Danas je 21. septembar, Roždestvo Presvete Bogorodice ili, kako se narodski kaže – Mala Gospojina. Veliki praznik, crveno slovo!

Na isti ovaj dan, pre tačno četiri godine, krenuo je i Portal “Svet Australia”.

Pokrenuli smo ga Goran Đurić i ja, a gotovo istog trenutka, pridružila nam se i Biljana Biba Krnčeska kojoj je odmah povereno da uređuje stranicu za Makedoniju. O Bibi je dosta rečeno, njeni vrhunski članci su potvrda njene profesionalnosti i, to moram naglasiti, ona spada u red onih koji se ne plaše istine te zna da bude britka. Svoj posao obavlja besprekorno i sama činjenica da su nam Makedonci jedni od najvernijih čitalaca ide njoj u kredit. Njeno poznavanje srpskog jezika je takođe fascinantno te je uspevala da uradi par ekskluziva i sa srpskim umetnicima.

Profesionalac na kojeg se ovaj Portal može u svako doba osloniti. Njena uloga je prosto nezamenjiva. Ogromno iskustvo i rad u novinarstvu može nam samo biti od koristi.

Naravno, kao i kad se dete rodi, Portalu je bilo potrebno određeno vreme da prohoda. Već u decembru te 2018. pridružila nam se Slavica Momaković, čuvena estradna umetnica koja već skoro tri decenije živi u Čikagu. Naša procena je bila da bi nam Amerika i Kanada trebale zbog svoje širine ali i ogromnog broja naših estradnih umetnika koji tamo žive. Budući da smo od prvog dana Portal postavili kao World Wide, što sugeriše i sufiks COM na kraju adrese, ime Svet Australia je bilo i ostalo samo nominalno.

Iznenađujuće je kako je Slavica, koja pre toga nije imala novinarskog iskustva, za kratko vreme savladala ovaj izuzetno težak posao. Bez dvoumljenja joj je ponuđeno mesto urednika za SAD i Kanadu a godinu dana kasnije joj je pridodata i Srbija zbog njenog poznanstva sa estradnim ličnostima i kolegama.

Ona svoj urednički posao obavlja besprekorno i znatno je uzbsonapredovala tako da se Portal danas bez nje ne bi mogao zamisliti. Da ne nabrajam ličnosti sa estrade, umetnosti, kulture, društvenog života… sa kojima je uradila intervjue koji su redom bivali ekskluzive i siguran sam da danas ne postoji Portal osim nas koji je uspeo da razgovara sa najvećim zvezdama naše estrade.

Dve godine kasnije deo uređivačkog tima postala je temperamentna Nataša Glamočanin, poznati tekstopisac i intelektualka iz Prijedora. Njoj je pripao deo uređivanja prostora EX-YU i ona je već na startu pokazala neverovatnu zrelost. Doduše radila je ranije u ulozi radijskog novinara što joj je samo pomoglo da se hitno uklopi u tim.

Nataša, koja je i najmlađi član redakcije, uradila je niz zanimljivih intervjua sa estradnim umetnicima kao i reportaža sa tih prostora.

Konačno, u prvom delu ove godine, osetila se potreba da i Zapadna Evropa bude pokrivena i rešenje smo našli u liku ekstravagantne, bez dlake na jeziku, Slađane Bojović koja živi i radi u Malmeu (Švedska). Iako se tek pre godinu-dve i sama počela ozbiljnije baviti pevanjem, moram reći da je Slađa vrhunski vokal što je i potvrdila na par festivala u Srbiji. Poslednji je bio nastup na festivalu “Diskos novi glasovi 22” u Vrnjačkoj banji krajem avgusta ove godine, gde je naša urednica za Zapadnu Evropu i Skandinaviju, prosto oduvala protivnike, kako glasom tako i scenskim nastupom i modnim outfitom.

Zahvaljujući njoj naš Portal je proširio listu čuvenih ličnosti koje su bile naša ekskluziva. Ona sama, takođe, svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje.

Goran Đurić jedan od idejnih tvoraca Svet Australia Portala, je logističar koji vodi računa o tehničkim detaljima, o izgledu. Ujedno je i zamenik glavnog urednika i kao što rekoh, ovaj Portal bez Gorana ne bi bio moguć. Izuzetna ličnost i profesionalac.

Na kraju, tu sam i ja, Rade Berak, stari vuk sa preko četiri decenije iskustva u novinarstvu koji sam, da se tako izrazim, glavni operativac. I, naravno, pripala mi je uloga uređivanja Australije.

Ono što čitalac odnosno pratilac može primetiti, radi se o ekipi koja je iskusna i u zrelim godinama. Ljudi koji su na visini zadatka, oštri i beskompromisni i koji neće poput mladih da padaju u sevdah čim se sretnu sa nekom poznatom ličnošću, već svojim iskustvom i rezonom stvari držati pod kontrolom.

Od samog početka smo stavili do znanja da nećemo biti žuta štampa, puna tabloidnih naslova i špekulacija, nego da ćemo biti ozbiljan medij sa ciljem da reafirmišemo neke zaboravljene veličine ali i da afirmišemo one koji obećavaju i koji su zalog za budućnost.

Portal je od osnivanja i još uvek je nekomercijalan što mu još više daje na važnosti jer cela ekipa radi sa entuzijazmom i ljubavlju koje je teško rečima opisati.

Neka nam je srećan četvrti rođendan koji se igrom slučaja poklapa sa Bogorodičinim, pa da dogodine proslavimo i mali jubilej mesec-dva ranije u Beogradu! Tada ćemo se uživo dogovoriti o nekim narednim koracima i idejama.

Živeli!

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila