Čuvena književnica Svetlana Alter rođena je u Šišatovcu 19. 8.1948 godine. Gimnaziju je završila u Sremskoj Mitrovici a prirodno matematički fakultet u Novom Sadu. U Beogradu je studirala 2 godine istoriju, koje su joj na neki način obeležile život i navele je da se bavi naučnim radom, izučavajući srpsku prošlost. Njen prvi rad izašao je u “Zborniku Matice Srpske” za društvene nauke.

U našem telefonskom razgovoru, predstavila se uz osmeh: “Pored toga što sam pisac, po zanimanju sam profesor u penziji. U Čikago sam se doselila pre 16 godina.”

To skromno predstavljanje, naglasilo je njenu izuzetnu ličnost u šta sam se brzo uverila. Proletela mi je misao koju sam negde pročitala: “Samo skromni ljudi, veliki su ljudi”!

Svetlana Alter veliko je i cenjeno ime u našoj zemlji i dijaspori. Zbog nebeskog talenta, vrata sveta su joj širom otvorena, napisala je brilijantno 18 knjiga, koje su gotovo sve prevedene na engleski jezik. Čitaoce fascinira njen stil pisanja, vrhunska lirika, čistota emocija koje isijavaju svetlośću zadivljujuće književne gospostvenosti, otmenosti, slikovitosti, dobrote i nežnosti, plemenite široke Svetlanine duše, koja nadahnuto, poput neba nadkriljuje čitaoca i vodi ga u tajanstveni svet knjige. Pre intervjua sa slavnom književnicom, predstavićemo knjige koje je napisala i objavila i koje su po mnogima remek dela:

Naučni rad “Matice Srpske – članak “Mitrovačka mala realka”, Zbornik Matice Srpske” za društvene nauke broj 84 – 1988 godine,

“Ljubav u ogledalu” – 1997,

“Grad muzej u svetlosti” – 1998,

“Mitologija probudjene večnosti” – 1999,

“Bela golubica manastira Šišatovca” – 2000,

“Nestin tragovi u vremenu” – 2000,

“Mileva Marić Ajnštajn” – “Tajni tragovi duše”  – 2002,

“Sirmijumske svetlosti” – 2002,

“Ključ istine” – 2005,

“Kralj Petar Drugi” – “Dinastija Karađorđević” – 2012, 

“Tesla most svetlosti između neba i zemlje” -2017, 

“Od Kosova do Čikaga” – Sveti Stefan Dečanski – knjiga pripada crkvi u Čikagu,

“Šapat bele golubice među zvezdama”,  u pripremi je… 

U Americi na engleskom jeziku je izašla knjiga “Tajni tragovi duše Mileve Marić Ajnštajn”.

Neke knjige su istorijske, neke romani o istoriji našeg srpskog naroda, a neke su mitski tragovi duše, kao što je Teslina duša, po rečima Svetlane Alter!

Po čemu pamtite detinjstvo i odrastanje? 

Rođena sam u selu Šišatovcu kraj manastira, koji je u Drugom svetskom ratu bio bombardovan i veoma oštećen. Sećam se, tokom mog odrastanja, da stojim na zgarištu na pepelištu, na porušenom zidu srpske istorije.

Taj uništeni i opušteni manastir, stajao je nekako ponosno, propinjući se u nebeske visine i u meni je budio svetlosnu iskru života i snagu nepobedivosti. Manastir je danas delimično obnovljen prilozima vernika i stoji ponosno iz čijih zidova možete čitati istoriju srpskog naroda.

Manastir je poznat po svetoj vodi izvorskoj Svete Anastazije, koja je izlečila Nikolu Teslu kada je bio bolestan od kolere.

U drugom veku posle Hrista, na mestu današnjeg manastira posvećenom Bogorodičinom rođenju, skrivali su se prvi hrišćani, koji su pobegli iz carskog grada Sirmijuma, u vreme žestokih progona hrišćana koji su bežali ispred rimskog bezbožnog mača. U grupi hrišćana bila je i rimljanka Anastazija koja je svoj život posvetila Hristu i borbi za čoveka koji je robovao po tamnim mestima, zatvorima okrutnih bogataša. Anastazija, ćerka bogatog rimskog robovlasnika, bila je zaštitnica sirotinje i zatvorenika i na sve strane pružala im je pomoć. Istorijski pisani podaci govore, da je uhvaćena tu na izvoru života današnjeg manastira Šišatovca i odvedena na trg Sirmijuma i spaljena živa na lomači. Njeno telo nije odmah gorelo, plamenovi su e zaobilazili, a okupljena masa je vikala: “To je hrišćanska svetica, to je moć koju je dobila od Hrista”!

Ova sveta hrišćanska duša ostala je u svima nama za nauk, pokazujući nam kako je verom i molitvom upućen Bogorodici i Hristu, pod uzvišenjem današnjeg manastira Šišatovca potekla sveta voda izvorska, a teče i danas. Ovaj izvor nazvali su svi od vajkada Anastazijin izvor. Sa severne strane manastira bio je još jedan izvor Bogorodičin, gde su se i gubavci lečili. Ovaj Bogorodičin izvor koga se ja u posleratnom periodu sećam danas je u korovu i presušio je.

Po predanju iz Šišatovačkih nebesa u olujnoj noći munja i gromova, rođena je u nebesima nad manastirom Teslina Bela Golubica Šišatovaca.

Iz nebesa se pojavila Bela golubica, bela belcita sa nekoliko nebeskih plavih tufni. Pozn’o bi je među hiljadu – govorio je Tesla kasnije u Americi. Golubica je Teslu pratila na putu života i ostala je njegov saputnik zvezda vodilja, veza sa Božanskim kosmosom.

Čime ste bili inspirisani i koliko Vam je značilo, da napišete knjigu o najvećem izumitelju i naučniku svih vremena, Nikoli Tesli?

Tesla oboženi naučnik, ta predivna svetačka čarobna svetlost Nebesa, oduvek je stanovao u nekom kutku mene. Još od rane mladosti, bio je on moja lekcija života, moje divljenje.

Možda je mesto mog rođenja – Šišatovac, odredilo tu tajanstvenu nit, koja je spojila ono što je umom nespojivo. Tumarala sam kroz ceo život, lutala po belom svetu, napisala brojne knjige.

Plovila sam uzurburkanim morima nošena snažnim talasima, udarala u tuđinske obale, ali brodolom i nevidljivi okovi nisu mi zatrli svetlost duše. Tesla je i dalje bio sa mnom, kao nevidljivi simbol svetlosti.

Sećanja u meni živela su kao i pre 55 godina kada sam slušala priče o dičnom Srbinu -Tesli, o njegovom detinjstvu, o životu u Americi. A evo i danas ništa nije izbledelo.

Jednog jutra misli su postale stvarnost, Zvezda zornjača (planeta Venera) jače je svetlila, a glasovi u meni zagonetno su šaputali, da je došlo vreme da ispunim zadatak svoje duše.

U Americi sam se srela sa starim spisima o Tesli, o Šišatovačkoj golubici, o Teslinom magičnom oku…

Pisanje knjige o Tesli za mene znači mnogo, tu počinje moje unutrašnje putovanje u moje detinjstvo i priče. Tu su daleke istine o tom Nebeskom daru koga nam je Bog poslao  na zemlju, a Tesla se zove. Imao je svetački život vredan oreola svetog.

U Vašoj knjizi “Svetlosni most između neba i zemlje” prepliću se mnoge činjenice i emocije. Kako ste došli do priča koje pre Vašeg romana nisu bile otkrivene i koje ste pretočiili u sjajnu knjigu?

Svi smo mi na Teslinom putu, iako ja živim u dalekoj Americi, toliko dalekoj da mi se čini da je na kraju sveta. Ponekad podignem glavu na čikaško nebo i kad vidim belu golubicu, pitam se, nije li to Teslina golubica? Čikago je prvi grad osvetljen na jedan dodir dugmeta, a tu na čikaškom jezeru Mičigen Tesla je prvi put pokretao brodove na daljinski pogon. Još uvek možete sresti ljude koji znaju neku tajanstvenu priču o Tesli.

Priče koje sam govorila o ovoj knjizi su ispričane od strane Nikoline, rođene sestreTesline, Angeline Trbojević koja je živela u manastiru Šišatovcu kod svog sina Petronija Trbojevića koji je bio iguman manastira. Angelina je mojim precima ispričala priču, koja se do sada u široj javnosti ne zna, da je Tesla imao ljubav, devojku Mariju u mladalačkim danima i ta večna ljubav koja se nesrećno završila. Kod nas se u kući često pričalo o Tesli, o njegovoj pameti i uspešnosti i načinima lečenja.

Naš narod ujedinjen je u velikoj ljubavi i poštovanju prema svetski slavnom naučniku Nikoli Tesli. Vi apsolutno prednjačite po svemu. Šta je Vas vodilo  da napišete 3 knjige o njemu?

 

Moj put je obožen svetlošću a glas života Teslinog i mog Šišatovca, želeo je da sve izađe na pozornicu sveta. Svi mi smo svetlosna bića, samo treba da se setimo ko smo i ko su nam preci? Znate onu izreku: “Džabe su vam srebrni sudovi, ako imate zemljane misli”. Božanska svetlost uvek treba da je tu u našim srcima.

Napisala sam tri knjige o Tesli;

“Bela Golubica manastira Šišatovca”, “Tesla most svetlosti između neba i zemlje” i “Šapat bele golubice među zvezdama”. Knjige pripadaju nebesima a poželećemo im srećan zemaljski tok.

Odakle ste crpeli motivaciju da napišete brojne knjige?

Sve moje knjige, a ustvari ih ima 18, su moja lična reakcija na put srpskog naroda, na veličanstvene ličnosti i na Božanski put istine svih nas, a moje nadahnuće je posebno. Moja baba i deda mnogo su mi pričali o Teslinom životu, o istoriji, o legendama, o mitskim bićima koji su nekada živeli u pričama naroda srpskog. Pričali su mi i o kralju Aleksandru i kralju Petru. Moje knjige nastaju iz moje mentalne retrospektive iz porodičnih sećanja i pisanih izvora.

U zlato ste utkali roman “Tesla most svetlosti između neba i zemlje”, dali ste mu neprocenljivu vrednost. Knjiga ostavlja bez daha čitaoca svojom bogatim sadržajem, duhovnom raskoši, istoriskim činjenicama… O čemu govori knjiga, koliko nam možete reći o njenom sadržaju?

Knjiga govori o razvoju Tesline duše, opisani su njeni tajni tragovi. Takođe, neki segmenti o njegovom životu koji su nepoznati, njegova povezanost sa manastirom Šišatovcem, rađanje bele golubice u nebesima manastira, doduše to je samo predanje i Teslina ljubav.

Koju poruku knjiga šalje čovečanstvu?

Svetlost, mir, ljubav i razvojni put najvećeg genija ikada rođenog na zemlji!

Knjiga je izašla iz štampe pre 2 godine, zbog čega ste tek sada odlučili da je promovišete. Ko je izdavač, na kom jeziku je štampana? U kojim američkim gradovima bi voleli da održite promociju? Kako zainteresovani čitaoci mogu da je kupe?

Zbog prilika i zabrana, knjiiga nije promovisana kada je izašla iz stampe. U oktobru nadam se njenoj promociji. Sve moje knjige sam sama izdala, sem “Tajni tragovi duše Mileve Marić Ajnštajn”, koju je izdala američka kuća “Dorronse”. Knjige su gotovo sve prevedene na engleski jezik. Zavisi od priliva novca gde ću knjige promovisati. Volela bih da ih promovišem u Srbiji, na Nijagarinim vodopadima, zatim u Čikagu, Majamiju, ali naravno gde budem pozvana ići ću.

Ovih dana pišete novu knjigu. Koji naslov nosi, hoćete li nam otkriti malo detalja o njoj?

Knjiga se zove “Šapat bele golubice među zvezdama”, a govori o dva velikana, o svetlosnom jedinstvu Tesle i Novaka Đokovića. Knjiga izlazi iz stampe za mesec dana i ja sam izdavač. Ovo je ekskluzivna vest za Vaš Portal.

Koliko ste knjiga napisali od kada živite u Čikagu? Da li verujete da je nebeski bio znak da se iz Srbije preselite u Ameriku i ovde da život posvetite pisanju knjiga?

Za 16 godina koliko živim u Čikagu, knjiga napisala sam 18 knjiga, ako obuhvatim one koje nisu izašle iz štampe. Ceo život Bog nam ostavlja znake pokraj puta, naravno prst sudbine nas uvek vodi da možemo samo jedno uraditi i ispuniti volju Božiju.

Veliki uspeh zna da traži velike žrtve, da li ste se nečeg odricali dok ste pisali knjige?

Nema odricanja, pisanje knjiga i ljubav prema deci je moja misija na zemji. To su moji tragovi, nadam se da su časni i dostojanstveni.

Da se vratimo romanu “Tesla most svetlosti između neba i zemlje”. Posle samo nekoliko pročitanih stranica, čitaocu je jasno da pisanje kreirate dušom, to je erupcija emocija sa kojom se zadivljeni čitaoci suočavaju. Jeste li ispunjeni i radosni što ste napisali brilijantni roman o Tesli koji svetu poklanjate i koji će ga po mnogo čemu promeniti i zadiviti?

Veoma sam radosna, jer istinu o Tesli koju sam ja čula od mojih predaka, želim da podelim sa svojim čitaocima, sanjanja, koja sam gotovo 60 godina nosila u svom srcu. Želim da i neke istine i Tesla, postanu put svetlosti za čovečanstvo.

Zahvaljujem se poštovana Svetlana na razgovoru, imate li za kraj poruku za naše čitaoce portala “Svet Australia”?

Hvala Vama! Volim Australiju, mislim na narod, želja mi je da svoje knjige promovišem među njima, ali i kod naših ljudi gde god da su. Jer dom nam je tamo gde nam je srce, a srce nam je tamo gde su nam koreni. A kad budete čitali moju knjigu, činiće vam se da ste u otadžbini. Neka je svetlost Boga uvek sa vama, neka vas čuva na putevima vašim. Srećno!

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila