Genijalniot Igor Đambazov ja potvrduva teorijata deka talentiranot čovek e kako vinoto što postar toa podobar i se poorginalen. Včera na YouTube platformata publikata možeše i premireno da go pogledne negoviot nov spot za prepeanata  “Žaklina” koja beše snimena ušte vo maj kako jazz prerabotka. Ovoj pat pesnata dobi duša i slika koja odlično ja isparati stilizacijata na samata melodija vo jazz ruvo.

Tatjana Aleksiќ vo ulogata na Žaklina

Video spotot e snimen vo Kinoteka na Makedonija, a glavnata uloga ja ima profesorkata Tatjana Aleksiќ koja od “skopska ikona” se transformira vo “bitolsko čupe”. Spotot go režiraše Goce Trajkovski, a aranžmanot na pesnata e na bas gistaristot Simeon Angelovski koj napravi maestralna prerabotka. Se razbira deka samata melodija ni pola ne bi zvučela tolku dobro da ne ja otpeeše Đambazov koj odlično vladee so bluz i jazz žanrot i so svojata boja na glas i personalitet im dava posebna dimenzija na pesnite odnosno gi pečatira so znakot za kvalitet.

Od skopska ikona do bitolsko čupe: Tatjana Aleksiќ

Ona što pomladite generacii možebi ne go znaat e deka pesnata “Žaklina” beše prviot turbo folk hit vo Makedonija snimen vo 1991 god. Ovaa pesna ja proslavi bitolskata grupa “Elita”, a posebno pejačot Cane Nikolovski koj i den denes se zanimava so muzika iako živee vo Španija. Svoevremeno koga razgovaravme so nego toj ni otkri deka grupata “Elita” ovaa pesna posledna ja vklučila vo albumot i deka ni sami ne očekuvale takov bum. Albumot bil rasprodaden vo 30 000 primeroci, a pesnata stana mega hit. Tokmu poradi samata istorija na pesnata i žanrovskata prepoznatlivost ne interesiraše mislenjeto na Cane Nikolovski za novata prerabotka vo jazz manir i kolku toj beše zapoznat so idejata?

-“Da bev zapoznat, me prašaa od grupata sviračite, potočno bass gitaristot Simeon i tie mu ja ponudija na Igor od kako ja snimija, ima skoro godina. Da ti kažam pravo mnogu me bendisa i ovde ja peam i sviram na angliski i instrumental so flejtata. Samo edna greška napravija so kompozitorot, go napišaa Božo harmonikašot, a pesnata e od grupa” Elita”, a ne na Božo, dodeka tekstot e na Valentin Soklevski. Zboruvanjeto na Igor vo pesnata sam si go izmisli toa e Igor ha ha ha”- zadovolno ni prokomentira Cane koj i pod samiot spot napiša “Odlična obrabotka”.

Osven žanrovskata transformacija na melodiskata linija, i tekstot dobi dopolnuvanje vo forma na stihovi što Igor gi izgovara vo eden del od refrenot, a sam gi sroči i zvučat vaka:

“Ah mor Žaklino čupe bitolsko, ja pomniš li igrankata vo Domot na kulturata?”

Dojde so drugarki cela svita, na koncertot na Cane i grupata Elita.

I duri tie taka dobro svirat, Cane objavi “damite biraat”.

Ti mi prijde prva neli, so tvojte štikl beli i igravme tango “lepenka”…

Bas gitaristot Simeon Angelovski zadolžen za aranžnanot

Vakov šmek na pesnata može da dade samo Đambazov i nikoj drug, a sekako deka poseben šarm predizvika i pojavuvanjeto vo spotot na popularnata skopska profesorka Tatjana Aleksiќ koja za svoeto učestvo napiša:

-,,Ah mori Žaklino čupe bitolsko, ja pomniš li igrankata vo Domot na kulturata”… Premierno spotot, jazz prerabotka na pesnata ,,Žaklina”! Blagodaram na doverbata, učitelkata e cepki, ama so Đambazov sè izgleda svetski”!

Odlična preraborka na popularnata “Žaklina” vo jazz manir

Ostanuva i vie da go čuete ovoj prepev koj zaslužuva samo aplauzi i da uživate vo senzibilitetot što go poprilimila pesnata koja od sekogaš znaela da predizvika vnimanie!

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila