Pripremila: Slavica MOMAKOVIĆ

 

Često se desi mladim domaćicama da im odlično uspe pravljenje slavskog kolača, ali ne i ukrasi. Preporučujemo ovaj recept, pomoći će vam da dobijete najlepše ukrase za  slavski kolač.

Potrebno je:

200 g brašna

120 ml vode

3 kašičice soli

Priprema:

U odgovarajuću posudu pomešajte brašno, so i postepeno dodajte vodu. Zamesite dobro testo. Prekrijte ga sa plastičnom folijom i ostavite pola sata da odmori.

Sa oklagijom razvucite testo na 8-10 cm i napravite tradicionalne simbole.

Svi ukrasi se spremaju barem 2-3 sata ranije da se malo osuše. Lepe se na gotovu pogaču sa malo vode. Kada zalepite ukrase, vratite ih nazad u zagrejanu rernu da se malo zapeku, oko 15 min.

 

KRST – Uzmite parčence testa, formirajte pravougaonik, utapkajte ga lepo i nožem isecite krst. Ako želite da imate krst pletenicu, onda su vam potrebne 4 trakice, isecite ih nožem, uvaljajte ih rukama u vretena, ispletite pletenice sa po dva vretena, jednu dužu jednu kraću… Odložite krst na stranu, najbolje na veću tacnu, da imate mesta za ostale ukrase.

IS HS, NI, KA – simbol, znači ISUS HRIST POBEĐUJE. Slova ćete dobiti lepa, ako imate drveni pečat sa tim simbolom, kupuje se u našim crkvama ili u posebnim prodavnicama za crkvene potrebe. Samo utisnite pečat u kvadratić od testa i ostavite ukras na stranu.

BOGORODICA – nabavite drveni pečat sa njenim likom u specijalnim prodavnicama za crkvene potrebe. U njima, možete naći i pečate sa SREĆNA SLAVA i slično… Na kvadrat od testa ili pravougaonik utisnite pečat, dobićete divan ukras.

 

PTICA – simbol, dobija se tako što ćete napraviti mali valjak od testa i zavezati ga jednostavno u čvor. Raširite zadnju stranu da izgleda kao rep i zasecite nožem blago perje ili iscrtajte ga čačkalicom. Na glavu stavite biber da dobijete oko, prstima malo zašiljite testo da dobijete kljun.

GROŽDJE – od kvadrata testa isecite nožem oblik srca, formirajte ga lepo. Isecite trakicu -napravite valjak i isecite sitije komadiće od kojih će te rukama formirati loptice, zrna grožđa. Te loptice zalepite sa vodom preko srca. Drškicu isecite nožem i zalepite sa donje strane grožda sa vodom.

KNJIGA – predstavlja Bibliju. Isecite dve trake jednu širu drugu malo užu. Oblikujte 2 kvadrata. Donji da bude širi, gornji da bude uži. Zalepite ih vodom. Sredinu knjige će te dobiti ako sa čačkalicom je zacrtate.

LIST – ćete dobiti ako kvadratić testa razvučete u obliku lista. Drškicu isecite tanku nožem i zalepite je sa zadnje strane vodom. Čačkalicom iscrtajte linije lista.

BURENCE – formirajte kvadrat, malo zasecite sa strana da dobijete izgled burenceta, čačkalicom odozgo nacrtajte linije. Isecite nožem dve tanke trakice i stavite do kraja sa obe strane.

KLAS ŽITA – formirajte valjak i nožem zasecajte oblik klasja.

RUŽA – malom čašicom formirajte krugove od testa. Jedan po jedan, kao fišek slažite okolo i oblikujte ružu.

CVETIĆE – dobićete od preostalog testa. Formirajte male kvadratiće i zaoblite nožem uglove. Formirajte oblik cvetova po želji.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila