Piše: Rade BERAK

Tokom duge i bogate novinarske karijere imao sam prilike da se sretnem sa mnogim poznatim ličnostima iz raznih društvenih sfera. Zato ću ovim „mini feltonom“ pokušati da iz naftalina izvadim neke najzanimljivije susrete. Oni neće biti hronološki složeni već onako đuture, na koju fotku u tom trenutku naletim.

SAŠA MATIĆ

Ja ne verujem da postoji iole ozbiljniji ljubitelj narodne, pop ili bilo koje vrste muzike, sa prostora nekadašnje zajedničke države Južnih Slovena, a da nije čuo ili slušao pesme megastara Saše Matića. Koliko Sale ima hitova teško ih je uopšte i nabrojati. Ja se lično sećam, hajde da tako kažem, zvaničnog ulaska na velika vrata, početkom 2000-tih, sa hitom za sva vremena „Prokleta je violina“ na koji će se kasnije nadovezati i pesma koju uvek slušamo i koje nikada nije dosta, a to je „Ružmarin“… itd. Itd. Milion hitova sve veći od većeg.

Sa Sašom u bekstajdžu CO Sv Sava u Melburnu kada je prvi put gostovao u Australiji

Sašu koji je tada bio znatno mršaviji, prvi put sreo sam u sali Crkvene opštine Sveti Sava u Melburnu. Tada sam bio šef dopisništva iz Australije, Portala „Svet Plus“ koji je bio integralni deo starijeg brata „Sveta“ iz Novog Sada, a koji danas, na žalost, više ne postoji. Napisao sam članak-uvertiru za Saletov prvi dolazak na peti kontinent.

Sećam se da mi je Saša tada stegao ruku i onako iz srca rekao: „Rade, hvala mnogo na podršci! Rekli su mi u avionu da si mi dao turbo podršku u pisanom obliku“. Sedeli smo u maloj prostoriji bekstajdža ogromne sale u Grinzboroughu gde sam iskoristio šansu i da intervjuišem velikog umetnika.

Iako Saša nije mogao da me fizički vidi, u svakom momentu mi je delovao kao da se poznajemo godinama. I, naravno, bio sam fasciniran njegovim poznavanjem i realnim sagledavanjem stanja, ne samo u muzici, nego i u svakodnevnici uopšte. Ni jednog trenutka taj hendikep nedostatka vida nije se mogao osetiti. Prirastao mi je srcu onako na prvu loptu. Sjajan umetnik i čovek!

Ponovni susret sa Sašom Matićem pre par godina u Herihage Bar Receptions u Eppingu

Sašu sam imao čast sresti i prilikom njegovih kasnijih gostovanja, a evo pruža mi se prilika i ovoga puta jer, kao što znamo, njegova australijska turneja 2022. počinje već ovog petka, 18. novembra nastupom u Adelaidu.

Na večeri u Naturno restoranu u Carltonu početkom 2000-tih, sa Dejanom Matićem i njegovim menadžerom

Na moju sreću, imao sam čast sresti i družiti se i sa Sašinim blizancem, takođe sjajnim umetnikom Dejanom.

Na kraju, želim Saletu da mu i ova turneja kao i prethodne, bude uspešna što se može i naslutiti na osnovu ogromnog interesovanja i, ako Bog da, da ga i ubuduće još mnogo puta vidimo i slušamo „down under“.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila