Veќe četiri godini javnosta e svedok na apsurdnoto raskuќuvanje i pustenje na nekogaš velelepnata kuќa na Kralicata na romskata pesma Esma Ređepova koja zaedno so svojot soprug Stevo Teodosievski vo amanet ja ostavija na državata kako muzej vo koj trebaše da bidat izloženi nivnite muzički uspesi i postignuvanja koi bea ovenčani so svetska slava.

Esma osven po svojot vonseriski glas i muzička darbina beše poznata i kako golema humanistka, žena od narodot, žena koja beše sekogaš nasmeana, raspena, žena koja gi sakaše site lugje i sekogaš  sakaše da pomaga. Dokaz za toa se 48- te deca što taa so Stevo gi odgleda i im podari dostoinstven život.

Za žal Ženata, Majka, Kraliaca – Esma po kratko boleduvanje  počina vo 2016 godina i od togaš do sega svedoci sme na konstantnoto pustenje na imotot što pejačkata vo svojot  tenstament i go ostavi na državata.

Posinokot na Esma, koj do krajot na nejziniot život beše pokraj nea i se grižeše i za nejzinata muzička kariera, Simeon Atanasov site ovie godini se obiduva da ja informira javnosta za nehumaniot  odnos kon ostavninata od negovata majka i apsolutnata nezainteresiranost na državata da go rasčisti pravniot spor so Ređepovi koi posle nejzinata smrt go osporija testamentot.

Spomen kuќata na Kaleto sega namesto spomen muzej e pretvorena vo edna ruina koja e potpolno opustošena i od koja e odneseno se što bilo vredno, a državata dosega ne se proiznese nitu ednaš za ovoj slučaj za koj mediumite veќe nekolku godini pišuvaat.

Isprovociran od inferiornosta na Ministerstvoto za Kultura koe e testamentalen naslednik Simeon Atanasov  javno na svojot FB profil ja izvesti javnosta deka Združenieto “Esma i Stevo Teodosievski” i site členovi na ansamblot Teodosievski donele odluka za sobiranje na potpisi koi ќe im ovozmožat  sredba so Premierot  Zoran Zaev i možnost lično da mu go prenesat svoeto nezadovolstvo  i voedno da pobaraat institucionalna  odgovornost za negrižata na imotot vo izminatiot period.

Toj najavi deka za ovaa cel ќe postavat i štand vo centarot na Skopje  na koj ќe može svoi potpisi da doniraat i gragjanite koi ќe sakaat da ja poddržat nivnata inicijativa.

Me boli dušata koga gledam kako se raspagja kuќata, a znam kako sme se mačele da se izgradi, denar ne sme zemale od nastapi niz cel svet. A sega se ruši pred naši oči, se e ograbeno i odneseno, normalno nema da gi boli tie što ukrale, tuku site nas decata što sme rabotele od najrano detstvo, a nikoj ništo ne ne prašuva.
Naskoro so Ređepovi imame sudsko ročiste bidejќi gi osporuvaat testamentite, no tie  možat kolku sakaat da osporuvaat ama državata, potočno Ministerstvo za kultura treba da si ja prevzede ingerencijata zošto oni se testamentalni naslednici na muzejot. Najvazno od se e drzavata da go zeme pod svoja kapa i da go sredi i otvori bidejќi želbata na Esma i Stevo beše toa da bide muzej
– ni izjavi Simeon koj so site sili se trudi da go ispolni amanetot na svojata majka Esma…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila