Žalosna vest stiže iz Beograda. Jedan od najvećih imena estrade Predrag Živković Tozovac, ispustio je svoju plemenitu dušu u 86. godini života. Uzrok smrti korona zbog koje je nedavno bio i hospitalizovan.

Tozovac je rođen u Kraljevu 22. januara 1936. godine. Muzički talenat je nasledio od oca Svetozara Toze kojeg su Nemci streljali u Kraljevu 1941.

Srednju školu je završio i rodnom Kraljevu, a 1976. u Beogradu i Višu ekonomsku.

Muzičke korake je napravio tako što je početkom 60-tih počeo da svira harmoniku i da prati tada poznate pevače, pre nego što će krajem te iste decenije i sam početi pevačku karijeru koja će trajati pola veka. Za to vreme će snimiti preko 20 albuma i preko 30 singlova. Održao je preko 300 koncerata kako u Srbiji i nekadašnjim YU republikama, tako i u inostranstvu – Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Austriji, SAD, Kanadi i mnogim drugima.

Zauvek će ostati njegovi veliki hitovi poput: Mirjana, Jeremija, Ide Mile Lajkovačkom prugom, Prazna čaša na mom stolu, Jesen u mom sokaku, Oči jedne žene, Vlajna, Leno Magdaleno, Uzmi sve što ti život pruža… teško je sve nabrojati; sve sami hitovi.

Tozovac se istakao i radom na TV. Sećamo se njegovih emisija sa pokojnim kolegom Cunetom “Folk parada” sa početka 80-tih. Kasnije će voditi i “Grand Show”… Pojavio se u u par filmova kao što su “I Bog stvori kafansku pevačicu” i “Balkanski Ekspres”…

O privatnom životu se nije puno eksponirao. Krajem prošle godine, tačnije, 31. decembra, venčao se sa svojom 40-gofišnjom ljubavi Mimom.
Muzički svet je izgubio velikana a Srbija patriotu i svestranog umetnika. Umetnici širom sveta i mnogobrojni prijatelji su u neverici i opakuju Tozovca, doajena narodne muzike i legendu, koji je iza sebe ostavio veliki muzički kapital.

Predrag Živković Tozovac biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u petak, 9. aprila u 14:30 časova.

Naša redakcija njegovoj porodici i najbližima upućuje izraze najdubljeg saučešća a velikom Tozovcu neka Gospod Bog podari Carstvo Nebesko. Vječnaja pamjat!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila