NAJAVLJUJEMO  6. NOVEMBAR  2022. UMETNIČKO VEČE KLASIČNE MUZIKE I SLIKARSTVA MARTE MILOŠEVIĆ BRANKOVIĆ I GORDANE NENADOVIĆ, SA GOŠĆOM, SLIKARKOM NA SVILI, PROTINICOM SAVOM KRSTIĆ!

Jedna od najpoznatijih pijanistkinja svetske muzičke scene, Beograđanka, Marta Milošević Branković, osvojila je “Bronzanu medalju” za autorsku kompoziciju “SLAVA” za najbolje moderno-klasično delo od strane “Global Music Awardas” takmičenja. Nagrada je došla u prave ruke, jer Marta se odavno bavi veoma uspešno komponovanjem. Njena virtuozna tehnika, stilski izraz, senzibilitet, moćna kreativnost, vizualizacija muzička, čini je posebnom i originalnom. U osvrtu na njenu internacionalnu karijeru solo kamernog pijaniste, izdvojićemo  prvi album “BLACK SWAN OF PIANO” (Crni labud klavira) koji je bio uvršten u top 20 albuma 2019. i zauzeo visoko 5. mesto, što je fantastičan uspeh.

Pored brojnih obaveza, putovanja i koncerata po svetu, Marta ne zaboravlja našu publiku, Beograd, ni svoje korene, uvek im se sa ponosom vraća, rado prihvata nastupe kada je naši ljudi pozovu.

U ovom intervjuu, osim njenih uspeha i planova za  karijeru, Marta će govoriti o budućoj saradnji sa vrhunskom slikarkom i ikonopiscem Gordanom Nenadović, javnosti  poznatoj po jedinstvenim i izuzetnim sikama, koje je izlagala na izložbama u svetskim metropolama, njh dve uskoro će se sresti na umetničkom programu u Majamiju. Jedno je sigurno, da obe imaju uraganske energije koje ih pokreću i motivišu i koje nose sve pred sobom u svet svojih magičnih dela i snova, sa dušama punim ljubavi za celo čovečanstvo i vasionu. Njihovim dušama, srodne duše, imaće nezaboravnu uspomenu sa nastupa u Majamiju i gde god se pojave zajedno.

Čestitamo poštovana Marta na fantastičnoj nagradi, bronzanoj medelji, koju ste dobili za autorsku kompoziciju “SLAVA” u velikoj konkurenciji za najbolju kompoziciju na takmičenju “Global Music Awardas”. Koja su Vas osećanja preplavila kada ste čuli za osvojenu nagradu?

Taj veličanstven osećaj uzbuđenja i radosti kada mi je uručena nagrada, ne može se ničim platiti, niti zameniti. Kao da sam krila dobila da poletim. jer je to prva nagrada za komponovanje u mom životu. Sve nagrade koje sam dobila do sada bile su za klavirska izvođenja i takmičenja i određena dostignuća na polju performansa ili svetskih kritika, ali nikad za komponovanje.

Da li Vas je ovo veliko priznanje motivisalo za dalji kompozitorski rad?Kako ste proslavili nagradu?

Apsolutno! Evo već komponujem novu kompoziciju i završila sam skoro delo pod nazivom “PRASKOZORJE”. Nagrada je došla kao iznenađenje, pa smo suprug i ja proslavili uz večeru i šampanjac. Mislim da je ovo tek početak moje karijere u komponovanju i da me čeka još puno toga.

Od Vas se uvek mnogo očekuje, spremate li novi CD za Vaše verne poštovaoce širom sveta.

Baš ste pogodili. Prvi put objavljujem vest, dakle ekskluzivu za vaš Portal “Svet Australia” da me čeka velika promocija albuma” MARTA THE TEMPEST” koji izlazi u izdavačkoj kući PARMA REKORDINGS 3. februara 2023. godine i biće dostupan na svim mrežama, socijalnim medijima i muzičkim platformama. Sve je u pripremi. To je jedan romantičan album, totalno drugačiji od svega na marketu, sa vrlo unikatnim gostom akustičnim gitaristom Denverom Kuperom sa kojim snimam i sviram povremeno. On je mlada rok i metal zvezda, naš video “REKVIJEM ZA SAN” postigao je preko 100.000 pregleda na Instagramu do sada.

Čuvena slikarka, profesorica Gordana Nenadović

Koje umetničke niti povezuju Vas i Gordanu Nenadović, kako ste došle na ideju da sarađujete?

Gordanine umetničke slike prvi put sam videla na socijalnim medijima i pomislila sam kako bi bilo lepo da imam jednu njenu sliku u klavirskom studiju, jer bi ona baš razumela moj ego, crnog labuda za klavirom. Tada nisam ni sanjala da ćemo ostvariti kontakt i napraviti planove za bilo kakvu saradnju.

Ja verujem u kosmičku energiju, razlog i vezu među ljudima na jednom mnogo višem nivou. Kada sam jedno popodne dobila poruku od te iste Gordane, znala sam da postoji jaka nit napravljena između njenih slika i moje muzike, još pre nego što smo pomislile jedna na drugu. Nakon dugog razgovora sa Gordanom preko telefona, ja sam sela za kompjuter i napisala ovu rečenicu:

“Ja nju inspirišem da slika, a ona daje vizije mojoj muzici kakve nisam mogla ni da sanjam. Njene slike vode moju dušu u predele daleke i još meni nedostizne”.

Uz podršku i veliku ljubaznost prote Milana Krstića, domaćina i organizatora programa kao i uprave, održaćete sa čuvenom slikarkom Gordanom performans u srpskoj crkvi Simeon Mirotočivi u Majamiju, recite nam nešto više o tom nastupu…

Naš prvi zajednički performans, takozvani sudar umetnosti i energija, desiće se u nedelju 6. novembra 2022. u srpskoj crkvi u Majamiju. Iskoristiću priliku da tada najavim izlazak mog albuma u februaru “MARTA THE TEMPEST” i odsviraću moje kopozicije, a Gordana će izložiti svoje slike, najavićemo tako, jednu veću saradnju. Imaćemo gošću programa, slikarku na svili, talentovanu protinicu Savu Krstić. To će biti jedan prikladan kulturno umetnički program za ljubitelje umetnosti.

Koji su planovi za sledeća kulturna dešavanja sa Gordanom Nenadović?

Veliko zajedničko veče će se desiti  krajem januara 2023. godine na promociji mog albuma “MARTA THE TEMPEST” gde će Gordana izlagati seriju slika inspirisanu sa mnom i Crnim labudom, na South Beachu u Majamiju. Planovi su veliki, nakon toga odvešće nas saradnja do Njujorka i do Čikaga, a možda i u par drugih gradova. Na svakom našem događaju trudićemo se da napravimo zanimljiv dodir umetnosti sa još umetnika oko nas, koji će doneti svoju priču i daće različitost tom događaju. Planiram na svakom mom koncertu ili promociji da pozovem Gordanu, da izloži svoju umetnost koja zrači i koja meni daje viziju ne samo moje muzike, nego viziju budućnosti i vere u lepše sutra.

Zanimljivo je da su se vaše energije prepoznale, a da se još niste zvanično upoznale, kako to tumačite?

To je tačno, sve do ovog trenutka Gordana i ja se još nismo videle. Sve što smo zamislile i isplanirale se desilo preko socijalnih medija i telefona. Jedva čekam naš susret jer će mo tada razbuktati naše energije. U međuvremenu držim koncerte, komponujem i snimam audio i videa.

Hvala draga Marta na razgovoru, želim Vama i Gordani briljantne uspehe za sve buduće projekte i planove, imate li za kraj poruku za naše čitaoce?

Šaljem ogroman pozdrav svim cenjenim čitaocima Portala “Svet Australia”, koji Vas podržavaju i prate, vrlo sam zahvalna uredništvu na pažnji i saradnji, a posebno Vama.

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

  1. Draga Marta,
    od srca ti cestitamo na velikom uspehu,ovoga puta za stvaralacki rad na umetnickom polju!Stvaraoci kao umetnici su blize Bogu,jer je on najveci stvaraoc,i to te svrstava u posebnu kategoriju ljudi!
    Srecno i nastavi dalje,to je pravi put!
    Mirce i Goca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila