Pljeskavica je oduvek bila ukusna hrana, bilo da se jede samo sa hlebom ili da se koristi kao prilog uz neko kuvano, dinastano ili pečeno jelo.

Ja se sećam kako je moja pokojna baba Draginja (Mićinica), kad je bila u mogućnosti da nabavi meso, pravila ukusne pljeskavice, pa sam ih eto samovoljno nazvao “grabovačkim”.
Nije se uvek moglo nabaviti mleveno meso, ali je baba imala mašinu za mlevenje koju joj je ujak Boris doneo iz Nemačke, pa je sama to pravila.

Elem, za “Grabovačku pljeskavicu” je potebno: svinjsko meso, goveđe meso, jaje, crni luk, beli luk, peršun, biber, crvena aleva paprika, ulje i Vegeta (ja danas koristim Začin C, ali u to veme je bila samo Vegeta, mada se u nedostatku može koristiti i kuhinjska so).

Dakle, samleveno svinjsko i goveđe meseo se pomeša i u njega se doda malo ulja, jedno jaje (ono se dodaje da sjedini i stegne masu), sitno seckani crni i beli luk (što sitnije to bolje), aleva paprika, biber (mrvljeni je bolji nego u prahu), sitno seckani peršun list i naravno začin koji vam je na raspolaganju.

Sve to dobro izmešate da dobije lepljivu masu, pokrijete celofanom ili najlonom i stavite u frižider da odleži 24 sata.

Sutradan, pre pečenja, još jednom premesite masu, razvučete je rukom po dasci koju imate i onda čašom koju umačete u ulje (ovo da se meso ne bi lepilo za čašu) formirate jednake okrugle pljeskavice. Slažete na tacnu i kad ste završili prvi red, preko njega stavite celofan i nastavite sa drugim redom dok ne završite.

Meso koje ostaje nakon formiranja sa čašom ponovo premesite i takođe isečete čašom. Ostavite opet u frižider sat-dva da odleži.

Pljeskavice se najlepše peku na roštilju na srednjoj vatri.

Možete ih jesti same ili uz neki prilog, recimo pečeni krompir, dinastani pirinač. Uz salatu još je ukusnije.

Uz sve to ide obavezno pivo ili ko voli čaša hladnog špricera.

Probajte, nećete se pokajati.

Bon apetit!

RADE BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila