Sve više domaćica želi da ofarba jaja prirodnim putem – bez hemije. Izabrali smo nekoliko efikasnih načina za to. Ponudili smo i druge metode pa izaberite šta vam najviše odgovara. Preporučujemo da farbate bela jaja, jer lepše primaju boju. Pre kuvanja potrebno je da budu 2-3 sata na sobnoj temperaturi da ne bi ispucala.

 

Farbanje jaja prirodnim putem.

 

Sok od višanja – crvena boja, predhodno išarana jaja sa olovkom od voska 

 

Pre nego što počnete kuvanje jaja, operite ih hladnom vodom i osušite pažljivo krpom. Sa olovkom od voska ili sa tvrđom tankom četkicom koju će te umakati u sveću dok se topi, iscrtajte šare po njima: cvetiće, linijice ili imena ukućana. Kada završite, stavite ih u odgovarajuću posudu da se ne dodiruju i prelijte ih sokom od višanja da sasvim bude preko njih. Kuvajte ih na umerenoj temperaturi 20 minuta. Kada ste završili kuvanje, pomaknite pažljivo posudu na sledeću hladnu ringlu i ostavite da jaja stoje u boji još pola sata – do sat. Pažljivo ih izvadite iz boje na papir ili rešetku i pustite da se osuše. Nemojte ih brisati, tek kada budu sasvim suva premažite ih jestivim uljem da dobiju lep sjaj.

 

Sok od cvekle – crvena ili roze boja

 

Ako želite da iskoristite sok od cvekle koji imate u tegli, postupite sa njim isto kao sa sokom od višanja, skuvajte jaja u njemu. Možete dobiti roze boju ako u sok dodate malo vode. Ne morate koristiti vosak za šaranje, kada se osuše možete zalepiti na njih razne samolepljive ukrasne stikere.

 

Crveni kupus – plava ili tirkizna boja

 

Kuvajte listove crvenog kupusa sat vremena zatim ih izvadite. U sasvim ohlađenu tečnost dodajte 4 kašike alkoholnog sirćeta. Bela jaja koja ste prethodno skuvali stavite u pripremljenu bolju i ostavite da stoje pola sata. Ako želite tirkiznu onda je potrebno da jaja budu u boji sat vremena. Nemojte ih odmah brisati da se boja ne bi skinula. Ostavite ih da se osuše i na kraju ih premažite uljem.

 

Crveno vino – ljubičasta boja

 

Koristite šljokice za dekoraciju ili mašnice i cvetiće od materijala

 

Skuvajte jaja u crvenom vinu 20 minuta tako što će biti sasvim vinom prekrivena. Kada se ohlade možete na njih nalepiti šljokice uz vrlo malo lepka kojeg ce te nanositi čačkalicom, takođe i mašnice i cvetiće od materijala. Ako želite jednostavna jaja samo ih namažite jestivim uljem da dobiju visok sjaj.

 

Dekupaž tehnika

 

Za Dekupaž tehniku trebaće vam: salvete papirne sa cvetovima, makaze, četkica, umućeno belance i prethodno skuvana i ohlađena jaja

 

Isecite koliko vam treba cvetova od papirnih salveta. Nanesite četkicom umućeno belance na jaje takođe i na unutrašnju stranu cvetića i onda ga na to mesto pažljivo zalepite. Odložite ga na tacnu da se lepo osuši.

 

Sa jestivim bojama – šarena najjednostavnija jaja

 

U plastičnu kesu za zamrzivač stavite unutra po malo jestive različite boje. Jaje jednostavno u boje uvaljajte tako što će te kesu stegnuti oko njih i zarolati malo kao valjak. Izvadite zatim jaje i ostavite na papir da se sasvim osuši.

 

Sa svetlucavim konfetama 

 

Skuvajte prethodno jaja u nekoj nežnoj boji. Na ohlađena jaja nanesite na četkicu malo lepka, stavite ga na konfete, zatim pažljivo zalepite na jaja. Odložite ih da se osuše. Dobićete izuzetno dekorativna jaja.

 

HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!

 

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila