Bojana Mandžukić je pjesnik i tekstopisac koji se tiho, ali sigurno kreće stvaralačkim, pjesničkim stazama. Njeno vrijeme, sigurna sam, tek dolazi. Prepoznatljivog izraza i stila, filigranski izbrušene tehnike, dotiče se kako svevremenskih, tako i savremenih tema u svojim tekstovima za muziku. S lakoćom nas uvodi u svoj maštoviti svijet, a ogrnute muzikom, njene pjesme su zaista, lijek za dušu.

Bojana, hvala Vam što ste izdvojili vrijeme za ovaj intervju. Recite nam nešto o svom djetinjstvu i rodnom kraju…

Rođena sam u Kruševcu, odrasla u Trsteniku. Zapravo, dobar deo detinjstva i rane mladosti provela sam kod bake i deke u selu Mala Sugubina. Iz tog perioda života nosim najlepše uspomene.
Na žalost, pošto nisam sklona idealizovanju, sa setom kažem da ovaj Trstenik u kom sada živim nije više grad moje mladosti, tako da – uspomene čuvam, a istovremeno se svim silama borim da “pobegnem” odavde… Na žalost…

Počeci bavljenja pisanjem?

Uh… Više se ni ne sećam kada sam napisala prvi stih. Svakako je to bilo još u nižim razredima osnovne škole. Sećam se, kako se koja drugarica zaljubi, eto je kod mene da joj napišem pesmu sa imenom njene simpatije. Vremenom su ti dečiji stihovi sazrevali i eto, doveli me tu, gde sam sada.

Vaše objavljene pjesme i knjige?

Sve do 2018. godine svoje sam stihove čuvala “u fioci”. Što se kaže, pisala sam za svoju dušu.  S’ vremena na vreme poslala bih po koju pesmu na neki konkurs,  dobila sam par pohvala i nagrada, ali se nisam trudila da se afirmišem.
Te 2018, u izdanju UTEKS-a, svetlost dana je ugledala moja prva zbirka kod nazivom “Čuvar uspomena”. Zbirka sadrži 101 tekst, a posvetila sam je svom tati Ljubiši, od koga sam nasledila talenat, a koga sam, na žalost, izgubila nešto više od godinu dana ranije.

Kada ste se počeli baviti pisanjem tekstova za muziku?

Prve stihove u formi teksta za komponovanje napisala sam, mislim, 2002. godine. Od tada do danas, broj tekstova narastao je na nekoliko stotina.
Kao što sam već rekla, nisam ih nigde objavljivala sve do 2018. godine.
Te godine sam, na moje veliko zadovoljstvo, upoznala kompozitora Sašu Rajaka. Iz tog poznanstva razvila se divna saradnja. Zahvaljujući toj saradnji ostvarila sam vidan napredak u pisanju i u naredne dve godine snimljene su prve pesme u izvođenju “Sale benda”: “Lančić za sreću”, “Nije bio deo plana”, “Bitka za ljubav”, “Zakletva”… Takođe je nastao i veliki broj demo snimaka.
Što se demo snimaka tiče, saradnju sam ostvarila i sa nekoliko drugih kompozitora i pevača. U procesu nastajanja je i nekoliko pesama. Međutim, kako nikada nisam volela da govorim o poslovnim dogovorima dok ne dođe do realizacije, tako to neću učiniti ni sada. Na žalost, trenutna situacija u zemlji i svetu usporava čitav taj proces, ali se ja iskreno nadam da će nekoliko pesama uskoro biti pretstavljene publici.
Ono što je bitno, tekstova je svakoga dana sve više, baš kao i demo snimaka, pa ko želi može da se javi.

Možete li, draga Bojana, za naše čitaoce reći i nešto o sebi, privatno?

Trenutno živim u Trsteniku sa majkom i ćerkom. Po struci sam profesor istorije, nezaposlena sam i, kao i veliki broj ljudi, snalazim se u ovim teškim vremenima kako znam i umem. Sunce mog života je moja ćerkica Lena, koja mi daje snage za borbu, a ja se trudim da podržim njene talente i interesovanja.
Pored pisanja, volim da radim dekupaž, i uopšte, volim sve što podrazumeva kreativnost.

Vaši profesionalni planovi i težnje?

Okolnosti su me naučile da je velika istina u onome što ljudi kažu:”Ti planiraš, život ti se smeje…” Tako da, jedino što planiram jeste da radim na sebi, usavršavam se i borim se da opstanem i ostvarim želje. Sve ostalo je do Boga.

I za kraj ovog lijepog razgovora, poruka za čitaoce portala www.svet-australia.com?

Život je težak sam po sebi. Zato, volite se, čuvajte sebe i svoje voljene, mnogo se smejte i, naravno, uživajte u muzici. Jer, pesma je zaista lek za dušu, baš kao i osmeh i ljubav.

Draga Bojana, ja Vam u ime redakcije i u svoje ime želim sve najbolje u ličnom i profesionalnom životu, da Vaše pjesme pronađu svoj put do kompozitora i pjevača i da ih svi zajedno uskoro s radošću slušamo.

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila