U nedavnoj anketi našeg Portala, kolege pevači i muzičari su u velikom broju svoj glas davali BILJANI MECINGER koja je u svetu estrade poznata kao BINA. Ova inzvanredna pevacica živi na Gold Coast-u ali često nastupa i po drugim gradovima Australije, što će reći da je veoma tražena. Bina je poznato ime u narodnoj muzici pa je ovo dobra prilika da je bliže predstavimo i našim ljudima u Australiji, zemljacima na petom kontinentu.
Svi oni koji pazljivo prate estradu svakako se sećaju hitova poput: “Volim srebro volim zlato”, “Ne govori da te ja ostavljam lako”, “Očima moje ljubavi”, “Ko šampanjac”, “Obećaj mi”, “Neopozivo”… i mnogih drugih koje su je vinule u orbitu.

Kada je Bina postala Australijanka?

Prvi put sam zakoračila na tlo Australije aprila meseca 2006. god. povodom turneje koja je trajala mesec dana. Za to vreme sam uspela da obiđem sve gradove Australije, zajedno sa mojim kolegama. To je bila nezaboravna turneja, imala je svoju specificnost jer smo željeli da prenesemo motive našeg trubačkog, vašarskog spektakla GUČE, tako da je to zamišljeno bilo da se na imanjma naših centara naprave scene koje bi podsećale na one u Guči; to jest da se postave šatori, štandovi, zabavni parkovi, simbolično nalik na Guču.
Ideja je u potpunosti uspela, u ostalom kako i ne bi kada je ekipa bila sastavljena od naših najpoznatih imena, poput orkestra Fejata Sejdića koji je predvodio njegov unuk Damir, zatim naš najpoznatiji komičar, voditelj, glumac koji, nažalost, danas nije među nama, popularni Đoša, zatim moja malenkost. Takođe, na ovom spektaklu je učestvovao veliki broj folklornih grupa i domaćih pevača i muzičara kojima se i ovim putem zahvaljujem na njihovom doprinosu! S obzirom da sam bila verena za mog sadašnjeg supruga, mi smo u tom periodu predali molbu za vizu i nakon četiri godine zvanično sam postala državljanka Australije.

Koji je specifičan razlog da se opredeliš za Brizben kad je opšte poznato da su Melburn i Sidnej epicentri muzičkih dešavanja?

Da, tu ste u potpunosti u pravu, međutim, moram navesti da me je Brizben, sa svojim posebnostima koje ga okruzuju, poput Sunshine Coasta i Gold Coasta (Zlatne Obale), gde živim sa porodicom, ipak opredelilo da budem na najatraktivnjoj destinaciji ove planete. Svakako da je Australia specificna zbog svoje udaljenosti ali je za mene sve to jednostavno i volim da putujem, tako da nekih sat vremena putovanja ili malo više ne predstavlja veliki problem.

Kada si počela da se baviš pevanjem, ko ti je bio uzor i koji je bio odlučujući faktor  da pevanje odaberes za profesiju? Da li se sećaš tih tvojih početaka?

Naravno da se sećam; još kao mala sam pokazivala afinitete prema muzici, kao dete sam uvek pevušila, takmičila se u školi, učestvovala na priredbama, ali sam tada pevala zabavnu muziku – u to vreme je bila aktuelna sarajevska i hrvatska pop scena. Nakon završetka srednje škole upisujem Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu; to je bilo 1991. god. međutim, ubrzo me život odvodi u drugom pravcu, a taj pravac je moja sadašnja profesija.
Na jednoj od tada aktuelnih radio stanica bila je emisija “Folk maraton”, gde su učestvovali poznati pevaci, novinari, glumci, sponzori emisije itd. Pošto sam po prirodi radoznala osoba odlučih da se javim u jednu od emisija gde je bilo takmičenje pevača amatera i gde su tada gostovali Šaban Šaulić i Saša Milošević urednik i novinar magazina “Sabor”. Na njihovo insistiranje da se javim ponovo i ostavim svoje podatke kako bih, kako su oni tada rekli: “da li je moguće da ova devojčica tako peva a da nije nikada nigde nastupala”; gde je Šaban dodao: “Šteta da ovakav talenat ne ugleda svetlost dana” – se javila i od tada je počelo moje životno opredeljenje. Zbog čestih nastupa nisam imala vremena da se posvetim učenju i da završim fakultet.

Kad si profesionalno počela pevati, ko su ti bili saradnici, kad si i za koga snimila prvi album?

Prvi album sam snimila 1993. goine sa tada aktuelnim kompozitorom Timetom Petrovim, tekstopiscem Milom Janković i aranžerom Zoranom Tirnanićem Tirketom. Album je izdat u produkciji “ Diskos” Aleksandrovac.

U kojim si sve produkcijskim kućama radila?

Kao što rekoh, prva dva albuma za “Diskos”, pa zatim sledi “Grand Production”, ”VIP”, pa opet “Grand Production”. Ukupno sam snimila 6 albuma.

Kaži nešto o iskustvima i gostovanjima u dijaspori, gde si sve bila?

Na moju sreću i zadovoljstvo a i zadovoljstvo moje publike u dijaspori, obišla sam celu Evropu i stigla do Australije (smeh), gde i ostadoh. Po prirodi sam veliki profesionalac i  uvek sam se trudila da ostavim dobar utisak gde god sam nastupala, uvek mi je bilo bitno da napravim dobar štimung. Skoro sam čula jednu simpaticnu moju obožavateljku koja je prokomentarisala na jednom veselju:  “No Bina, no party”!

Gde si sve ovde, u Ausyraliji, nastupala, mislim pre korone?

Nastupala sam po svim gradovima gde god ima naših ljudi.

Kako se snalaziš u ovo vreme pandemije kada je vaša branša među najteže pogođenima?

Po prirodi sam pozitivna osoba i mislim da će se ovo završiti uskoro jer sam već imala neke nastupe a i dobila sam nove pozive za gostovanja tako da je moja parola kakve su ti misli takav ti je život.

Imaš li ovde kolege i prijatelje sa kojima se intezivno družiš?

Imam naravno, ovde mi je došla moja draga koleginica i drugarica Radmila Misić sa kojom sam dugogodišnja prijateljica i uvek se radujem našem susretu jer je ona u Sidneju a ja na Gold Coastu. Onda moj drug i kolega Bajo Roganović, kolege muzičari Mirko Golub, Goran Sablić Versace, Goran Petrović, Stole, Goran Zarić, Dragan Milovanovic… ima ih zaista mnogo neka mi se ne naljute neki koje nisam spomenula; naravno moram spomenuti vrhunskog harmonikaša Sinišu Džavića.

Šta bih preporučila mlađim pevačima koji planiraju tvojim putem u muzici?

Prvenstveno moraju da veruju u sebe da se trude da pronađu svoj stil kako bi bili prepoznatljivi i drugačiji od svojih kolega; jednostavno da budu svoji, da daju neku svoju specifičnost i naravno da budu vredni i uporni, da istraju na tom putu.

Koja su ti druga interesovanja osim muzike?

Volim da čitam, da učim, svaki dan  istražujem nešto novo što je interesantno i korisno za život, da šetam sa drugaricom pored jezera, da kuvam i spremam za svoju porodicu ima mnogo toga sto me interesuje, po svojim karakteristikama ja sam veoma kuriozitetna osoba.

Dokle planiraš pevati?

Volela bih da to bude do kraja života, ne mogu zamisliti da ikada prestanem pevati jer je to moja prva ljubav koja mi daje osećaj sreće, smisao života, jednu posebnu vrstu energije koja, sve nas, koji se iskreno bavimo muzikom, održava mladalačkom duhu i inspiriše nas da uvek stvaramo i prenosimo pozitivnu energiju na našu dragu publiku!

Odakle potiče tvoje neobično prezime?

Moje prezime i moje poreklo po očevoj liniji je nemačko, gde su se moji preci doselili unazad 200 god. Dok mi je poreklo po maminoj strani je iz okoline Banja Luke, gde sam uvek sa posebnim osećajem odlazila na gostovanja.

Imaš li, za kraj. poruku kolegama, kao i našim čitaocima?

Ja kao osoba sa izraženom pozitivnom energiom i sa optimističkim pristupom životu, želim poručiti svima da veruju u sebe, veruju u ljubav i nadasve da shvate da je život lep i svaki dan treba uživati u njemu; da shvate i kada je teško da je to prolazno i da ne smemo dozvoliti da nas ružne stvari demorališu, naprotiv da nas takve stvari još više motivišu i da imamo uvek u nama pobednički duh!

Za kraj, poslušajte i pogledajte jedan od Bininih hitova:

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila