Postojat vokalisti i sostavi koi izveduvaat muzika i postojat umetnci koi interpretiraat muzika. Razlikata e golema, a vistinskite uživateli na pesnata jasno stavaat distinkcija pomegju ovie dva tabori.Znači i muzičarite se delat na muzikanti i umetnici, a bidejќi naša svera na interes počesto se umetnicite i ovoj pat sakavme akcentot da go stavime na isklučitelniot vokal na mega popularnata Aneta Micevska i nejzinata grupa “Molika”. Imeno za potrebite na novogodišnata programa na IN TV grupata “Molika” so Aneta nastapija so novata kaver numera “Kad umorno srce stane” koja ja izvedoa vo pridružba na mladiot virtuoz na harmonika Dimitar Mitrovski i ušte ednaš  ja pokažaa majstorijata na umetničkite finesi.

Pesnata počnuva so solo uvertira na harmonika koja filigranski ja izveduva Dimitar Mitrovski za nesto podocna so svojata melemna interpretacija da nastapi  Aneta Micevska koja i ovoj pat na prepevot mu dava ličen beleg  sugestivno prenesuvajќi ja kompletnata emocija.

Ovaa pesna kako orginal je izveduva popularnata srpska pejačka Verica Šerifoviќ koja važi za vele majstor vo narodnata muzika, a instrumentalot na harmonika e delo na pročuentot Kemiš.

Samiot poteg da se prerabori pesna koja bara vokalni i instrumentalni  performansi i koja ima visok umetnički i kreativen senzibilitet dokažuva deka grupata “Molika” i Aneta, zaedno so Dimitar stremat kon povozvišeni celi i postojano se nadograduvaat vo muzičkoto deluvanje.

Pesnata so svojata meloritmičnost i raskošna melodiska linija osvojuva na prvo slušanje, a elegičnata interpretacija ja pravi svoeviden biser i ja izdvojuva od natrupanata žanrovsko-estradna ponuda.

So ovaa interpretacija Aneta potseќa na moment i na legendarnata spska pejačka Vida Pavloviќ koja ostana ne nadminata vo svojata interpretacija. Ednostavno ovoj kaver grupata “Molika” ќe mora obavezno da go stavi i na svojot sleden album zatoa što gi zaslužuva site pofalbi…

https://youtu.be/VTdmuPEwbz8

 

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila