Taa e vistinska dama na estradnata scena. Rusokosa so svetol ten i ubava boja na glas, sekogaš vnimatelna ljubezna i elokventna. Milica Kuzmanovska estradna ličnost koja vo svojata kariera ja preferiraše zlatnata sredina vo koja ima počesno mesto na umetnik so visoki muzički kriteriumi.


Žena, majka, kralica koja e golem rabotnik, profesionalec i dobronameren čovek. Ovaa godina taa se aktiviraše i vo humanitarnoto združenie “Hema” koe gi tretira problemite na pacientite so hematološki zaboluvanja, pa taa nejzina dopolnitelna aktivnost beše ušte edna pričina da porazgovarame so Milica koja ja sretnavme na promocijata na novata pesna na Naum Petreski kade dade kolegijalna poddrška…

-“Pa ovaa prilika i ovoj nastan kade sum prisutna e nešto preubavo, barem jas taka go doživeav i se raduvam na site novi pesni na moite kolegi i na se ona što go rabotat. Mene toa ponekogaš mi služi kako primer od koj može da se rodi i nekoja nova ideja za mene. Navistina e šteta da ne se prisustvuva na eden vakov nastan bidejќi site znaeme koj e Naum Petreski, što znači negovoto ime vo makedonskata narodna muzika i so zadovolstvo sum tuka večerva”.

Milica od neodamna se vkluči  vo humanitarnite aktivnosti na edno združenie pa da čueme koj beše porivot ili pričinata za takoviot tvoj angažman?

-“ Znaete se si doagja so tek na godinite. Kako što se razvivame i rasteme i emotivno i sozrevame pred se kako lugje se ragjaat i nekoi novi porivi, novi idei, novi ambicii…Točno rabotno se aktivirav vo edno humanitarno združenie za pacienti so hematološki zaboluvanja. Se nadevam deka od nekoj moj aspekt možam da im pomognam na pacientite bidejќi vo zdržuenieto “Hema” sum  megju osnovačite odnosno sum potprecedatel i rabotam kako menadjer za komunikacii vo istoto. Na kratko bi sakala da spomenam koga veќe govoram na ovaa tema deka se ona što rabotime nie e so cel da pomogneme na pacientite vo sekoj poged, vo odnos na noviteti, terapii, lekovi koi se slučuva da gi ima pa gi nema, tuka sme nie da butkame, da pritiskame”…

Toa znači deka kako javna ličnost imaš pogolemo vlijanie i pobrzo možeš da stigneš do celta, odnosno da apeliraš za odredena problematika?

-“Se nadevam deka e taka bidejќi lugjeto me prepoznavaati i znaat deka i toa veќe go rabotam. Megjutoa znaete kako e, se treba da odi spored zakon i spored pravni proceduri. No od druga strana zaradi afirmacija i za da go podignat glasot pacientite, za da ne se molči i premolčuva nešto što e bolna tema nie stoime odgovorno i tuka sme za  neštata javno da gi kažeme”.

Neodamna tokmu so posredstvo na toj vaš angažman bevte vo Portugalija od kade spodelivte i na društvenite mreži nekoi impresii.

-“ Pa iskreno da kažam site mislat koga odam taka na patuvanja deka imam poveќe vreme za šetanje megjutoa toa se mnogu malku denovi koi preostanuvaat. Od druga strana šteta e da se patuva vo nekoja zemja vo koja ne si bil, a da ne se vidat site kulturni znamenitosti, istoriski momenti. Sepak poveќe vreme tamu pominuvame rabotno kade  sme prisutni na kongresi i edukacii koi se odvivaat na angliski jazik i so samoto toa koncetracijata treba da mi bide mnogu pogolema za točno da gi razberam podrobnostite. Toa po malku iscrpuva ne velam ne, megjutoa ima i druženja i ubavi momenti, tamu doznavme kako se raboti vo svetot na koj način, kakvi terapii se primenuvaat i seto toa sakame da go doneseme tuka vo Makedonija, da gi educirame pacientite da znaat i da imaat pravo na izbor kako da se lekuvaat”.

A kakvi vi bea kulturnite impresii od tamošnata poseta od se ona što vidovte, probavte i čuvte. Portugalcite imaat posebno ubava muzika?

-“Da, toa beše navistina impresivno osobeno pesnite što gi postirav i na mojot profil. Taa muzika se narekuva “Fado” odnosno toa se fado pejaci koi peat akustično na akustični instrumenti. Toa beše facinirački moment za mene kako umetnik edno prekrasno doživuvanje i sega koga me prašuvate povtorno se navraќam na tie ubavi spomeni što gi ponesov od tamu. Tokmu zatoa i gi spodeliv za da vidat i kolegite kako se počitva muzikata vo svetot osobeno svojata bidejќi znaeme kaj nas deka se što ne e od Makedonija se tretira kako podobro za žal”.

Neodamna nastapivte na “Rosa fest” posle podolgo vreme imavte nova pesna?

-“Pesnata se vika “Ti si moja sreќa”, a avtor na tekstot sum jas. Inaku ova e četvrt moj obid bi rekla pozrel za pišuvanje na tekstovi. Muzikata e na mojot dolgogodišen sorabotnik Goce Đuklevski, dodeka aranžmanot go napravi Sašo Livrinski. Dobiv pofalbi od novinarite deka pesnata e ubava,a toa beše i celta. Pesnata e emotivna, ima ljuboven tekst i se nadevam deka ќe ima ubav priem kaj publikata”.

Od sekogaš važevte za mnogu kvaliteten vokal i skromna pejačka. Nekako karierata ja održuvavte cello vreme vo zlatnata sredina. Dali od ovoj vremenski aspekt nešto bi promenile?

-“Iskreno da kažam nikogaš ne sum imala nekoi pregolemi ambicii kakvi što gledam kaj nekoi moi kolegi koi mislat deka preku noќ se postignuva popularnosta. Bi prafrazirala edna konstacija od edna golema Yu zvezda koja vo edna prilika kaža deka zvezda e onoj pejač koj uspeal posle 30 – 40 godini da opstani i seušte da nastapuva aktivno. Se nadevam deka toa i jas ќe go ostvaram. Znači zalatnata sredina ne slučajno e taka narečena. Čovek treba da ima mnogu kvaliteti, da ima intelegencija za da može da opstane, a nie sme mal pazar taka da sme vo edna ne tolku zavidna pozicija. Znači vo sekoj slučaj zadovolna sum što mojata kariera traee i se nadevam deka ќe traee i ponatamu”.

Aktuelen e dočekot na Novata godina. Kade Milica ќe ja dočeka 2020 godina i dali toa ќe bide profesionalen angažman?

-“Rabotno ќe ja dočekam Novata godina. Veќe treta godina nastapuvam vo Hotel “Kontinental” tuka vo Skopje. Isto taka i so koleškata Zuica Lazova nastapuvame vo debar malskiot restoran “Zing” koj e ponov restoran no ima preubav ambient pa tuka ќe bidime aktivni za prednovogodišnite zabavi. Ja koristam prilikava na site vaši čitateli vo Novata godina da im posakam pred se mir, spokoj, da imaat siguren i ubav život, mnogu sreќa i ostvaruvanje na site želbi”…

Biljana KRNČESKA

 

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila