“SVI, SVI, SVI, NA KARAOKE SVI”

(Himna Festivala)

U Prijedoru se već tradicionalno, 21 godinu za redom, održava muzički festival Djeca pjevaju karaoke koji na najljepši mogući način promoviše umjetnost, druženje djece, njihovo predstavljanje javnosti i našu regiju, pritom zaokružujući jednu kalendarsku godinu energijom mladih ljudi.
O detaljima vezanim za sam festival koji je održan 17.12. u Dvorani mladost, smo razgovarali sa gospodinom Rajkom Lekanićem Rikijem, direktorom festivala, kao i pobjednicom Anđelom Stanojević i njenim ocem Goranom.

Rajko Lekanić Riki, direktor festivala je za naš portal ovim povodom rekao:

‌Ovo je festival koji se već dvadeset i jednu godinu, dakle tradicionalno održava u Prijedoru i takmičari su omladina školskog uzrasta do 14-15 godina. Djeca koja nastupaju su iz Prijedora ali i ostalih gradova ovog dijela RS.  Sama ideja je nastala unutar muzičkog svijeta u Prijedoru kada su naši saradnici smatrali da bi trebalo nešto uraditi po tom pitanju, tako je ukratko krenuo sam festival. Ove godine smo to uradili sužavajući broj samih takmičara koji su uzeli učešća. Svjesno smo to dakle i namjerno uradili, zbog ove pošasti Korone.Trudili smo se maksimalno da ispoštujemo mjere koje su propisane. Na scenu je ove godine izašlo 30 izvodjača sa 29 takmičarskih kompozicija. Bile su 4 plesne grupe i imali smo ukupno 84  učesnika na festivalu ove godine, što u svakom slučaju nije zanemarljiv broj. A inače prošlih godina, bilo je i 212 učesnika na sceni, recimo to je podatak za prošlu godinu. Tu su i pjevači, plesne grupe i takmičari. Treba reći da je ovo jedna vrsta socijalizacije mladog čovjeka, jer mladi ljudi u svom kolektivu znaju kada se neko bavi muzikom i pjevanjem, ali ovo je ipak jedno predstavljanje širokoj javnosti što je bitna komponenta za njihovu budućnost, taj kontakt sa publikom. Treba reći da je propozicija, da bi se uzelo učešća u ovome festivalu, za gradske škole, da je budući takmičar član školskog hora a za učenike koji dolaze iz malih sredina gdje ne postoji školski hor, rade se audicije i kvalifikacije gdje mi zajedno sa nastavnicima izaberemo one najbolje. Ranije smo radili Karaoke karavan gdje su se djeca predstavljala svojoj sredini ali i drugim mjestima naše regije, zajedno sa pobjednicima iz prethodnih godina. Ove godine mi već planiramo za sljedeću godinu, nadajući se da će Korona konačno stati, odlazak ovogodišnjih plasiranih takmičara u Novi Grad i predstavljanje novogradskoj publici. Svaki put se napravi jedan jako lijep i kvalitetan program u kom uživaju i mladi izvođači ali i publika, roditelji i nastavnici. Značajno bi sigurno bili pomenuti i ovo, dijete koje je pobijedilo prve festivalske godine je prije pet godina bilo profesor takmičara pobjednika. Dakle, njena učenica je bila takodje pobjednik. To je taj nastavak pozitivne energije i rada, što meni lično pričinjava veliko zadovoljstvo, ovdje nema nekog velikog profita i zaista je samo ljubav prema muzici ta koja nas sve drži na okupu. U pitanju je umjetnost gdje samo kvalitet odlučuje, a za to je zadužen naš stručni žiri, sastavljen od eminentnih imena iz svijeta muzike i naše direkcije. Mi smo ranijih godina djeci koja su pobjeđivala obezbjeđivali i snimanje autorske kompozicije, sada smo odustali od toga zbog trenutne krize, ali tome ćemo se sigurno u budućnosti vratiti. Planiramo i ponovno organizovanje jednog autorskog, kulturno-umjetničkog festivala koji je nekada postojao, pa se iskreno nadam da ćemo tom prilikom snimiti i autorske kompozicije našim mladim pobjednicima.

Ana Stupar, drugo mjesto

Ovaj festival ima neka svoja pravila kojih se držimo, naime imamo 5 mjesta za najbolje takmičare. To je dovoljan dijapazon mjesta da bi se klasifikovale najbolje interpretacije. Ove godine je drugo mjesto osvojila Anja Stupar iz OŠ Petar Kočić, a treće mjesto Marija Jovanović, učenica četvrtog razreda OŠ Dositej Obradović, koja je sjajno otpjevala svoju pjesmu.Četvrto mjesto je Mia Milunović, a peto Jovan Djurašinović OŠ Desanka Maksimović Prijedor. Priznanje publike je dobio učenik Luka Kovačević iz OŠ Branko Ćopić Prijedor, a nagradu za najbolju scenu je osvojio Luka Štrbac učenik OŠ Sveti Sava iz Novog Grada. Ovo je inače festival popularne muzike, zabavnog karaktera s tim što mi uvijek dozvoljavamo i lijepu narodnu pjesmu.

Marija Jovanović, treće mjesto

Marija Jovanović je recimo pjevala Kosovski božur, a naša najmlađa učesnica Teodora Japundža iz OŠ Svet Sava Novi Grad, PŠ Rudice, pjesmu Lepe Lukić, Srce je moje violina. Ono što meni daje volju da se bavim ovim je upravo ta popularizacija nečeg pozitivnog u umjetnosti. Prijedor je inače grad umjetnika to se zna, ne samo muzičkih nego svih vrsta umjetnosti i ja se iskreno nadam da će ovaj naš doprinos tom kontinuumu prijedorskog stvaralaštva ostati i budućim generacijama kao lijepa tradicija.
Dvorana Mladost je bila puna, vodili smo računa i o epidemiološkim mjerama, ali ta energija kada se dvorana “zapali” ponesena dobrom pjesmom i interpretacijom mladog pjevača je putokaz da smo na dobrom putu, da imamo interakciju sa publikom i njenu ogromnu podršku. Na kraju bih istakao podršku Grada Prijedora i njen veliki značaj, zahvalio bih se svima na lijepoj saradnji kao i poželio srećnu i uspješnu Novu 2022.svim ljudima širom planete, vašim čitaocima i svim poštovaocima i ljubiteljima lijepe muzike.

Anđela, ti si pobjednica ovogodišnjeg festivala i čestitam ti na tome, predstavi se našim čitaocima i reci nam kako je počela tvoja muzička bajka?

Ja sam Anđela Stanojević učenica devetog razreda OŠ Petar Kočić u Prijedoru, a imala sam deset, jedanaest godina godina kada sam počela pjevati uz razne crtane i muzičke filmove. Tada je i moja porodica otkrila taj moj talenat, da to lijepo zvuči kada ja imitiram te likove. Dalje se sve nastavilo u školi, na školskim priredbama, gdje sam ja uvijek pjevala, što kroz dramske nastupe, što kroz horsko pjevanje. I kasnije kada sam prešla u šesti razred sam se ozbiljnije počela baviti pjevanjem a i otkrila sam Novogodišnje karaoke. Svi su pričali da je tu ogromna konkurencija, da pripremanje traje veoma dugo i da je  to zaista jedan ozbiljan festival. Ja sam se prijavila, pa šta bude bude. Prijavilo se nas dosta učenika ali je audicija na kraju probrala nas šest, sedam. Prve godine mog takmičenja sam osvojila treće mjesto što je bilo totalno neočekivano za mene, jer je bilo jako puno treme. Druge godine mog takmičenja sam takodje osvojila treće mjesto. Ove godine sam izabrala pjesmu Svoja i tvoja od Marije Šerifović kao moje omiljene pjevačice. Pripreme su trajale manje nego obično, jer je postojao taj momenat da možda zbog Korone bude sve otkazano kao i prošle godine, ali uspjeli smo, i plesači su se pripremili za sedam dana i sve ukupno je proteklo na vrhunskom nivou. Posebno bih se zahvalila svojoj nastavnici Draženki Jovičin na pripremi i podršci.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost Andjela, sigurna sam da ostaješ u muzici?

Planiram da upišem uporedo srednju muzičku školu, odsijek solo pjevanje i gimnaziju, tako da u muzici sigurno ostajem i nadam se da ću ostvariti sve svoje snove. Jedno je sigurno, vrijedno ću raditi na ostvarenju svojih ciljeva.

Anđelin otac Goran je istakao kako se niko drugi od članova porodice ne bavi muzikom, ali su Andjeli ogromna i stalna podrška u svemu kako bi joj obezbijedili najbolje uslove da živi svoj san.
“Ja kao roditelj mogu samo da budem ponosan na svoju kćerku i da istaknem da je to misija svakog roditelja, pa i naša – bezuslovna ljubav i podrška, bez ikakvih pritisaka i nerealnih očekivanja. Mi smo uvijek tu, a ostalo je do Anđele, do njenog rada i zalaganja.”

 

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila