Kovid, kovid i opet – Kovid! Ova reč bila je u celom svetu, bez sumnje, najdominantnija u 2021. godini i, kako stvari stoje, nastaviće i dalje da se igra sa nama, našim sudbinama i našim životima. Počelo je sa Koronom, nastavilo sa Deltom i, stigosno do Omikrona!? Izgleda da neće stati dok se sva slova grčkog alfabeta ne upotrebe. A ima ih ukupno 24.

Nije šala, tek to zlo, odnelo je mnoge živote, uništilo privredu i ekonomiju u mnogim, čak i najrazvijenijim zemljama sveta. Sve je takoreći paralisano. Ljudi su u panici, ne znaju šta se dešava. Političari i razni stručnjaci i „stručnjaci“ iznose kontradiktorna tumačenja i saopštenja. Što bi naši stari, da izvinete, rekli „j… lud zbunjenog“!

Sa pozicije glavnog i odgovornog urednika Portala „Svet Australia“ koji već uveliko gazi četvrtu godinu, aktivno sam pratio dešavanja u svetu muzike, filma, kulture, pomalo sporta, života običnih ljudi. Gotovo da nema intervjua ili reportaže, a da ta najomraženija reč „Kovid“ nije spomenuta. I to sa razlogom jer, ruku na srce, upravo spomenute kategorije su bile među najpogođenijima. Nije lako kad vam se život bukvalno promeni, ne u mesecima ili godinama, nego bukvalno u minutima.

Imali smo razumevanja za te ljude i umetnike, baš kao što su i oni imali poverenja u nas jer smo se trudili da budemo na visini zadatka. Da ne budemo ničiji poligon ni lansirna rampa. Mnoge kolege širom sveta, prosto ne mogu da veruju da su naši članci i naše priče skoro sto postono autentične. Vratili smo mnoge velikane pesme i svirke iz zaborava i pružili im šansu da se ponovo predstave čitalačkom auditorijumu jer, neko davno reče, da u muzici nema podele na mlade i stare, već na dobre i manje dobre. O lošima neka govore eksperti.

Opet, ne bih u tome uspeo, zapravo, ne bih mrdnuo sa polazne tačke da nemam izuzetne saradnike i urednike širom sveta koji su, ne samo veliki profesionalci, nego i karakterni ljudi. Sa njima sam cele 2021. vodio zajedničku bitku da nam svima bude bar malo bolje i lakše u vreme pandemije. A to su, glavom i bradom: Slavica Momaković, urednica za Srbiju, SAD i Kanadu, Biljana Biba Krčeska, urednica za Makedoniju, Nataša Glamočanin urednica za Evropu i EX-YU i, nezamenjivi, Goran Đurić, čovek zadužen za logistiku i izgled Portala. Iako oni svi znaju koliko poverenja imam u njih ipak i ovim putem im se javno zahvaljujem i kažem – VELIKO HVALA!

Da jedno zlo nikada ne ide samo, uverili smo se u ovoj godini na izdisaju, tako što smo izgubili veliki broj velikana iz sveta muzike, filma, kulture, pozorišta, sporta… Ne bih da ih nabrajam jer bi mi uzelo podosta i vremena i prostora a u strahu da nekoga nehotično izostavim. Pažljivi hroničati i analitičari će znati o kome se radi. Ono što mi je lično drago, to je da sam bio savremenik tih veličina jer, oni jesu otišli fizički, ali će njihova dela ostati zauvek u večnosti.

Rekoh, toliko nam je Kovid promenio i nametnuo stil i pravac života da smo gotovo svi zaboravili na druge događaje i stvari koje su se dešavale oko nas. Razne prirodne katastrofe, masovna ubistva, korupcije, lopovluci… gotovo smo oguglali na radosne stvari, te i kad bi se one i stvarno dogodile, često nismo znali, niti mogli da to na dostojanstven način i proslavimo.

Raduje me činjenica da su svetske glavešine shvatile da će Kovid ostati zauvek, bilo da je veštački ili prirodni fenomen. Nisam stručnjak za medicinu pa ne bih da elaboriram o tome. Vakcina nam je nametnuta kao obaveza mada ni u jednom trenutku, niko od stručnjaka nije imao petlju da kaže da li je ona sto postotna zaštita od virusa. Pa se onda našao neki pametnjaković da kaže da se i pored vakcinisanja može zaraziti ali da ne možete umreti (!), a da će oni koji su anti-vakseri završiti na intenzivnoj (ICU), odnosno na pravdi kod Boga. Pa valjda je prirodno da ćemo, ovako ili onako, svi zemaljsko zameniti carstvom nebeskim. Sa i bez Kovida, to nam ne gine.

Šta nas čeka u 2022. pitanje je koje manje-više svima prolazi kroz misli? Ja sam svakako najmanje pozvan da to predvidim. Niti sam Baba Vanga, još manje Nostradamus. Ipak, kao i svi vi, dragi čitaoci i pratioci našeg Portala, imam pravo da se nadam da će bar za nijansu biti bolja od sumorne 2021. Nada uvek umire poslednja i zato, gledajte da vam život bude što lepši i sadržajniji jer, niko ne zna šta nas čeka sutra. Volite se, pomažite jedni drugima, družite se i, naravno, čitajte nas jer smo tu za vas i zbog vas.

Čuvajte porodice kao stub svakog normalnog društva, čuvajte prave a raskrinkajte lažne prijatelje, gledajte na život sa pozitivne tačke koliko god vam se činio teškim. Čuvajte zdravlje koje je najvažnije i bez kojeg smisao bilo čega drugog ne bi postojao.

Nije sve ružičasto u životu, niti je ikada  bilo, niti će ikada biti. Ali, nije ni tako crno da vam ne bi izmamilo osmeh na lice. I vama i najmilijima… Ne dajte se!

Uz ovaj video klip koji je specijalno za nas uradio maestro kamere Dragan Gavrilović – Srećna vam svima Nova 2022. godina!

Rade BERAK


1 KOMENTAR

  1. Hvala Rade takodje sve najbolje Tebi i svim tvojom saradnicima u predstojecoj 2022 godini,da nas I dalje informisete o glavnim dogadjajima u svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila