Priprema: Slavica MOMAKOVIĆ

Hrizenteme ili jesenje ruže, veoma su otporne na hladnoću, cvetaju sve do kasne jeseni. Pre ranih mrazeva važno je znati kako da ih sačuvate da se ne smrznu. Ako živite u hladnijim krajevima potrebno je izvaditi hrizenteme iz zemlje i presaditi ih u veće drvene sanduke ili žardinjere sa svežom zemljom. Unesite ih u svetlu, hladnu prostoriju i održavajte umerenu vlažnost. Na proleće kada se vreme stabilizuje sačuvane hrizenteme vratite u baštu.

Za rasad, potrebno da imate lepe razgranate korene, možete ih pažjivo podeliti na dva tri dela i tako ih razmnožiti. Rupe u koje ih budete sadili moraju biti dovoljno duboke da ceo koren lepo stane, zatrpajte ga rastresitom zemljom i okolo biljke dobro utapkajte da nema vazduha. Razmak između njih mora biti 40 cm… Hrizenteme zalijte i odsecite suve grančice i precvetale cvetove. Ako su još uvek hladni dani zalivajte ih dva puta nedeljno, kada sasvim otopli onda svakog dana. Hranite ih tečnom hranom koju ste kupili u cvećari jednom u dve nedelje.

Hrizenteme koje ste ostavili u dvorištu da prezime morate dobro zagrnuti zemljom. Na proleće kada više ne bude hladnih dana one će poterati zelene grančice. Tada je potrebno odseći suve grane od zemlje 5 do 8 cm… Možete ih lepo obikovati. Zalivate ih u prohladnim danima dva puta nedeljno, kada su teperature visoke onda svaki dan. Prehranjujete ih tečnom hranom jednom u dve nedelje.

U toplijim krajevima ne morate vaditi hrizenteme iz zemlje. Ako se baš desi da naiđu mrazevi prekrite ih najlonom sve dok ne prođu. Hrizenteme koje prežive zimu u bašti, iz godine u godinu, sve će biti veće i raskošnije.

Na fotografijama su hrizanteme iz Slavičine baste u Čikagu.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila