Poznatite ličnosti koi so svojata energičnost, javni nastapi i angažmani go inspiriraa svetot i vo ovoj period na samoizolacija intrigiraat  poradi  kompletnata promena na nivnata  agenda no i poradi ličnata filozofija koja ja primenuvaat . Edna takva dama e i popularnata Adrijana Alački koja vo predhodniot period beše maksimalno prisutna  kako javna ličnost, kako tv lice, no i kako kulinar koj preku malite ekrani postojano gi inspiraraše lugjeto da gotvat so ljubov. Nejziniot  angazman kako Pretcedatelka na najgolemata  gastronomska manifestacija “Gasto Mak” ja stavi na piedestalot na najuspešnite ženi  izminatata godina, pa znaejќi ja nejzinata sestranost ja prašavme kako go pominuva ovoj period,  kako gleda na celata situacija, što najmnogu i nedostasuva, a na što gleda kako na blagoslov?!

“Vi blagodaram za vašiot novinarski interes so koj ovozmožuvate  preku ovie intervjua  da ostaneme povrzani i da razmenime lični iskustva što možebi nekomu ќe mu bidat od golema korist. Ova e mojot 21 den vo izolacija kako poslušen i odgovoren gragjanin koj gi sledi merkite na zdravstvenite lica. Nesomneno e deka od našata sovest i odnesuvanje zavisi kolku ќe trae ovaa sostojba, zatoa gi zamoluvam site da ostanat vo svoite domovi, ne samo za lično spasenie tuku da pokažeme krajna počit i priznanie na tie što moraat da rabotat, ednostavno da im ja olesnime rabotata. Stravot e prisuten kaj site, toa e najgolemoto zlo od koe treba da se plašime i od negovite posledici. Toj nedava da funkcionira racioto i nastanuvaat golemi ekspresii.

Se zadržav na trite stari mudri pogovorki što mi dojdoa vo umot i vrz osnova na niv izrabotiv svoe scenario. Prvata beše ,,Ako igra mečkata kaj sosedite, ќe tropne i na tvojata vrata”. Mojata profesija e povrzana so mnogu patuvanja niz svetot, za poslednite 12 meseci gi posetiv Ukraina, Rusija, Italija nekolku pati, Turcija Dagestan, Azerbeđan, Sibir…E tokmu Sibir mi beše edna golema lekcija za pogledot kon životot. Vo edno moe intervju so dosega poslednite naslednici na Avenkite koi objasnija zošto doživuvaat najdlaboka starost… Sekojdnevno se čistat preku molitvi od ličnata i kolektivnata karma.
Karmata e opasna rabota…Ќe go dobivaš samo toa što si go daval i pravel…Se izgubivme vo svetot na omrazata, alčnosta i parite. Se izgubija čovekovite vrednosti, semejnost, počit, hierarhijata….
E sega e vreme da se osvestime. Taka da rekov ќe NAPRAVAM SPISOK NA LIČNOSTI ŠTO NE SUM IMALA VREME DA IM POSVETAM VNIMANIE, A ZASLUŽUVALE NAJMNOGU….PRVA NA SPISOKOT BEV ,, JAS”
E, toa e najvažnoto da zastanete pred ogledaloto i da kažete ,,ova e Adrijana, toa mi se dopagja kaj tebe, ova ne mi se dopagja i ќe go smenam zošto samo jas sum odgovorna za kvalitetot na mojot život”, a ne nekoj drug… Da baram ramo za plačenje kako mnogumina sto se  žalat deka im e dosadno, deka nemaat što da pravat,  ne planiram.  Neka mi prostat no toa se lugje bez vizija, gotovani, mrzlivi, tate nosi mama mesi….Ne, tuku  započni so rabota vrz sebe.
Utroto go započnuvam so molitva… Imam svoe katče so ikoni…Se molam za site… Rabotam joga, pa utrinskite rituali. Obožuvam da gi gotvam omilenite specijaliteti na mojot sin Baže… Potoa sozdavam novi specijaliteti koi bea oplemeneti od veќe postoečki. Eden del od denot mi e posveten na pišuvanjeto na mojot nov gotvač “Vkusot na teadicijata”. Toj e zahteven i e pogolem od prethodniot….Postojano zboruvav,, nemam vreme da go završam, ete sega vreme Gospod dade kolku sakaš. Tvoe e dali ќe go iskoristiš ili ne. Se e vo tvoite race. So rabotata go postignuvame vrvot na mentalniot imunitet, ne samo telesniot.

Vtorata pogovorka ,,Što se mora ne e teško,,  e ušte eden predizvik. Namesto da se žalime i kukame postoi nešto posovršeno. Vo vremeto na vojna, nemale hrana, voda, umirale od siromaštija, a nie imame se. Telefon, internet, TV, hrana vo izobilie, site se žalat deka ja udvoile težinata?! E sega ni e težok karantinot…NE , toj e perfekten, teški se našite naviki, restorani, pijančenja, skapi šopinzi, brendovi, saloni, drogiranja, kradenja, e sega nema. Sega sme site isti – doma! Pa sreќata e vo domot. Mene mi e tolku ubavo doma, da, ova i da trae jas nema da gi završam site moi postaveni celi. SEKOJ ČOVEK MORA DA IMA PLAN A (PRVO DA SE POMOLI NA BOGA I DA KAŽE,, AKO DADE GOSPOD,) . PLAN B I PLAN C. Mora da ima plan za narednite tri godini. Toa e isto i so kompaniite.  Kako bi izgledalo ako nemaat plan na rabota?! Ќe propadnat. Taka i so čovekot.

Napraviv retrospektiva na sopstvenite zborivi, nemam vreme, a tolku sakam plakarite da gi sredam, dokumentite, nepotrebnata obleka….e, sega toa go pravam, toa mi nedostigaše so godini, malku po malku….
Baže sekojdnevno svirejќi i vežbajќi na gitarata mi ja pleni dušata…Ete imame i koncert po doma. Ponekogaš mu se pridružuvam vežbajќi nekoja nova pesna. Mene ne mi nedostiga vežbanjeto vo teretani, zatoa što sekojdnevno i da nema potreba si izmisluvam , usisavanje, brišenje plakari, đogiranje  vo pridružba na dobra muzika. Odlična fiskultura i konstruktivna i za mene i za domot….Gledam filmovi so ljubovna i romantična sodržina….Gi slušam prijatelite na telefon so koi  odamna ne sme bile vo kontakt…Gledam retko televizija no dnevnite vesti zadolžitelno da sme vo tek so nastanite. Utroto go započnuvam so razgovorot so ќerka mi Graci… Toa ni e ritual i koga ќe počnam so moite soveti…”ne se dopiraj na očite, liceto, čuvaj se”- razgovorot završuva…Dobro mamo aj čao imam rabota ha ha ha…. Znam deka preteruvam no toa e…Isto i so sin mi Blagoja no veruvam deka site sme isti. Ako sum od nešto zavisna toa e samo od moite deca. Vnukata Jana mnogu mi nedostiga no fala Bogu što imame viberi pa taka se gledame. Taa mi raskažuva za korona virusot i me sovetuva što da pravam….Ima li nešto poubavo?! Ne!
I  na kraj bi go kažala i moeto moto ,,Vo sekoe zlo ima i dobro,, ….So svesnosta za serioznosta na sostojbata sepak mislete samo dobro, i da započnat lošite misli počnete da rabotite, ne go ostavajte umot da ima slobodno vreme, togaš gjavolot caruva i taka so site aktivnost doagja kraj na denot i povtorno molitva  so prašanjeto “Gospode kako brzo pomina i ovoj den” ! Na Facebook možam da spodelam samo korisni soveti se drugo me opteretuva. Edinstveno povremeno mi nedostasuvaat snimanjata na “Vkusot na tradicijata” i moite angažmani vo “Etno selo” no naskoro zdravje Bože pak ќe gi imame tie družbi samo da pomine ovoj rizičen period” – poentiraše Adrijana koja ušte ednaš dokaža deka ne slučajno e uspešna žena…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila