U Australiji živi poveći broj naših muzičara i pevača. Razumljivo, najveći broj u Sidneju i Melburnu. Većina njih osim pevanja i sviranja radi i druge poslove od kojih, kako neku kažu – žive.

Dobar broj njih je školovan i imaju lepa radna mesta, pa im muzika dođe kao izduvni ventil, dok ima i onih koji rade razne zanatske pa i fizičke poslove i muzika im je dodatni izvor prihoda. Sve je to u Australiji normalno.

Da biste sebi i porodici pomogli da pristojno živi morate jednostavno da radite. A svako ko živi od svog rada i truda, bez obzira na njegovu prirodu je osoba za poštovanje.

Mene, međutim, to najmanje tangira. Ono što me čudi jeste činjenica da i pored impozantnog broja tih „naših umetnika“, oni nemaju nikakvo udruženje u koje bi bili okupljeni i međusobno sarađivali. Ako ih pitate zašto je to tako, dobićete različite odgovore. Od toga da „nemaju vremena“, da je „daleko“, da „jedva čekaju da se umorni vrate kući i odmore“, itd. Itd. Ima u tome istine, nije da nema, ali retko ili skoro niko vam neće reći da je u pitanju čista sujeta. Da li u „tom grmu“, što bi Makedonci rekli, leži „zajko kukurajko“?

Upravo je ona, po meni, glavni razlog ne druženja (čast izuzecima). Mnogi se ponašaju u stilu „nek komšiji crkne krava“ i bore se da baš oni, a ne kolege „dobiju tezgu“, ili svirku na svadbama, krštenjima, vašarima, zabavama… Neretko će reći: „ja sam bolji, jeftiniji, raznovrsniji“. A kad se sretnu, onda sledi ono: „gde si legendo“, „super ti je ona pesma“, „kad ćemo na pecanje“ i razne druge kurtoazne floskule. A u sebi misle potpuno suprotno. Preko 40 godina se družim sa estradom i znam kako dišu.

Opet, individualno, svi su oni dobri ljudi i kad bi se udružili i osnovali nešto nalik na sindikalno udruženje, za svakoga bi imalo posla i svi bi bili zadovoljni. Sujetom ne mogu daleko.

Ja se izvinjavam onima koji u ovome ne vide sebe, a ima ih naravno, a onima koji se prepoznaju, poručujem da nikad nije kasno da se koriguju.

Izvinite, ja, onako, u prolazu!

RADE BERAK 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila