KUVA ZA VAS: NATAŠA GLAMOČANIN

Prvo, da vam kažem da zaista ne znam zašto je jedna jabuka u ovom jelu. Ovo jelo sam naučila od bake i ona je uvijek odgovarala sa: “Tako treba”.

Najinteresantnije je što se nakon završetka kuvanja ovog jela, jabuka samo izvadi i ne jede se. Sigurno je neka kulinarska tajna u pitanju, ja kao pjesnik želim da vjerujem u to.

Za pripremu ovog jela potrebni su vam najprije zemljana posuda i šporet na drva. Vjerovatno može i u električnoj ili rerni na plin ali temperatura neka bude malo niža onda, samo jednom sam probala tako, na 250 stepeni i poklopac od ove divne zemljane posude je napukao. Još služi, uglavnom.

Posudu namažite svinjskom masti (može i uljem ili maslacem, ko ne koristi) – komad mesa po želji (ja sam koristila junetinu ovaj put, može i miješano) – krompir – kiseli kupus, pola glavice ako su veće, zapravo sve zavisi od veličine zemljane posude (ovo je moj, ovogodišnji, rano kiselimo zbog slave Sv. Luke) – jedna mrkva (ja sam stavila ovaj put smrznuti paradajz, jer onda ne treba zaprška, znam da se moja baka neće ljutiti) – začin po želji, ja stavim malo Vegete, ali vodite računa o slanoći kupusa i kobasica, slanine ili suvog mesa koje ćete staviti odozgo, na kraju, možda vam Vegeta uopšte i ne treba, kao ni mojoj babi što nije – zaliti sa jednom šoljom vode, poklopiti i staviti u rernu na dva do tri sata, nek se krčka.

E sad, za one koji nemaju zemljanu posudu, može i u vazrostalnoj. Bitno je da je poklopljena i da se ne otvara cijelo vrijeme, temperature je prvi sat najjača, onda smanjite.

Prijatno!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila