Famozne bliznakinje Marijanu i Rosanu ili Rosanu i Marijanu Sarić, svejedno je, moguće da sam pristrasan zato što mi je Marijana sugrađanka u Melburnu – prvi put sam uživo video i čuo kada su u prvoj polovini 80-tih, u okviru turneje kroz Makedoniju, nastupale u selu Džepište između Struge i Debra. Na otvorenom. One su već tada, mlade i lepe, bile veoma popularne.

Igrom sudbine, Marijanu ću koju godinu kasnije sresti u Australiji i od tada traje naše uzajamno poštovanje i prijateljstvo. Međutim, to nije svrha ove priče, nego ćemo se u okviru započete teme „Nekad i danas“, ukratko potsetiti na njihov muzičko-životni put. Upravo zbog poznanstva sa Marijanom koju iz milošte zovem Maki, imam utisak da se i sa Rosanom dobro poznajem.

Sestrinski poljubac

Sa mamom i tatom kao bebe

Bliznakinje Sarić su rođene u Splitu, od oca Tomislava, Srbina iz okoline Beograda i majke Gordice, Makedonke iz slavnog Kumanova. Najranije detinjstvo, punih šest godina, provode u Kaniži, na ostrvu Vis, gde je tata danas penzionisani potpukovnik službovao. Posle prekomande, Sarići se za stalno sele u Kumanovo. Tu će dobiti i brata Miroslava koji se, nažalost, pre tri godine, posle borbe sa opakom bolešću, preselio u Carstvo Nebesko.

Sa bratom Miroslavom u Kumanovu

Bliznakinje, pri čemu je Rosana starija čitavih 15 minuta, svoju muzičku karijetu će započeti i ostvariti u Skoplju ali će zbog lepote i kvaliteta glasa, biti popularne širom nekadašnje zajedničke države. Zahvaljujući meteorskoj popularnosti često će krasiti naslovne stranice mnogih magazina i postati san usamljenih i zaljubljenih momaka.

Nekoliko godina Sarićke će drmati muzičke top-liste, a pesmom „Priznavam“ ući u anale zabavnog melosa. Usput će biti pobednice mnogih festivala, gostovati na mnogim TV i radio emisijama.

Nekako na vrhuncu slave, a naročito posle udaje, doći će i do njihovog fizičkog rastanka. I to kakvog! Marijana će otputovati Down Under sa tadašnjim suprugom kompozitorom Todorom Novačevskim i četvorogodišnjim sinom Filipom. Ćerka Magdalena će se roditi u Melburnu 1992. Upravo zbog dece, Marijana će zadržati prezime Novačevski i posle razvoda. Uz Božiju volju, sin Filip i snaja Anastasija će joj prošle godine (2020), na sam dan Vaskrsa, podariti i prvu unuku Evu i na taj način je i zvanično „uvesti“ u kategoriju „bake“.

Bezbrižno detinjstvo

Najlepše je devojačko doba – Zvezde za kojima su se momci okretali

Jedna od naslovnih strana magazina “Ekran”

Sa druge strane, Rosana koja je u srećnom braku sa glumcem Đorđijem Todorovskim ima jednu ćerku Ivanu koja će se udati za Jamesa Holt-a iz Engleske i zbog ljubavi ga dovesti da živi u Skoplju. I njih dvoje će Rosanu učiniti „bakom“, podarivši joj unuka Noah-a.

Bez obzira na ogromnu udaljenost preko sedam mora, bliznakinje su zahvaljujući čudu tehnlogije u stalnom kontaktu. Jedino im fali taj fiziki dodir, zagrljaj i suze radosnice. Bilo je u međuvremenu, susreta sestara, bilo u Makedoniji ili Australiji, poslednji prošle godine u Skoplju, koji su zbog pandemije Korone, silom prekinuti, ali, kako se ono kaže, svakom čudu dođe kraj, pe će i ovom.

Pred Sabornom crkvom u Skoplju pre dve godine:Đorđi, Gordica, James, Eva, Noah, Marijana, Rosana i Tomislav

Marijana je danas iskusna stomatološka medicinska sestra, asistent, a Rosana je privremeno u ulozi „babisitterke“ svog unuka Noah-a.

Zaista, neverovatna priča. Kažu da mladost i lepota idu zajedno jedno sa drugim, pa onda postepeno mladost se gubi a lepota ostaje – zauvek. Ja obično kažem, godine su broj a lepota večna. Upravo je to slučaj sa bliznakinjama Sarić – Rosanom Todorovskom i Marijanom Novačevskom.

Uživajte u čitanju i slušanju.

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila