Saga oko Novaka Đokovića koja traje više od deset dana, postala je glavna preokupacija kao australijskih, tako i svetskih i onih u Srbiji. Ljudi reaguju na razne načine, neko je na strani Novaka, neko protiv i svako ima neke svoje razloge.

Odlučio sam da potisnem emocije na drugu stranu i da se zamolim osobu koja svakako mnogo više zna o celom slučaju, od nas običnih smrtnika, a to je Jelena Kiš, imigracioni advokat iz Sidneja.

Dobro jutro, Jeco, hvala mnogo što si odvojila svoje vreme za čitaoce našeg Portala. Ti si imigracioni advokat i svakako na sve ovo što se dešava oko Novaka Đokovića, pratiš profesionalnije. Reci nam gde je sva ova saga oko najboljeg tenisera u istoriji, u ovom trenutku?

Verujem da su svi bez daha pratili sedmočasovno suđenje Novak vs Commonwealth. Kao sto ste sigurno videli, nakon što je Novaku “vraćena” viza,  novi momenat koji se pojavio je pogrešno popunjena putna deklaracija (Travel Declaration form) što je Novak u izjavi na svom javnom profile naveo kao “ljudskom greškom” osobe koja je popunjavala formular jer je on i prilikom intervjuisanja od strene pogranične policije izjavio da je bio u Španiji i Srbiji. Lažni ili obmanjujući podaci kao u Travel declaration form su kažnjivi zakonom. Međutim, to ne znači da će se to i desiti. Uvek se uzima u obzir celokupan profil aplikanta, prethodna vizna istorija i ostalo.

Mnoge naše čitaoce ali i obične ljude, iznenadila je činjenica da je posle odluke Federalnog suda, koja bi trebala da bude neprikosnovena i obavezujuća, Australija posegla za mogućnošću da Ministar za Imigraciju, po svom nahođenju, odluči da protera Novaka. Zašto Vlada u Kanberi nije to ispoštovala i da slučaj bude završen i da ostave Đokovića na miru da se priprema za Open?

Na žalost, Zakon dozvoljava da iako je sudija vratio vizu Novaku, ministar Hawke ima lično pravo da u skladu sa članom 133C Migracionog Akta ponovo otkaže vizu zbog drugih razloga kao što je npr. da on predstavlja pretnju zdravlju australijskih građana ili u ovom slučaju, davanja” lažne ili obmanjujuće” informacije u Travel Declaration Form. U tom slučaju sledeći korak je uručivanje Obaveštenja o nameri poništavanja vize čime mu se daje pravo da u određenom kratkom periodu odgovore na nameru otkazivanja vize. U tom slučaju, Ministar na osnovu podnetih dokaza odlučuje da li će mu otkazati vizu. Ukoliko otkažu, vraćamo se na prvi scenario deportacije i prva na ulaganje žalbe.

 

Zašto ćute Novakovi advokati?

Zato sto vredno danonoćno rade. Ovo je jedan od slučajeva najvišeg profila koji zaokuplja svetsku a ne samo srpsku i australijsku pažnju. U suđenju koje je trajalo 7 sati mogli ste da vidite kompleksnost odbrane i koliki je material ispred sebe imao Novakov pravni tim. Verujem da isto tako sada pripremaju odgovore i žalbe na sve moguće potencijalne situacije.

Da li kao stručnjak misliš da će ministar Hawke posegnuti za mogućnošću da postupi po emocijama a ne po zakonu?

I ako donese negativnu odluku, ministar Hawke postupa po zakonu što je naravno za mnoge teško prihvatljivo. Iskreno ne mislim da će do toga doći. Verujem da će Vlada naći način da se dogovori sa Novakom kako da izađu obe strane iz ovoga na najbolji način u smislu postovanja svih propisa koji se odnose na Covid i javno zdravlje. Novak je mnogima trn u oku zato što nije vakcinisan, iako je imao medicinsko izuzeće od dva nezavisna medicinska panela. Medicinsko izuzeće je pravo dato svakom pojedincu. Time se postavlja i pitanje čemu služi mogućnost ‘medicinskog izuzeća’ ako na kraju neće biti prihvaćeno.

Ukoliko Novaku bude naređeno da napusti Australiju, možeš li nam objasniti šta to u stvarnosti znači? Da li će se opet ići na sud?

I dalje iskreno verujem da će mu dozvoliti da igra jer Austarlian Open počinje već u ponedeljak. Premijerka Srbije Ana Brnabić i Scot Morison su vec imali razgovor kako da se ovo prevaziđe jer bi ovo svakako bio udarac i na diplomatske odnose dveju zemalja. Takođe, ukoliko bi otkazali vizu, pritisak javnog mnjenja je već toliko veliki  i šteta je već načinjena sa obe strane. Novakov ostanak bi značio puno kako za sport tako i za Australian Open. Zamislite tek šta bi radili sa Novakovim sponzorima ili sponzorima Aus Opena ako bi oni pokrenuli tužbe.

Ako njegova odluka bude u korist Đokovića, šta sledi posle toga?

Ukoliko mu bude omogućen ostanak i učestvovanje na AO, Novak može nastaviti pravni process, ukoliko uopste bude nastavka, i kada je van zemlje kao i mnogi drugi slučajevi. Iskreno, toliko toga je neizvesno i mišljenja su podeljenja čak i između nas koji se bavimo imigracionim pravom.

Da li misliš da su neke izjave oca od Đokovića, Srđana i pojedinih srpskih političara „naljutile“ Australiju, te smo došli u ovu zavrzlamu koja će svakako ostati upamćena kao jedan od najvećih skandala u istoriji sporta?

Sve što se desilo zaista je na strani Australian Government. Australijski imigracioni sistem je kompleksan, posebno sva pravila i procedure za vreme Covid pandemije. Novak je imao svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u zemlju od validne vize, travel declaracije, dozvole za ulazak u zemlju, medicinsko izuzeće od vakcinisanja i poziv organizatora Australian Opena. Sudija Kelli je uostalom pre donošenja odluke rekao sada već čuvenu rečenicu: “Šta je čovek još mogao da dostavi?”

Sa druge strane, svaka loša izjava sa bilo čije strane samo odmaže u onome što je svima, a naravno samom Novaku najviše cilj, da igra Austarlian Open, zbog čega je i izdražo da prolazi kroz celu pravnu i herojsku bitku. Mora se razumeti i kada vaši članovi porodice daju izjave koje se ne dopadaju drugoj strani. Zamislite da čujete da je vaše dete zatvoreno u nekoj zemlji, i umesto u već zakazanom smeštaju pogranična policija odvodi u imigarcioni kazneni centar. I onda ne čujete satima nikakvu vest… i desi se ono što nikada ne bi ste mogli da sanjate, da najbolji svetski teniser bude zatvoren uz mogućnost da bude deportovan uz zabranu 3 godine ulaska u zemlju. Govorimo o sportisti koji više od 10 godina dolazi u Australiju. U svakom slučaju, treba biti pažljiv sa svim komentarima. To se odnosi i na spinovanje vesti koje smo mogli čuti u javnosti.

Kakav rasplet, na kraju, ti kao stručnjak vidiš?

Iskreno, verujem da će obe strane naći način kako da na najbolji način izađu iz ovoga i da će se ispraviti šteta koja je do sada pričinjena za Novaka, ugled Australije a pre svega sam sport tacnije – tenis. Ovaj slučaj je takođe bacio svetlo na kompleskna i nedosledna pravila i procedure na federalnom i državnom nivou. Zahvaljujući njegovom slučaju, mnoga pravila će biti stavljena pod znakom pitanja i da će ovo biti momenat da se urede, nadam se.

Šta preporučuješ Novakovim pratiocima. Kako da se ponašaju da ne bi dolivali ulje na vatru?

Poruka je da smirimo strasti i spustimo loptu. Pokazali smo da svi stojimo iza njega, cela Srbija, naši u Australiji ali i da ima podršku širom sveta od sportista do najuticajnih ličnosti iz sveta kuture, biznisa. Svi smo digli glas i on se čuo. Država je stala iza njega. Verujem da ćemo  gledati Novaka i naša podrška treba da bude primer svega najlepšeg, kao što je Novak simbol za nas radosti, slobode, pobede. Isto tako, iako on za nas predstavlja nešto više od tenisera , pozivam sve da podrže sport i sve ostale tenisere.

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila