U svojih preko 40 godina novinarskog rada i, isto toliko, druženja sa estradom, sreo sam mnoge ličnosti iz te branše, ali i iz sveta filma, pozorišta, kulture, politike… Sa mnogima sam uradio intervjue koji verovatno  nigde nisu sačuvani. Ostale su, međutim, fotografije koje sa ponosom čuvam i uz pomoć kojih ću pokušati oživeti ta vremena.

Lane Gutović, velikan srpskog glumišta, bilo da je u pitanju pozorište ili film, u prvoj polovini oktobra nam stiže u Australiju. Mogu slobodno reći da sam na neki način „zaslužan“ za njegov proboj na peti kontinent. Nakon što sam u leto 2003. prilikom boravka u Beogradu, imao čast upoznati velikog umetnika, glumca i čoveka, po povratku u Australiju, najiskrenije sam ga preporučio i pomalo bio i navalentan, mom prijatelju Željku Gojkoviću, direktoru kompanije u-neXt iz Sidneja. Srećom polušao me, pa je Lane zajedno sa takođe velikanom glume Nelom Mihajlović, početkom 2004. po prvi put došao u Australiju.

No, da se vratim našem prvom susretu u Beogradu. Moram odmah da se zahvalim režiserki i glumici Jeleni Golubović, koja me povezala sa Lanetom. Telefonski razgovor je bio malo napet budući da je Lane, za razliku od uloga koje tumači, u privatnom životu, prilično povučen i nepoverljiv prema osobama koje ne poznaje. Nekako sam ga (opet uz ogromnu pomoć Jelene), ubedio za intervju i do susreta je došlo u bašti restorana „Kovač“ u blizini stadiona Crvene zvezde. Jedini preduslov je bio da se izbegne tema o privatnom životu koji on čuva isključivo za sebe i svoje najbliže.

Ležerno obučen sa kožnim prslukom i košulje zavrnutih rukava, odavao je utisak da preko puta vas sedi vaš prvi komšija sa kojim ste seli da popijete rakiju i da zamezite. Razgovarali smo opušteno bez tenzije, kao da se znamo sto godina. Na svako pitanje čovek koga znamo po urnebesnim vragolijama Srećka Šoića, odgovarao je precizno i tačno i, što je najvažnije, čvrsto je bio ubeđen u svoje reči. Na momente je delovao stidljivo i povučeno ali ga ni jedno pitanje nije dalo iznenaditi ili uhvatiti nespremnog.

Ostavio je na mene tada, a od tada i za vjek i vjekov, briljantan utisak i poštovanje ne samo kao umetnika već i čoveka, Srbina, humaniste.

Njegov, ovoga puta, peti ili šesti dolazak u Australiju je prilika da ga sretnete i upoznate. Najviše da uživate u njegovom umeću kao glumca.

RADE BERAK 


1 KOMENTAR

  1. Bravo kolega, samo nastavi sa svojim novinarskim radom, uživamo svi u tvojim interesantnim postovima. Hvala i živeo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila