Piše: Slavica MOMAKOVIĆ

Najbolji period za orezivanje ruža i razmnožavanje je od sredine septembra do sredine novembra meseca. Ako niste stigli do sada, zadnji je voz da to uradite ovih dana.
Trebaju vam:
providne bele plastične flase veličine oko 2 litra, kojima ćete ravno odseći dno,
oštre vinogradarske makaze, dobre rukavice da se ne ubodete i grane reznice po kojima ćete odrediti količinu flaša.

Iz sredine ružinog grma, izaberite deblju granu koja ima izbojak, isecite je koso i dole i gore, uklonite lišće, cvetove. Grana treba da bude dugačka oko 45-50 cm. Zalijte mesto gde će te granu zasaditi i sačekajte da zemlja dobro upije vodu. Najbolje je da birate stranu gde dolazi jutarnje sunce. Iskopajte rupu duboku oko 15 cm (zemlja treba da bude fina rastresita), stavite u sredinu ružinu granu i dobro okolo zagrnite i poravnajte sa sitnom zemljom da možete lepo staviti plastičnu flašu odozgo. Ako ne staje reznica lepo u flašu (treba da ima prostora), sa gornje strane je ponovo zasecite koso. Nanesite zemlju oko flaše, napravite malu humku da bi ružu sačuvali od hladnoće i umereno je zalijte. Flašu ostavite zatvorenu. Jedanput nedeljno otvorite čep i pustite da uđe vazduh, za to birajte topliji dan, nemojte ako je mraz.

(klikni na sliku da uveličaš)

Ako je zima suva bez padavina i zemlja oko reznice bude suva i tvrda, dodajte vodu okolo, ali ako je reznica već dobila lišće nemojte zalivati po njemu, zalivajte oko korena. Vlažnost će joj prijati da može lepo razvije koreni sistem.
Na proleće kada nestanu hladnoće, možete ukloniti flašu, zemlju od humke okolo rastresite i lepo zalite ružu.
Obrezivanje ruža u jesen uradite blago. Odsecite samo suve grančice, precvetalim ružama sacecite granu do 5 listića. Dobro ih zagrnite zemljom, pripremite ih za zimu. Oblikovanje ružinog grma ostavite za proleće kada nestanu mrazevi. Ružama penjačicama samo odsecite suve grane, njihovu krošnju ne dirajte da bi vam svake godine bile bujnije.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila