Meni ie izgleda postala specijalnost da drage ljude iznenada sretnem. Baš kao što mi se desio susret sa Jelenom Kiš 2014. u Beogradu, ovoga puta je isto bilo u Beogradu ali sa poznatom modnom kreatorkom Marijom Ivanković Jurišić koju sam upoznao 2013. u Melburnu u okviru manifestacije “Dani srpske kulture”.

Slučajan susret u centru Beograda

Elem, vraćam se iz Makedonije krajem jula. Parkiram auto zatrpan koferima i stvarima u strogom centru Beograda. Izlazim, kad odjednom začujem zvonki glas “Radeeee” i zamalo se sruših od iznenađenja. U tom glasu u liku tršave smeđe kose i božanstvenom osmehu, prepoznah Mariju Ivanković, vlasnicu modne kuće “Marija Handmade”.

Susret je srdačan i prijateljski. Štaviše, Marija nam pomože da stvari iz auta prenesemo u stan moje snaje. Upoznah je i sa suprugom Cvetom koja joj postade instant prijateljica. Marija koja ni sekunda nije skidala osmeh sa lica je žurila zbog obaveza a i nas je čekao put za Bijeljinu, te se dogovorismo da se po povratku krajem avgusta obavezno vidimo.

Prijatelji zauvek

Tema hiljadu a vreme leti: Rade, Marija i Milovan u Tošinom bunaru

Dogovor je ispoštovan i ja naručih taksi da me odveze do Novog Beograda, tačnije u čuveni restoran Tošin bunar kojeg Beograđani zovu “Džakarta” budući da je nekada bio omiljeno mesto Ambasadora Indonezije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Posle pola sata i melanholične priče uljudnog taksiste koji reče da sa fakultetskom diplomom radi taj posao te kako sutradan treba da ide u Budimpeštu da uradi nostrifikaciju diplome za sina koji je završio medicinu i odlazi da živi i radi u Kanadu. Žalosno ali je to u Srbiji izgleda stvarnost.

Stigoh u restoran par minuta pre Marije i njenog supruga Milovana. Susret je opet srdačan. Odlučismo da sednemo u letnjoj bašti bez obzira što je vrućina to predvečerje bila paklena.

Prelistasmo našu deset godina dugu istoriju poznanstva. Pitam je da li još uvek prikuplja kolekciju unikatnih i vrednih stvari a Maki, kako je iz milošte zovemo, širokim osmehom koji joj je i zaštitni znak, potvrdi.

Ostadosmo u prijateljskom razgovoru nekoliko sati i “pretresosmo” tih deset godina kao da je juče bilo.

ATELJE MARIJA HANDMADE

Marija je dizajnerka tekstila i sa ponosom ističe da Atelje Marija handmade postoji više od 10 godina i poseduje Sertifikat izdat od strane Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije. Njeni predmeti se izrađuju ručno i smatraju proizvodima od umetničke i zanatske vrednosti, odnosno proizvodima domaće radinosti.

Uspomene koje ne blede. Sa Jelenom Kiš te godine Mrs Srbije 2013. i Marijom u Sorrentu kod Melburna

Dobitnica je priznanja “Cvet uspeha za ženu zmaja”  kao i priznanja Evropske Mreže Preduzetništva (European Entrepreneurship Network) za uspešno učešće u međunarodnim programima u tekstilu.

Opus ateljea Marija Handmade predstavlja rezultat Marijinog istraživanja tradicionalnih tehnika ručnog rada u sprezi sa folklornim motivima Srbije i njihovom stilizacijom na klasičnim konstrukcijama odevnih i upotrebnih tekstilnih predmeta.

2013. na Modnoj reviji u Mrlburnu sa Marijom i Majom Drljačom poznatom turističkom agenticom

Sa ponosom prenosim reči ove divne osobe koja u svakom trenutku zna šta hoće, a to je i njena poruka sa web stranice Marija Handmade, posetiocima i budućim korisnicima:

 “Za tkanje našeg tekstila koristimo prirodna vlakna vune, pamuka, svile, konoplje i lana, kao I ručno farbana prediva pigmentima iz začinskih biljaka, od kojih nastaju unikatni modni detalji i kućni tekstil. Naša misija je da ponudimo tkanine u kojima koža diše, a telo se najlepše oseća. Pažljivo biramo svaku nit kako bi nastale tkanine dovoljno dobre da vas dodirnu. Tkanje, pletenje, šivenje, bojenje… mi zaista volimo svaki korak dok ovim stvarima udahnjujemo život. Svako putovanje, svaka avantura, svaka lekcija koju smo naučili u životu, od detinjstva u Srbiji, preko modnih revija u Šapcu, Beogradu, Parizu, Bernu, Hagu, Sidneju, Melburnu, Pertu.., govori o tome ko smo i šta radimo. Zapamtite zauvek da unikatni komadi nisu stvoreni da prekriju, već da se stope sa vašim telom. Kupujte manje, ali birajte bolje da vam traje duže.

Budite SNAŽNA i VELIČANSTVENA! Budite iznad svih onih stvari o kojima ostali brinu.

Budite ORIGINALNA! STVARNA! ISKRENA! SVESNA! POUZDANA!

Tradicionalna, ali ne staromodna! Ponosna, ali ne nadmena! Brižna, ali ne nametljiva!

Budite MHM DAMA!”

Teško da se ovde može išta dodati.
                                                                       I, tako, uz razgovor, bogato i kvalitetno iće i piće, provedosmo prijatno vreme i potvrdismo prijateljstvo koje traje. I zauvek će trajati.

Marija i Milovan me sa njihovim autom dovezoše do Zelenog venca gde sam bio smešten kod najbliže rodbine. Posle srdačnog pozdrava koji je ovoga puta bio nabijen dozom tuge (svi rastanci su teški, dokazano), Marija obeća da će nastojati da poseti Australiju za koju je vežu lepe uspomene i u kojoj živi dosta njenih prijatelja. I nastaviše put ka Šapcu.

Najtoplije preporučujem da posetite sajt marijahandmade.com i bolje se upoznate sa aktivnostima ove neverovatne umetnice i čoveka, a ako ste u Beogradu, skoknite do prodavnice broj 20 u ulici Čumićevo sokače. Nećete se pokajati.

R.B.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila