Proslavljeni srpski i jugoslovenski reditelj, scenarista i producent Goran Paskaljevićpreminuo je u petak u 74. godini godini života.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji, a u kinematografiji je ostavio dubok trag sa 13 igranih i više od 30 dokumentarnih filmova.

 

Prvi igrani dugometražni film Čuvar plaže u zimskom periodu snimio je 1976. godine.

Ostaće zapamćen po mnogobrojnim kultnim ostvarenjima poput filmova Varljivo ljeto ‘68, Bure baruta, Vreme čuda, Tango argentino, Tuđa Amerika“, te po filmu Poseban tretman koji je Mileni Dravić donio nagradu za sporednu žensku ulogu na festivalu u Kanu 1980. godine.

Režirao je i prvi film snimljen u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

U Beču je tokom aprila 2016. održana retrospektiva njegovih filmova.

Paskaljević je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda“, te Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta“. Časopis „Varajeti“ (engl. Variety) svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla HalstromaNila DžordanaStivena Soderberga i Edvarda Janga).

On je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu Bernard Viki „Most“ za humanizam u svojim delima. Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Smrt ga je prekinula tokom rada na filmu Mačji krik čija premijera je bila planirana za 2021. godinu.

Izvor fotografija: Facebook

Boba JELIĆ

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila