Modna dizajnerka Marija Jurisić Ivanković vec trinaest godina živi svoj san, od  kada je spojila nekoliko svojih ljubavi i osnovala umetnicku radionicu “Marija Handmade” u rodnom Šapcu, sa ciljem da kreirajući unikatne modele od  prirodnih, ručno  tkanih niti vune, svile, pamuka, lana i kombinacije istih, pomogne damama da istaknu svoj lični, unikatni stil, a poštujući principe održive mode.

Marija je ovih dana proslavila i 10 godina rada svoje, kako ona voli da kaže “radnjice”, u umetničkom distriktu “Čumicevo sokače”, kada je prijateljima, saradnicima i medijima predstavila novu kolekciju pod nazivom ZAGRLJAJ!

Marija, čestitam ti ovaj divan jubilej i molim te da čitaocima našeg portala predstaviš dostignuća u dosadašnjem radu u zemlji i van granica naše zemlje.

Inspiraciju za rad nekada pronalazim dok putujem po svetu, a nekada se jednostavno dogodi dok sedim i pijem kafu u našoj predivnoj Srbiji. Svako mesto na našoj planeti je inspirativno i jedinstveno. Pokušavam da povezem i zabeležim sve ove različite uticaje u svojim kolekcijama. Kud god idemo i šta god da radimo sa sobom nosimo svoju ličnost, a ona je najdragoceniji izvor naše inspiracije.

Svako osećanje, svaka avantura, svaka lekcija koju sam iskusila u životu, od detinjstva u Srbiji do modnih revija u Australiji, predstavlja deo mene, onoga ko sam i šta radim. Modne revije u Parizu, gradu mode, dale su mi krila. Međunarodna revija u Hagu na kojoj sam sa kolekcijom BELI ANĐEO učestvovala u društvu kolega dizajnera iz Istanbula, Švedske, Luksemburga, Hrvatske, ulila mi je samopouzdanje za čitav život. Predstavljanje u Beču donelo mi je ljubav prema ovom gradu, zauvek.  Poseta i predstavljanje mog brenda Marija Handmade u Dizeldorfu, rame uz rame sa velikim, svetski poznatim brendovima pokazali su mi da sam tu gde zaista i pripadam.

 

NEKI OD MODELA “MARIJA HANDMADE”/PHOTOS: MARIJA IVANKOVIC PRIVATE ARCHIVE

Molim te da nam malo približiš novu letnju, predivnu kolekciju unikatnih modela pod nazivom ZAGRLJAJ koja je nastala tokom izolacije zbog Covid-19.

Čini mi se da smo se sada, više nego ikad zaželeli ZAGRLJAJA i moja inspiracija za modele koje vidite u najnovijoj kolekciji upravo dolazi iz PROZRAČNOSTI, LAKOĆE I MEKOĆE zagrljaja. Trudili smo se da upravo taj doživljaj prenesemo na naše pletenine i tkanine koje ce vas grliti.

Osnovni principi ove kolekcije su LAGANO, UDOBNO I MEKO, a multifunkcionalnost je lajtmotiv svakog komada, pa se tako stiče utisak da kupovinom jednog odevnog predmeta ili modnog detalja dobijate više komada istovremeno, što je jedan od osnovnih principa održive mode kojoj smo, kao brend, zauvek verni.

Pored izlaganja i modnih revija širom naše zemlje, Evrope i Amerike (Pariz, Beč, Hag, Amsterdam, Čikago, Milano…), svoje modele predstavila si i damama u dalekoj Australiji. Možeš li nam preneti tvoje utiske sa tih revija i tvoj doživljaj ovog kontinenta?

Modne revije u Australiji su mi pokazale da ako izbrisemo granice u svojoj glavi, SVET nam zaista može biti na dlanu, i da ništa nije dovoljno daleko da to ne možemo dosegnuti i osvojiti. Prve revije na ovom predivnom kontinentu sam imala još 2013. godine. Održala sam ukupno 6 revija u Sidneju, Melburnu, Brisbenu i Pertu, koje su prikazivane u sklopu programa organizacije u-NEXT, zajedno sa mjuziklom „Putuj Evropo“ Gorana Sultanovića i Dude Bezuhe, i izložbom Istorijskog muzeja Srbije. Bili su to divni dani srpske kulture u Australiji.

PHOTO/JELENA KIŠ FB GALLERY

 

U martu 2019. God. opet sam imala priliku da putujem u Australiju zahvaljujući predivnoj Jeleni Kiš, koja je na moju veliku sreću i moja dobra prijateljica. Tada smo moju kolekciju DINA predstavili na Srpskom festivalu u Sidneju, kao i na intimnoj večeri za odabrane goste u Waringa molu gde sam održala i predavanje o održivoj modi. Cela ta turneja završila se revijom u predivnoj umetničkoj galeriji u sidnejskom naselju Mosman, koju je posetilo oko 200 ljudi i o kojoj se i danas priča sa radošću.

Sve to mi je pokazalo da dame u Australiji znaju da cene i vole prirodne materijale i unikatnu, ručno rađenu odeću.

Planiraš li da novu kolekciju predstaviš damama i van granica naše zemlje, jer su one, pored naših žena, najverniji konzumenti tvojih modela?

Tako je, najveći broj naših klijenata je upravo iz inostranstva, koji nas pronalaze u Beogradu, u predivnoj kreativnoj oazi zanatstva, dizajna i umetnosti, u Čumićevom sokačetu.

Naravno da planiram, čim se otvore granice i ponovo počnemo da putujemo, i živimo neku novu normalnost, eto mene u svetu, ponovo. Želja mi je i jedna specijalizacija u oblasti biznisa u Australiji, ali o tome neki sledeći put i eto prilike za neki nas novi intervju.

Boba JELIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila