Oni koji pažljivije prate muzičku scenu, sigurno znaju da je Prokuplje poznato po čuvenim pevačima, a naročito pevačicama. Neću ih ovde nabrajati da ne bi ova priča otišla u drugom pravcu, tek i naša junakinja, Dragana Tica je izdanak tog živopisnog grada na jugu Srbije.

Dragana iliti Dragče, kako je ja iz milošte zovem, rođena je, kao Dragana Petrović, u radničkoj porodici i to sa ponosom uvek ističe. Otac joj je radio u laboratoriji azbestnih peoizvoda, mama u gradskoj biblitioteci. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u rodnom Prokuplju i, onda se, kako sama voli da kaže – trbuhom za kruhom. Upisala je studije sociologiju u Sarajevu, pa se potom “brže-bolje” udala.

“Nažalost, suprug mi nije dao da nastavim sa fakultetom” – konstatuje Dragana.

Sa “Papričicama” sa turneje Vesne Zmijanac

Usledilo je pevanje po hotelima i drugim mestima, širom “njene lepe Jugoslavije”. Pevala je i u školi i na raznim takmičenjima gde joj je tata bio glavni pratilac. Sa svega 14 godina je pobedila na takmičenju “Zlatan glas Srbije”.

Međutim, i pored toga, roditelji se nikako nisu slagali da se bavi pevanjem. Deda joj je bio muzičar, svirao je gitaru.

“Znali su da je to težak posao a i u ono vreme biti pevačica… auuuu. Kad sam sa mužem počela da radim, malo su odahnuli ali i dalje nisu bili srećni zbog mog posla” – kazuje Tica.

Euridika u Beogradu: sa pokojnim Ivicom Maksimovićem, solo gitaristom grupe. Njegov rođeni brat, basista, je umro 2014. godine. Nažalost, obojica su preminula – Petar Maksimovic pre 7 godina, a Ivica pre godinu i po dana. Ivica je zadnjih godina radio koncerte po celom svetu sa Kusturicom.

I tako, batalila je fakultet i ode Dragče u profesionalce. Prvu plocu je snimila sa Zaharom za “Jugoton” 1980. gogine a izvršni producent joj je bio, kako kaže ne može a da ga ne pomene, legendarni Milovan Ilić MINIMAX. Gostovala je u svim većim hotelima u bivšoj Jugoslaviji.

Drugi i treći CD ostaće u sećanju mnogih a i njoj samoj. Pesme: “Svirajte mi tužne pesme”, “Nesrećna žena”, sa kojom je učestvovala na Mesamu, “Uvelo lišće”, “Samo merak nama dajte”, “Ostani još malo” i mnoge druge. Dragana napominje da su za te hitove zasluzni Rale i Marija Ćajić u to vreme, veoma poularni i traženi kompozitori. Oni su joj bili i “kompozitori i porodica”.

“Divni i porodicni ljudi od kojih sam mnogo naučila. Hvala im” – napominje ona.

Jedan od Draganninih albuma

Dragana, koja je bila pevačica čuvene grupe “Ljute papričice” bila je gost na velikoj turneji Vesne Zmijanac. Naravno, “Papričice” su pratile u to vreme mega zvezdu Vesnu, a Dragana je pevala prateći vokal i, naravno, imali su svoj blok pesama.

“Posle te turneje koja je trajala 7 meseci, završni koncert je bio u hali Pionir u Beogradu. Ludilo…Srećna sam bila što je publika pevala i moje pesme zajedno sa mnom. To treba doživeti” – seća se pevačica.

Humanitarni koncert na otvorenom u Rumi

Sledili su bezbrojni humanitarni koncerti, gostovanja širom Evrope i sveta. Godine 1986. Dolazi do prekida saradnje sa “Papričicama” I od tada počinje njena solo karijera pod imenom DRAGANA TICA! Posle toga Tica je snimila još tri CD-ja sa Zlajom za PGP-RTS. Treba posebno istaći da je Dragana održala i tri solistička koncerta u Nišu, koji su imali humanitarni karakter a bili su namenjeni za socijalno nezbrinutu decu.

Dragana sa nedevno preminulim kumom čuvenim Slobodanom Jovanovićem Facom, harmonikašem koji je 49 godina držao orkestar “Đuvegije iz Niša” – niška legenda. Pored je njena kma Đina Radić koja ima snimljen CD sa Južnim vetrom.

Njeno prvo gostovanje u Australiji, dogodilo se 1987. Godine I on aga, napominje, nikada neće zaboraviti. Upoznala je divne ljude sa kojima je i dan-danas u kontaktu. Pevala je u kultnom restoranu “Toplica” koji su držali njeni zamljaci Ljubinka i Božo Marković.

“Oni i njihov sin Dragan su mi u startu pomogli i kad sam došla 2009. godine sa detetom i jednim koferom. Moj sin David je dobio studentsku vizu kao odličan đak jer je u Srbiji završio 7. i 8. razred istovremeno” – kaže Dragana koja je od tada postala i Australijanka.

Život u Melburnu sa prijateljicama

Život, na žalost, ima i drugu stranu medalje, pa je tako Dragana prestala da peva posle nekoliko porodičnih tragedija. Kaže da ne bi da rastužuje naše čitaoce, ali da ima stvari od kojih se nikada neće oporaviti. Ponekad i zapeva, doduše vrlo teško, ali samo u dragom društvu.

Sa jednom oid najboljih prijateljica Danijelom Stojanović

Opstrukcija disajnih organa od stresova i astma koju je dobila ovde u Australiji joj ponekad zadaje mnogo problema, ali to je Dragana. I pored svega, ne skida osmeh sa lica. Poštuje i neguje prijateljstvo i uvek čuva njoj drage ljude.

“Moj sin mi je velika podrška u životu. Mnoge stvari je pregurao zajedno sa mnom. Ali, hvala dragom Bogu, idemo u nove pobede. On je moja inspiracija… on je moja pesma, on mi daje snagu da budem nasmejana zadovoljna i srećna majka. Hvala svim mojim prijateljima koji su mi pomoglu u najtežim trenucima mog života. Rade, ti i Cveta ste moji prijatelji jako dugo. Hvala što i dan-danas to prijateljstvo postoji, što nikad nije bilo ugroženo…” – sa osmehom ali I neskrivenom tugom zaključuje.

Za kraj poručuje: “Volite se ljudi! Život nema reprizu”.

I nema, slažemo se sa dragom nam Draganom Ticom. A ovim povodom, čitaocima predstavljamo i njen veliki hit “Svirajte mi tužne pesme” koji je, na žalost, na neki način, predodredio i njenu sudbinu. Lično se nadam iako znam da izgubiti ćerku koja je imala svega 36 godina, nije lako i ne može biti lako, da će nas Dragana obradovati comeback-om jer, njoj je jednostavno, mesto iza mikrofona. Nikada ni jedan jedini novinar, tokom njene dugogodišnje karijere, nije napisao ružnu reč o Dragani Petrović Tici. A i kako bi kada je u pitanju vrhunska umetnica, veliki humanista i iznad svega, čovek!

Budući da je ova priča nastala uoči velikog hrišćanskog praznika – Vaskrsenja Hristovog, Dragana nam je poslala sliku Vaskršnjih jaja koja, po tradiciji, uvek farba na Veliki Četvrtak, uz poruku: HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila