Kultura i tradicija su oduvijek bili najznačajniji za identitet svakog naroda, kao pečat njegovog postojanja, kao zalog budućim generacijama da su korijeni neiscrpno bogatstvo koje treba čuvati i njegovati. Potreba brojne srpske dijaspore u Austriji da obilježavanjem svojih tradicionalnih vrijednosti oda počast prije svega svojoj matici ali i zemlji domaćinu, Austriji, te da udruženi iznjedre ovakav kulturni projekat, je vrijedan svakog poštovanja.

O upravo održanim Danima srpske kulture u Beču smo razgovarali sa istaknutom pjesnikinjom Biljanom Stojićević, moderatorom drugog dana ove značajne manifestacije koja spaja dva naroda i dvije kulture.

Biljana, recite čitaocima Sveta Australia nešto više o proteklim danima u Beču i cijelom ovom značajnom projektu nastao pod okriljem Udruženja Fokus.

Integraciono kulturno uduženje Fokus, osnovano je 2015. godine u Beču, na čelu sa predsednicom Vesnom Jovanović Klinger, a sa ciljem da okupi umetnike, pisce, privrednike, javne i kulturne radnike koji će na što dostojniji način predstaviti kulturu, tradiciju i običaje srpskog naroda.

Vesna Jovanović Klinger

DANI SRPSKE KULTURE- SERBISCHE KULTURTAGE prvi put su organizovani 2017. sa ciljem da se svim narodina u Austriji što vernije predstavi srpska baština kroz sve segmente kulture, književnost, umetnost…zbog toga su ovi dani uvek dvojezični.
Trudimo se da se umrežimo i saradnju sa srpskim kontaktima kao što su Francuska i Holandija koje nam  daju pozitivnu energiju da istrajemo u zamisli.
Ove godine za jubilarnu 5-u godišnjicu podeljene su zahvalnice institucijama i privrednicima i kulturnim ličnostima koje su doprineli radu udruženja.
Dani srpske kulture u Beču ove godine trajali su 6 dana, od 27.06. do 02-07.

Manifestacija je trajala nekoliko dana, a program je koliko smo mogli da vidimo bio izuzetno bogat…

Da, program je bio podeljen po danima:
Prvi dan, otvaranje, održao se u VHS sali gde je otvaranju programa prisustvao njegova ekselencija Ambasador Republike Srbije Nebojša Rodić, njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej Ćilardžić, predsednik austrijsko-srpskog društva “Diplomarbeit” inženjer dr. Dejan Jelić, a karavan kulture sa Petrom Gojkovićem krenuvši iz Beograda, obišavši nekoliko zemalja stigao je i na našu manifestaciju sa bogatim umetničkim programom.

Drugi dan 28.06. u Srpskoj pravoslavnoj crkvi SVETI SAVA obeležen je susretom pisaca dijaspore i matice. Gost je bio Klub ljubitelja knjige MAJDAN iz Kostolca, rudarskog gradića u Srbiji. Moderator večeri je bila moja malenkost, a program je obogaćen muzičkim tačkama profesora Miroslava Jankeha i mladih studenata klasične muzike. Pesnici iz matice obišli su spomenik Vuka Karadžića u Beču i položili cveće.

Treći dan izložba umetničkih slika Tamare Karjuk Drahoš, a o izložbi govorio je magistar Aleksandar Kostić dok je muzicka podrška bio umetnik Toni Perez, saksofon.

Četvrti dan je održana tribina publiciste Hannes Hofbauer na temu ,,Gubitnici i pobednici migracije”.

Peti dan smo imali priliku da slušamo koncert mladih talenata klasične muzike pod nazivom ,,Dijaspora svira”.

Subota 02.07. kao šesti dan i svečano zatvaranje  u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču sa kulturno umetničkim programom: Mirjana Marković pisac, Jasna Arabans performans, Etno grupa Hram i udruženje žena Crvena ruža sa Gordanom Todorović.
Svi dani bili su posećeni tako da je ceo projekat video veliki broj posetilaca.
Ove godine dobijena je novčana podrška od grada, a takođe priključio se veći broj naših privrednika kao sponzora projekta, neki su dugogodišnji pokrovitelji manifestacije a bilo je i onih koji su se po prvi put priključili.

Biljana, pored toga što ste bili moderator drugog dana manifestacije, Vi imate i funkciju blagajnika u Udruženju. Takodje smo saznali da ste objavili skoro i prvu knjigu poezije, a poznato je da ste i tekstopisac.

Da, ja sam budući blagajnik Udruženja.
Pesnici gosti su bili članovi kluba ljubitelja knjige Majdan čiji sam takođe član i koji je radio moju prvu promociju prve zbirke pod nazivom ,,Vreme je”.

Kakve planove imate za naredni period?

Planovi su nekoliko promocija knjiga najavljenih za jesen i humanitarni rad kojim se klub takođe bavi, kao i da proširimo članstvo. Takodje bismo voleli proširiti našu saradnju sa svim srpskim dijasporama u svetu.

Biljana, Vaša poruka za čitaoce Svet-a Australia?

Svi smo prolazni na ovoj planeti i zato širimo ljubav da bi svet bio bolji.

U ime redakcije i u svoje ime vam želim mnogo uspjeha u daljem radu. Neka Dani srpske kulture u Beču i dalje budu najbolji mogući reprezent onoga što srpska kultura i tradicija jesu, i u drugoj zemlji i medju drugim narodima.

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila