Cenjenja pevačica Izvorinka Milošević, po mnogima kraljica vlaškog narodnog melosa, godinama suvereno vlada na našoj muzičkoj sceni; lepim i originalnim glasom, sjajnom, karakterističnom i temperamentnom interpretacijom, senzualnošću, harizmom, elegancijom i neprolaznom lepotom… Ona je prosto rođena za scenu i televizijske nastupe, svojom pozitivnom energijom i posebnošcu pleni gledaoce, kao da ih je opčinila, uvek joj se obraduju.

Snimila je preko 20 albuma i singl ploča na srpskom i na vlaškom jeziku za diskografske kuće PGP RTS, Jugoton i Diskoton.

Dobro je pamtimo po hitovima: “Ja Vlajna a ti Srbijanac”, “Vatrenica”, “Igra kolo”, “Radoje”… itd.

Njeni muzički počeci bili su vezani za vokalno instrumentalni ansambal Đerdan, čiji je umetnički rukovodilac bila legendarna pevačica Mira Vasiljević, u kojem je pevala godinu dana. Izvorinka rado ističe da joj je Đerdan bio odskočna daska i da joj je ostao večito u srcu..

Kao glumica doživela je veliki uspeh u filmu “Sekula nevino optužen” – glumila je  pevačicu, takođe i u Beogradskom dramskom pozorištu u predstavi “Sablja Dimiskija” gde je igrala preko 100 predstava. Iza nje su mnogobrojne turneje i koncerti u zemlji i inostranstvu.

Po zanimanju je ekonomista, živi i radi u Beogradu. Iz braka sa legendarnim muzičarem Mišom Blamom (koji na žalost nije više sa nama) ima sina Davida.

(klikni na sliku da uveličaš)

Nedavno si snimila pesmu za etno festival SABOR 2020 u organizaciji RTS i Udruženja kompozitora. Kako se pesma zove ,ko su autori? Da li je festival takmičarskog karaktera?

 • Na SABORU 2020 pevala sam pesmu pod nazivom “Tebe volim tebe želim” koju je za mene uradio bračni tandem Ilić iz Žagubice. Kompozicija je u vlaškom maniru, veoma lepa i poletna. Na festivalu se takmiče kompozicije, ne pevači. Na poziv RTS prihvatila sam učešće, iako su tamo bila pretežno nova imena, malo je bilo veterana.

Pesma “Tebe volim tebe želim” već se nalazi na YouTube, sa zadovoljstvom sam je preslušala. Vesela je i privlačna donosi radost i lepo raspoloženje. Kakva su tvoja očekivanja kada je ova pesma u pitanju?

 • Očekujem da melodična i razdragana pesma sa SABORA 2020 polako pronađe put do srca ljubitelja te vrste muzike, jer  je to lep i ritmičan vlaški melos.

Pandemija Korona virusa ponovo je buknula i postala je neizbežna tema. Kako mediji izveštavaju, u Beogradu se pogoršava situacija iz dana u dan. Koliko ti je pandemija poremetila život i muzičke planove? 

 • Na žalost, pandemija je zaustavila sva kulturna dešavanja pa i muzičke nastupe. Niko nigde trenutno ne nastupa, jer poštujemo preporučene mere, zabrana okupljanja je u toku.

Velike posledice po egzistenciju ima komletan muzički svet. Pozorišta ne rade, slobodni umetnici, glumci, i sva druga propratna zanimanja mesecima su bez prihoda. Pomoć države je bila u skladu sa mogućnostima. Nadamo se da će 2021 doneti boljitak i da će se vratiti normalan život.

(klikni na sliku da uveličaš)

Približavaju se Novogodišnji praznici, koje su tvoje prognoze, da li će se 2021 proslavljati ili ćemo morarati ostati kod kuće?

 • Što se tiče nastupa za novogodišnje praznike ne verujem da će ih biti. Situacija sa pandemijom se menja iz časa u čas, i izvesno je da su okupljanja ljudi najveći rizici! Proslave porazumevaju okupljanja ljudi, i samim tim i rizik od prenošenja virusa. Nemamo dozvolu za organizovanje bilo čega.

U tvojoj bogatoj karijeri bilo je dosta priznanja i nagrada, koja ti je najdraža?

 • Tokom karijere dobijala sam mnogo zahvalnica, priznanja, plaketa… Najznačajnija i meni veoma draga je ISTAKNUTI UMETNIK NA POLJU NEGOVANJA MUZIČKE TRADICIJE NACIONALNIH MANJINA!Ja sam pripadnik vlaške manjine!

Koliko je značajna tradicionalna muzika za naše kulturno nasleđe? Moram reći da si godinama ostala verna svom stilu, što je za svaku pohvalu.

 • Ne smemo dozvoliti da se izgube koreni naše kulturne tradicije! Pored novih modernih stilova koje vole mladi, tradicija ostaje za buduća pokoljenja da znaju ko su im preci. Muzička produkcija Radio Beograda, čuva trajne snimke izvornih pesama u izvođenju najboljih pevača i to je svojevrsna dokumentacija za mladi naraštaj i našu kulturu. Ja preko 30 godina negujem jedan od najlepših melosa, a to je vlaški melos.

Da li te pored muzike još neka umetnička oblast privlači?

 • Privlači me pozorišna umetnost pored pevanja. Dugo vremena sam igrala u Beogradskom dramskom pozorištu predstavu SABLJA DIMSKIJA, doživela sam preko 100 izvođenja i to mi je najlepša uspomena što se tiče drugih umetničkih izraza.

Šta je tvoje do sada najveće životno muzičko dostignuće?

 • Najveće životno muzičko dostignuće je, svakako taj lepi epitet KRALJICA VLAŠKE MUZIKE…, to znači da sam uspela da izgradim svoju poziciju u muzičkom svetu gde trenutno nemam konkurenciju. To me čini jako ispunjenom i ponosnom.

Kada nastupaš, sa kojim kolegama najradije saradjuješ?

 • Najradije nastupam sa ekipom u nepromenjenom sastavu već dugi niz godina a to su Gordana Stojićević, Jasna Đokić i Saša Ilić. Naša ekipa je sve do početka pandemije nastupala svakog vikenda u restoranu LM, čiji su vlasnici baš Goca Stojićević i njen suprug. Nadamo se da ćemo po završetku pandemije nastaviti druženja u našem restoranu. Sada smo na pauzi.

Uvek si izuzetno stilizovana na nastupima, koji je modni detalj neizostavan u tvom oblačenju?

 • Neizostavni modni detalj u mom scenskom oblačenju je uvek neki crveni detalj, bilo to tunika, haljina, ešarpa ili sako. Nešto mora da bude crveno na radost!

(klikni na sliku da uveličaš)

Kako izgledaju tvoji planovi za 2021 godinu? 

 • Planovi za 2021 godinu su veoma neizvesni. Ne znamo kada će mo moći da nastavimo sa nastupima, sa koncertima i sa muzikom uživo u restoranu LM. Sve zavisi kada bude kraj ove pošasti zvane ERA KOVIDA 19.

Za kraj šta bi poručila našim čitaocima?

 • Uz mnogo pozdrava vašim čitaocima evo i poruka; Verujmo u bolje sutra i čuvajmo jedni druge, sve su pandemije prošle pa će i ova. Moramo biti strpljivi i sačekati, da bi mogli normalno nastaviti naše živote.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila