Instagram e platforma na koja sekogaš ubavata sodržina go privlekuva vnimanieto. Nekogaš toa se živopisnite sliki, drug pat atraktivnite lica, a ne retko vnimanieto go predizvikuvaat i video klipovite so ubava muzika. E tokmu eden takov video materijal beše presuden da obrnam pogolemo vnimanie na interpretatorot koj so svojata izvedba na grčka muzika ednostavno me fascinira. Nema da bide ništo novo ako kažam deka go obožavam grčkiot melos, pa koga go vidov profilot na Hristos Elinidis – Rus svativ deka stanuva zbor za veќe afirmiran interpretator na grčkata pesna koj pred nekolku godini ja fascinira i poširokata javnost koga nastapi vo regionalnoto muzičko show “Nikogaš ne e docna” i pobedi so sms glasovite od publika.

Dopolnitelno kvalitetite na ovoj pejač mi gi potvrdija i negovite  kolegite  koi sorabotuvale so nego i koi za Hristos imaa samo pofalbi. Neodamnešnoto negovo gostuvanje vo studioto na “Art Produkcija” koja e del od Balkanmusic.tv beše ušte edna potvrda za negovata profesionalnost i kompletno scensko animiranje koe beše odlično dopolneto so instrumentalistite od “Ruski rulet bend” i prestavuvaše svoeviden predizvik za da porazgovarame so Hristos i doznaeme nešto poveќe za negovata biografija i muzička kariera, a bidejќi za ovoj pejač ne znaeme mnogu mu dozvolivme nemu sam da ni se prestavi:

– Se vikam Hristos Elinidis roden sum 01.03.1967 god. vo gradot Čirčik Uzbekistan bivši S.S.S.R. Ušte od mali godini moite roditeli primetile deka jas imam darba kon muzikata i na moite šest godini me zapišale vo muzičko školo odsek violina.Tamu go završiv nižoto muzičko učilište. Jas sum dete od decata begalci od Egejska Makedonija, tatko mi e Grk a majka mi e Makedonka i dvajcata se rodeni vo Grcija.Vo 1979 god. se preseluvame vo bivša Jugoslavija odnosno vo Republika Makedonija vo gradot Gostivar. Tuka koga dojdovme ne prodolživ so muzičkoto obrazovanie, no imav talen kako samouk da se nadograduvam.

Ovde veḱe živeam 41 godina. Oformiv familija imam dve deca i dve vnučinja.

Što se odnesuva za muzikata mora da priznam deka vo dušata sum roker, a grčkata muzika ja zasakav ušte od mali godini taa ljubov mi ja prenese tatko mi.
Me prašuvaš kako lugjeto od Makedonija se odnesuvaat kon grčkata muzika, jas imam edna parola deka muzikata nema granici. Za mene muzikata e na vtoro mesto vo mojot život, a na prvo mi e semejstvoto, ne se bavam so politika vo niedna partija ne sum člen i nikogaš nema da bidam. Svojot leb go zarabotuvam pošteno so svoj trud.

Na emisija “Nikogaš ne e docna” me prijavi ḱerka mi i tamu osvoiv 1 mesto po SMS poraki. Imam mnogu dobri kolegi muzičari niz cel Balkan i do den denes so niv imam kontakt. Jas lugjeto gi cenam vaka ili si čovek ili ne si.
Se družam so pozitivni lugje i voopšto ne me interesira koj kakvo mislenje ima za mene. Go sakam životot i im posakuvam na site lugje vo svetot zdravje i mir.
Što se odnesuva do sodržinite na grčkite pesni tie pretežno imaat ljubovna tematika, koga gi slušam tekstovite svaќam deka 98% se za ljubov i imaat mnogi ubavi melodiski linii 
– ni otkri Hristos koj osven odličnoto vladeenje na grčkiot jazik i muzikalnosta go krasi i emotivnosta koja e presudna za sentimentalnite grčki pesni.
Uvereni sme deka za Hristos Elinidis – Rus doprva javnosta ќe se intereisra, pa zatoa na krajot go prašavme što podgotuva i kakvi mu se muzičkite planovi?!- Poslednoto što go rabotev beše pesnata što ja snimiv vo studioto na “Art Produkcija” na “Balkan Musik”,pa sega sum vo pregovori  so “Art Produkcija” za snimanje vo živo na nekoi grčki pesni kako (koveri) samo zdravje da pomine ova ludilo so koronava. Vo ovoj period imam snimeno i ušte edna pesna ,,Moj Sombor grade” tekst od Dušanka Duda Borza, a muzika na Jonče Petrov.

Trebaše da snimame i spot ama poradi situacijava go odloživme za podobri vreminja. Inaku pesnata može da ja slušnete na You Tube nakucajte samo “Moj Sombor grade”. Što se odnesuva lično za mene jas sekoj den go pominuvam so muzika, pišuvam tekstovi, slušam muzika, TV voopšto ne gledam si pravam dušata da mi bide so pozitivna energija – ni go otkri svojot recept Hristos koj ušte ednaš potvrdi deka pozitivnite lugje imaat potreba od dobri vibracii koi gi nosi muzikata, a ne od vesti i politiki koi toksično deluvaat na našite životi…

Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila