Ubavata pejačka Katarina Ristova koja ljubovta ja odnese vo dalečnata Amerika, ovie denovi e povtorno aktuelna vo tatkovinata so najnoviot spot za pesnata “Glasot na ljubovta” so koja svoevremeno vo 2010 godina so grupata “Legato” debitirale na “Folk Fest Valandovo” i se zakitile so nagradata za najdobri debitanti.


Pesnata e delo na provereniot kompozitor Dragi Stankov koj go izrabotil i aranžmanot, a  za ubaviot tekst se pogrižila strumičkata poetesa Natka Ančeva koja ima potpišano poveќe avtorski pesni za Kate.

Ona što ovaa pesna ja pravi svežo da zvuči i posle tolku vreme e sekako ubaviot aranžman vo koj trubite dominiraat no isto taka i pečalbarskata tematika koja na ovie naši prostori se čini e sekogaš aktuelna. Pesnata ima i svoja simbolika zošto Kate sigurno koga ja snimala so “Legato” ne ni sonuvala deka eden den i taa ќe bide del od vakvata prikazna koja so svojot happy end go potvrduva stihot vo koj se pee: “Ljubovta vekuva ako vo nea se veruva”…

Sepak, mora da bideme iskreni i da kažeme deka najzaslužen za obnovenata aktuelnost na pesnata e video spotot  koj e majstorski izraboten i vo koj seprisutna e ambientalnosta na golemite metropoli koi so svojata grandioznost ja dolovuvaat potrebata na pečalbarite za podobar život . Ubavata interpretacija na Ristova koja so svojata emotivna iskrenost gi oslikuva pomešanite čuvstva go oblikuvaat ovoj video materijal koj vo 4 minuti ja raskažuva makedonskata ljubovna saga.

Kako došla na ideja tokmu za ovaa pesna da izraboti nov spot ni raskaža  samata Katerina Ristova koja vo spontaniot prijatelski razgovor ni gi otkri detaljite:

-“Sigurno zabeležavte deka mnogu moi prijateli na društvenite mreži pišuvaat Kate super e pesnata i spotot,a toa dava do znaenje deka ne ja znaat i zatoa rešiv posle 10 godini da ja oživeam bidejki zaslužuva.
Vo Amerika potočno vo Pitsbug kade što živeeme sum super prifatena,što od amerikanci što od naši lugje,koga kažuvam naši lugje mislam na evropejci i balkanci.
Golem del od našite prijateli gi znaat site pesni. Dobiv nekolku pokani za nastapi od dokažani muzičari i taka sedejḱi so prijateli od Srbija I slušajḱi gi moite pesni, kolegata i vinovnikot za videoto Marko Maslakoviḱ koj e Srbin, mi vika Kate ajde da snimame nešto zaedničko. Toj e mnogu dobar muzičar koj profesionalno se educiral bas za video i produkcija. Ja prifativ negovata ideja no trebaše da se izberi pesna. Slušajki pesni počna baš “Glasot na ljubovta” i vikame e ovaa e preubava pesna ama nema voopšto reklama od 2010 godina. Ajde neka bide taa. Site se složija deka ovaa pesna e taman kako za mene zošto tokmu glasot na ljubovta me donese vo Amerika i taka se odlučivme za nea. Iako mora da priznam deka site pesni koi gi imame snimeno so “Legato” se preubavi ama i mnogu malku poznati na javnosta, ednostavno mnogu malku gi reklamiravme.
Što se odnesuva do videoto toa go snimivme so prijatelite od Studio “Malasko od Pitsburgh”. Prezadovolna sum kako izleze se, iako site zaneme kako e periodov, site usporeno se dvižime, ama sepak uspeavme da go završime videoto. Sreḱna sum što ima tolku pozitivni reakcii na socijalnite mreži.Dobivam dosta ubavi poraki no i pokani za gostuvanje po televizii. Ova e samo početok na seto toa što mi e zamisleno da go napravam. No sega so celata situacija što vladee niz celiot svet, samo se molam na Bog site da ne čuva zdravi i živi. Site zaedno sploteni da ja pobedime pandemijava, a se drugo posle ḱe bide polesno i za pesni i za snimanje videa i se po red što sleduva”
– reče Katerina Ristova koja od sekogaš važela za isklučitelno vospitana i kulturna estradna dama.

 

Na kraj vi go ponuduvame noviot video spot za pesnata “Glasot na ljubovta”  vo koj sigurni sme deka ќe uživate:

Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila