Andriji Bajiću, doajenu naše narodne pesme i čuvenom pevaču dueta Braće Bajić, predsedniku Udruženja estradnih izvođača i umetnika Srbije, uručena je NACIONALNA ESTRADNO MUZIČKA NAGRADA SRBIJE, na “Saboru narodne muzike 2020 od Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), uz odobrenje Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije!

Povodom nagrade, a i situacije u kojoj se svi nalazimo zbog pandemije Krona virusa, Andrija Bajić ekskluzivno je izjavio za naš Portal:

“Zaista me raduje da napokon i Braći Bajić bude priznat rad svih ovih 55 godina. Hvala organizatorima, medijima, svim našim saradnicima, a najviše našoj vernoj publici koja je volela  naše pesme, i uvek bila uz nas.

Ova godina je bila teška, upali smo u kandže velikog zla, koje nam pokvari planove, pokvari nam lepotu življenja i radosti.

Moj najmlađi unuk je napisao u svom školskom radu, kako je tužan što već dugo ne može da zagrli i čvrsto stegne svog deku Andriju, koji je preležao težak oblik Korone. Eto, uze nam tu radost i sreću.

Međutim, izvukao sam se u zadnji čas i sa teškom mukom… Ali, evo, ima i lepih stvari, važno je da su mi sva deca zdrava, a onda i na polju muzike, stiglo je i najveće priznanje, NACIONALNA ESTRADNO MUZIČKA NAGRADA SRBIJE.

Braća Bajić su sve vreme svoje umetničke karijere, ostali verni izvornoj narodnoj srpskoj pesmi. Pojedine njihove pesme su postale standardi za sva vremena. Izdvojićemo dve antologijske “Ide Mile Lajkovačkom prugom” i “Pogledaj de mala moja”.

Tokom dugogodišnjeg rada izdali su 43 singl ploče i 28 albuma. Snimili su 120 trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda. Nabrojaćemo nekoliko njihovih čuvenih pesama: “Maramica svilenica”, “Po gradini mesečina ko dan”, “Jesen stigla beru vinograde”, “Bećarac”, “Sitan kamen do kamena”, Top top topčina”, “Poji Mile volove na reci”, “U livadi pod jasenom”, “Oj ovčare”, “Vetar duva šljive opadaju”, “Ja sam momče sa sela”, “Tri livade”, “Ja sam dečko rodom od Morave”, i mnoge druge.

Dokazali su se i kao uspešni kompozitori, radili su sebi a i drugim kolegama vrhunske pesme. Mnogi ne znaju da su komponovali pesmu “Nad izvorom vrba se nadnela”, koja je proslavila Silvanu Armenulić i “Kolubarski vez”.

Braća Bajić su bili ambasadori izvorne i narodne srpske pesme kod nas i u svetu, ostali su “najnarodniji” duet koji je ikada postojao u srpskoj muzici, najverodostojini izvođači i nastavljači.

Tomislav Bajić na žalost nije više sa nama, preminuo je 22. februara 2018. godine.

Kako život mora da ide dalje, Andrija je nastavio solo karijeru, njegov zlatni glas krasi mnoga muzička dešavanja. Komponovanjem se i dalje bavi, uradio je veliki hit “Crkva malena” za pevačicu Malu Canu i duetsku pesmu, takođe veliki hit “Nagazna mina” koji su otpevali Mala Cana i pokojni Bora Drljača.

Portal Svet Australia čestita Andriji Bajiću veliko priznanje NACIONALNU ESTRADNU MUZIČKU NAGRADU SRBIJE!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila