Našata denešna sogovornička slobodno može da go ponese epitetot žena od narodot iako taa veќe dolgi godini e mediumski lik sepak so svojata spontanost, šarmantnost i večna nasmevka uspeva postojano da gi pridobiva simpatiite od gledačite koi ja obožavaat. Vedra i vredna so zvezda na čelo Dragica Stevkovska Drakče dade mnogu povodi i pričini za da napravime intervju so nea…
Dragica Drakče Stevkovska multimedijalna ličnost so multifunkcionalna prepoznatlivost. Svoevremeno tumačevte soništa, pa se oprobavte i kako turistički organizator i vodič za svetata zemja Eurusalim zatoa što ste golem vernik. Voedno ste i avtor  na nekolku izdadeni knigi, a posledno imate angazman kako voditel vo TV Alfa . Kako vi uspea vo site ovie oblasti da ostvarite ličen pečat?
– Za tolkuvanjeto na sonovite se odlučiv otkako ušte kako dete imav jas lično svoi pretskažuvački soništa…Odlučiv i da ja izučuvam Oniromantijata naukata za sonovi sledejќi gi i golemite psiholozi…Kako i golemite iskustva po Frojd… Da golem vernik sum i skoro celiot život mu se posvetiv na Boga izučuvajќi gi duhovnite knigi i poslanija… Celi 20 godini se posvetiv i na patuvanjata na svetilištata vo zemjata i podaleku, pa i golemite patuvanja vo svetata zemja Izrael posetuvajki mnogu mesta i svetiot grad Erusalim kako i najbitnoto poklonuvanjeto na svetiot grob… na svetata ploča na miropomazanie..i Vitleem mestoto na raganje na Isus… KAKO USPEAV ednostavno so mnogu ljubov trud i učenje…

Publikata ve saka zaradi vašata dežurna nasmevka i ve identifikuva so nea. Dali e teško edno tv lice sekogaš da e nasmeano?

– Da publikata me saka… No jas sum golem čovekoljubec i sekogaš vo lugeto go gledam dobroto i taka i postapuvam… So verba i dobrina. Nasmevka… haha epa ne e baš sekogaš lesno no ete uspevam so nasmevkata da gi živeam i radosta i tagata.

Kako se sluči Dragica Drakče da počne javno da gi tumači soništata na gledačite na togašnata A1 i dali naiduvaše na otpor od MPC koja e izričito protiv takvite aktivnosti na poedinci?

– Vo periodot vo 2000 g .po eden čuden son vo koj vo rekata Vardar se frlam po krstot i namesto krst od vodite izleguva ikonata na Sv.Jovan so čudni poraki…Jas taa godina stanav kuma na Vodici i narednata 2001 isto taka na kameniot most od koj se frlaše krstot… Taka dojde i idejata da gi tolkuvam sonovite na A1 Tv, a podocna i na A2… Da, crkvata e protiv tolkuvanje velat toa e nehristijanski, paganski i greovno… No jas za duhoven otec go imav dedo Vladika Kiril i se sovetuvav so nego i toj dade blagoslov i mi reče… Sonovite se blagosloveni po sonovite na majka Bogorodica… na prečesniot Josif… i Caricata Elena koi preku son i videnija vidoa mnogu vistini… A zarem ne sme svedoci deka mnogu crkvi i manastiri se izgradeni preku son i kolku darovi se nosat vo crkvite zatoa što lugeto sonuvale, dobile poraka…

Vo periodot koga započnavte da se pojavuvate so redoven termin na TV stanavte mnogu popularna pa uspeavte vo senka da go frlite duri i soprugot koj e poznato estradno ime vo Makedonija? Kako reagiraše togaš Orce Stevkovski Carot i dali demonstriraše nekoja sueta ili ljubomora?

– Jas sum mediumski rabotnik ušte od mojata 18g… Bev popularna i vo toa vreme preku GLASOT OD TATKOVINATA na Mak.radio… Potoa pišuvav za večer, Nova Makedonija, Ilustrovana politika, Treto oko, pa dojde radio Top Ros… Našeto semejno radio Galeb i jas i soprugot se nadopolnuvame vo našite profesii… Imalo i ljubomora, mali raspravii no LJUBOVTA e toa zarem ne… Da se saka i da se prostuva…

Imate dolg bračen staž kako što napomnav so estradna ličnost vo koj dobivte deca, a sega veќe imate i vnuci. Kako vi uspea da ostanite zaedno tolku mnogu godini ako se zeme vo predvid turbuletnosta na vašite javni profesii i voopšto denešniot način na život koj često gi rastura semejstvata?

– Našiot brak trae 35 g… Imame 2 ќerki prekrasni zetčinja i 5 vnučinja… Vo životot treba da se vnimava da ne se pogreši vo suštinata na brakot… Treba da se igra česno i so dogovor.

Rabotevte vo poveќe TV kuќi. Vo A1, Tv Naša, Tv Alfa… Napravete ni sporedba pomegju ove tv kuќi. Kade se čuvstvuvavte najdostoinstveno i od kade imate najubavi spomeni…

 Rabotev vo poveke mediumi radio i tv… Počnuvajќi od Makedonskata radio televizija, A1, Tv Naša i Alfa… Sekogaš iskreno kažuvam i nikogaš ne lažam.
Sekade se čustvuvav kako doma… Bez nikakvo pritesnuvanje ili pak strav… Ednostavno bev ceneta i počituvana i od kolegite i od pretpostavenite…
Vo MRTV naučiv kako da se postigne uspeh… Vo A1 naučiv kako da se bide blizok so lugeto i uspešnite za da se stigne do vrvot no bez da se promeniš vo karakterot i čuvstvata. Vo Naša tv gi zadržav site semejni nitki ednostavno bev kako doma… Vo segašnata Alfa tv vo koja sum eve 1 godina imav čest da bidam so tim koj si ja poznava rabotata i me prifatija kako del od niv, iako Ankica me nareče „zvezda” jas poveќe se čuvstvuvav kako del od narodot…Čovek koj ja poznava dušata na narodot i sreќna sum što preku Alfaskop Magazinot sekojdnevno sum so mojot narod.
Vie ste ubava žena zračite so harizma, poseduvate i edna ženska koketnost kako site ovie godini Orce Stevkovski uspea da ve zadrži samo za sebe i koja negova doblest za vas e nezamenliva?

– Ubavinata e vo dušata na eden čovek… Nadvorešnata ubavina se nadopolnuva…
Da, mojata harizma i iskrenost me pravat da bidam ušte poubava… hahaha… Vo edno vreme imav vajano telo no sega imam izbrušeno srce kako dijamant i čista duša… Kako me zadrža Orce ?! Me zadrža mojata silna ljubov kon nego i negovata kon mene, iako toj tolku javno ne ja pokažuva…

Rabotite vo dnevna redakcija koja bara brzo tempo, brzi podgotvoki i mnogu sekojdnevna komunikacija. Što vi pagja najteško vo toj tip na angažman, a što e ona što bi vi nedostasuvalo dokolku prestanete so takvata rabota?

– Da dnevnata redakcija e mnogu teška zadača i golem zalak… Koj rabotel toj znae kolku trud i napor treba…No mnogu komunikacija od dolgogodišnoto rabotenje mi ovozmoži da pominuvam polesno i se razbira kolegijalnosta na timot so koj rabotam… Pa toa e rabota vo koja sum jas celosna.

I dodeka mnogu vaši kolegi odmaraat letovo  Drakče sekojdnevno e na TV ekranite. Dali imate predvideno odmor za ova leto i kade planirate da go pominete?

– Da rabotam i za mene zadovolstvo e rabotata. Odmor da, sega vo avgust so mojot soprug Orce vo našiot preubav Ohrid… Znaete jas ednostavno si ja sakam Makedonija!

Za esenta veќe ja najavuvate promocijata na vašata nova kniga. Za kakva kniga stanuva zbor i dali Drakče planira naskoro da ja poseti Avstralija so ogled na toa što e mnogu popularna kaj iselenicite koi često go ugostuvaat i vašiot soprug?

– Da, ja najaviv mojata nova kniga naslovena kako “VINOŽITO I LJUBOV”, kniga koja ja posvetiv na mojata majka Zvezda vo koja ќe ima i del od našiot život vo proza i vtor del so poezija… Ljubov mojata večna inspiracija.
AVSTRALIJA nesum ja posetila no imam želba… Imam mnogu prijateli niz cela Avstralija vo mnogu gradovi, imam i mnogu publika koja sekojdnevno me gleda… Go sakam mojot narod. Avstralija mi mirisa na dom tamu čukaat makedonski srca… I da vi otkrijam edna tajna hahaha mnogu gi sakam koalite i znam deka Orce ќe me iznenadi da gi vidam…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila