Uređuje: Slavica MOMAKOVIĆ

Za malu baštu dovoljno je da imate omiljeno voće ili povrće koje vam se trenutno nalazi u kući, malo rastresite zemlje, plastične čaše, heftalicu i svetlo i toplo mesto gde će te staviti zasađeno bilje. Provereno uspeva; paradajz, paprika, limun, jagode, maline, možete probati i sa drugim semenom jer su na ovaj način ulaganja minimalna.

PARADAJZ

U plastičnu času stavite do pola zemlju, kolut svežeg paradaiza, (isecite paradaiz na kolutove, seme mora da se vidi) i stavite preko malo rastresite zemlje oko 1 cm. Koristite heftalicu sa vodom da bi lepo poprskali zemlju, smestite čašu na toplo i svetlo mesto.

PAPRIKA

Papriku koju već imate  presecite na pola, izvadite seme i stavite takođe u plastičnu čašu napunjenom do pola sa zemljom, odozgo prekrite sa rastresitom zemljom 1 cm i poprskajte heftalicom i  stavite na toplo i svetlo mesto.

MALINE

U cediljku za čaj stavite maline propasirajte ih da na dnu ostane seme. Postupak je isto kao i sa paradajzom i paprikom.

JAGODE

Sa čackalicom vadite seme sa jagode na beli papir. Dovoljna je jedna jagoda za jednu plastičnu času. Postupak je isti kao sa paradajzom, paprikom i malinama.

LIMUN

Izvadite seme iz limuna i na isti način zasadite ga u plastičnu času.

 

VAŽNO: Svaki dan poprskajte zemlju u čašama sa heftalicom ne preterujte, dovoljno je da vidite da je zemlja vlažna. Za desetak dana trebalo bi da nikne paradaiz i paprika, ostalo, za mesec dana. Kada bilje poraste 15-20 cm možete ga presaditi u dublje saksije i obavezno staviti na jutarnje sunce dok malo ne ojača. Kasnije ga možete držati celo vreme na suncu. Zalivajte ga  normalno, uvek ispod lišća, kada vidite da je potrebno. Ako zasadite sada paradajz i papriku imaćete plodove krajem juna. Naravno, ovo se odnosi na vas koji živite na severnoj hemisferi.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila