gotovo sami?
BORISLAV ŽIVKOVIĆ: Već 13 godina naša Srpska škola iz Nijagara Folsa, obeležava rođendan Nikole Tesle manifestacijom Dan Nikole Tesle. Međutim, ove godine imamo tu čast da organizujemo proslavu Teslinog rođendana na nivou celog Ontarija, budući da je Teslin Dan, od pre dve godine, dobio status radnog praznika u ovoj provinciji. Zahvaljujući podršci naše ambasade u Otavi i mnogobrojnih kanadskih i srpskih zvaničnika, festival je dobio najlepšu lokaciju, park pored samih Nijagarinih vodopada, kao i publicitet koji zaslužuje. Tačno je da sam svih predhodnih godina 99 odsto  organizovao sve sam, ali za ovaj festival imam nekoliko saradnika koji mi pomažu. To su Jovana Kočić, Jelena Randjelović i Mihajlo Trifković.
Ovakav impresivan festival iziskuje velike troškove, kako ste se izborili s njima?Da li se ulaznice naplaćuju, hoće li biti hrane i pića na festivalu  – to mnogi pitaju?
BORISLAV ŽIVKOVIĆ: Želim da se ovim putem zahvalim svim našim sponzorima za koje se još borimo, jer su troškovi festivala ogromni, prešli su  80 hiljada kanadskih dolara, ali svejedno, mi smo obezbedili za sve besplatan ulaz. Biće naravno pića u ponudi, za hranu će se pobrinuti poznati restoran Copacabana.
Ko su izvodjači i gosti, kojim sadržajima je program ispunjen ?
BORISLAV ŽIVKOVIĆ: S obzirom da je festival internacionalnog karaktera, imaćemo izvođače raznih nacionalnosti iz sveta umetnosti i nauke, okupljenih oko iste ideje – Tesla, moja inspiracija. U okviru zvaničnog dela programa, publici će se obratiti major grada Nijagare, gospodin Jim Diodati, naš ambasador Dejan Rajević, predstavnici Nijagara parkova, srpski političari u kanadskom parlamentu i predstavnici kanadskog ministarstva obrazovanja. Takođe, putem videa imaćemo priliku da čujemo obraćanje srpskog pisca i američkog univerzitetskog profesora Vladimira Pištala, koji će govoriti o svojoj knjizi „Tesla, portret među maskama“ za koju je dobio Ninovu nagradu. Uvodni deo programa zatvoriće tajni gost, koji će imati izuzetno važnu ulogu na našem festivalu. Zabavni deo programa biće ispunjen mnogobrojnim plesnim i folklornim nastupima, kao i koncertima bendova koji sviraju različite muzičke žanrove.Pored brojnih javnih ličnosti, biće zastupljene TV i radio stanice, novine, portali… Nastojaćemo da se festival “Dan Nikole Tesle” direktno prenosi, kako za naše ljude u Srbiji, tako i za sve ljude širom sveta!
U programu učestvuju: 
Edukacionalni worksshops,
Kids craft,
Muvie abaut Tesla ,
Koncert-Srpski hor,
Tamburica orkestar,
The Regulars,
Serge Nikole Etric,
Srčani Udar rock grupa,
Lemon Bucket orkestra
Srpski folklor “Studenica”
Georgian folklore ,
Philipines Dance
Srpski folklor “Vez” 
Nijagara Dance Academy, 
Ansambl Makedonija
U samoj završnici festivala biće organizovan spektakularni vatromet iznad vodopada, dok će Nijagarini vodopadi biti obasjani bojama srpske trobojke.
Koji je glavni cilj ovog veličanstvenog događaja i njegova poruka?
BORISLAV ŽIVKOVIĆ:Glavni cilj ovog događaja je da kroz edukaciju i zabavu glasno progovorimo o Teslinom značaju za celo čovečanstvo, sa tendencijom da se život i delo našeg velikog genija jednog dana nađu u udžbenicima kanadskog obrazovnog sistema. Ovim festivalom šaljemo svetu snažnu poruku da ćemo o Teslinom značaju glasno i neprestalno govoriti.

 “Srčani Udar” snimio je hit “Dan Nikole Tesle” sa dečijim horom Srpske škole” Nikola Tesla” iz Nijagara Folsa i dečijim horom “Čarolija” iz Beograda.
Razgovarali smo za ”Svet Australie” i sa  Dejanom Đurkovićem – Englezom, frontmenom  grupe “Srčani Udar”, a povodom  velikog hita “Dan Nikole Tesle”,  koji su snimili povodom istoimenog festivala i njihovog učešća na njemu.
Objavili ste, Dejane,  ovih dana hit “Dan Nikole Tesle”, koji je publika fantastično prihvatila. Pesma je lepa, poletna, radosna, lako se pamti. Dečije horsko i pevanje ”Srčanog Udara”  je prosto zanosno, sjajno ste se uklopili.  Po čijoj je ideji pesma nastala, kakva je saradnja i atmosfera bila na snimanju?
Dejan Đurković: Hvala veliko, učešće ”Srčanog Udara” u projektu  pesme “Dan Nikole Tesle”, na koji smo veoma ponosni, bilo je na predlog Borislava Živkoviće kojem se ovom prilikom zahvaljujemo. Bilo nam je jako zanimljivo, kako u studiju sa decom Srpske škole “Nikola Tesla” iz Nijagare Falls sa kojima smo radili usnimavanje horskog pevanja, tako i pri snimanju spota koji smo radili kod spomenika Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima. Atmosfera je bila izuzetno prijatna za sve nas. To je bila jedinstvena prilika za tako nešto, jer se dozvole za komercijalno snimanje, pogotovu spotova u tom delu grada jako retko izdaju.  Borislav Živković je već imao melodiju i tekst za sve strofe, pa sam se ja lako nadovezao sa refrenom aranžmanima i produkcijom. Bend ”Srčani Udar” odsvirao je odlično instrumente. Bubnjeve – Ademir Vaske Brćanović, bas gitara – Branislav Vilić, vokal i gitara -Slobodan Boban Vitas, gitare i klavijature-Dejan Šurković-Englez. Koristim priliku da se zahvalim koordinatorima Leotini Vukomanović, Borislavu Živkoviću, kao i deci Srpske škole “Nikola Tesla” iz Nijagare Folsa, kao i dečijem horu “Čarolija’ iz Beograda na ukazanom poverenju i saradnji. Bilo nam je veliko zadovoljstvo. Počastvovani smo što ćemo ove godine učestvovati na festivalu “Dan Nikole Tesle” gde ćemo zatvoriti program uz veličanstven vatromet i spektakl. Ovom prilikom pozivamo sve koji su u mogućnosti da dođu na festival, biće nezaboravno.
Pesmu “Dan Nikole Tesle” poslušajte na linku:
Slavica MOMAKOVIĆ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila