Kad je humanost u pitanju, staro je pravilo da ne treba gledati ba veru i naciju, niti rasu. Bukvalno, velika je stvar pomoći pa makar to bilo i minimalno. Priča koja sledi najbolji je primer za to. A poslao nam ju je Bajo Roganović, poznati estradni umetnik koji već tri decenije živi u Melburnu.

O čemu se radi?

Nekadašnji estradni menadžer Vlado Jovanović, koji je zadnjih godina živeo u Kernsu, na severu Kvinslanda, iznenada je, posle kraće bolesti, preminuo. Vest kao vest bi se manje-više svela na saučešće i o pokojniku sve najbolje, ali ova je nešto više – pokazuje kako ljudi mogu imati veliko srce.

Sarajlija Edin Čorhodžić 1970. je stigao u Melburn, a poslednjih 20-tak godina živi u Kernsu (Cairns). Ovaj uspešni programmer je pokazao zašto vera u ljude još uvek postoji.

Posle upokojenja Vlade, upravo je Edin učinio i preduzeo sve radnje posle upokojenja. Organozovao je opelo u Kernsu, u tamošnjoj grčkoj crkvi koju Srbi koriste za molitve. Takođe je organizovao da posmrtni ostaci pokojnog Vlade budu prevezeni za Viktoriju, tačnije na groblje u manastiru Svetog Save u Elaine, gde će u četvrtak biti ispraćen na večiti počinak. Isto takođe, preko pogrebnog preduzeća je zakupio grob a kad za to dođe vreme, svom prijatelju će podići i spomenik.

Gest vredan svake pažnje i poštovanja i dokaz da humanist ne poznaje granice. Bravo Edine, svaka čast i duboko poštovanje.

Pokojnom Vladi neka je laka zemlja i vječnaja pamjat!


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila