Legendarna pevačica Mira Vasiljević, osnovala je ženski vokalno instrumentalni ansambl Đerdan 1973. godine, koji je kao posebna umetnička i kulturna institucija, trajao sve do 2014. godine. Đerdan je negovao tradicionalu narodnu muziku, starogradske pesme i romanse, ali i kompozicije u duhu narodnog stvaralaštva. Svojstveno samo velikim umetnicima i vrhunskim pevačima, Mira je umela da nepogrešivo prepozna prave bisere među talentima i “naniže” svoj najraskošniji Đerdan. Preko 60 članica, sjajnih vokala, prošlo je kroz Đerdan koji je iznedrio velika imena koja i danas vladaju našom muzičkom scenom. Mira je bila umetnički rukovodilac ansambla, odličan pedagog, vrlo profesionalna i odgovorna, ali i zahtevna i kao takva, svim članicama sjajan mentor. Uz nju je bio stručan tim saradnika Jovan Ristić reditelj programa, Nino Milenković novinar i urednik časopisa “Sabor” I “TV Novosti”, koji je napisao scenario, Bata Grbić koreografiju, (đerdanke su igrale i pevale), Mimi Šistek Đorđević, magistar muzike, bila je po potrebi korepetitor. Đerdanke su se tri puta presvačile za vreme programa; u prelepe narodne nošnje, starigradske kostime i individualne svečane haljine. Orkestar je uvek bio besprekorno navežban, scena je kao cvetni buket izgledala prepuna lepote, zvuka, harmonije i pokreta, što ih je činilo izuzetno originalnim i vrlo traženim.

Mira Vasiljević

Dobar deo Đerdana ostao je povezan do današljeg dana, osećanje pripadnosti još uvek traje, poštuje se prijateljtvo i kolegijalnost, što će ova ekskluzivna reportaža i pokazati. Žao mi je što nisam uspela da pronađem sve članice, iako sam se jako trudila, gotovo 3 nedelje, neka mi ne zamere (mogu da se jave u svako doba da dopunimo). Svim cenjenim i dragim “đerdanušama” koje su odazvale za ovu ekskluzivu, veliko hvala. Takođe, toplo se zahvaljujem ćerki Mire Vasiljević, Jasmini Milovanović, koja mi je mnogo pomogla u traženju đerdanki i koja sada ima ansambl “Ogrlica od Bisera”, koja je na neki način,  ogranak Đerdana.

 

Drago mi je što uspomena na poštovanu Miru Vasiljević traje, i njen neprevaziđeni ansambl Djerdan. Mira Vasiljević je preminula 2019. godine. Poklanjam se njenim senima, takođe i preminulim đerdankama Veri Ivković (bila u prvoj postavi) i Snežani Babić -Đerdan. Neka im je večna slava!

JASMINA VASILJEVIĆ MILANOVIĆ: SA “OGRLICOM” NASTAVLJAM TRADICIJU “ĐERDANA” 

Moja majka Mira Vasiljević, osnovala je vokalno-istrumentalni ansambl Đerdan 1973. godine. Ja sam tada bila desetogodišnja devojčica. Već sa 15 godina bila sam rezervni član Đerdana. Posle završetka školovanja postala sam stalni član i ostala sam do kraja, dok je Đerdan postojao.

Majka mi je usadila ljubav prema muzici, uz nju i uz Đerdan zavolela sam timski rad i naučila šta je pravi profesionalizam, poštovanje prema saradnicima, da se samo uz velika zalaganja, može doći do uspeha.

Pre 10 godina osnovala sam ogranak Đerdana, žensku vokalnu grupu “Ogrlica od bisera”. 29. januara 2020. godine proslavile smo deset godina postojanja u prepunom Kulturnom centru Čukarica u Beogradu. Pandemija Korona virusa nas je kao i sve ljude zatekla nespremne. Morale smo da otkažemo turneju po Rusiji. Ubrzo smo se snašle i organizovale smo onlajn probe. Sa dugogodišnjim uredikom Radio Beograda Nenadom Dimitrjevićem i istaknutim rediteljem Vladimirom Putnikom, ušle smo u edukativni projekt koji se zasniva na očuvanju i približavanju narodnih pesama današnjoj publici. Život ide dalje. Ogrlica posle velikog rada i ulaganja izlazi kao pobednik, jer nismo vise grupa, postale smo jedna velika porodica.

GORDANA LAZAREVIĆ: “VIDOVDAN” DRUGI OD 60 NAJLEPŠIH NARODNIH PESAMA

Bila sam u prvoj postavi Đerdana, godinu dana sa koleginicama Mirom Vasiljević, Verom Ivković i Anđelkom Govedarević. Za mene je to bila odskočna daska, od tih koleginica koje su tada bile velike zvezde, učila sam “zanat”. Tada sam već snimila prvu plocu. Moja pevačka karijera traje dobrih 45 godina. Iza mene su mnogobrojne turneje, koncerti, televizijski nastupi, festivali… mnoge snimljene ploče. Imala sam sreću da otpevam nekoliko pesama koje će me trajanjem nadživeti: “Maramica”, “Svilen konac”, “Oprosti mi što mislim na tebe”, “Voliš li me”, “Koliba kraj puta”,”Mala žena”, “Vidovdan” koja je najpevanija komponovana pesma. Vidovdan je od svih medija u serijalu 60 NAJLEPŠIH NARODINH PESAMA osvojio drugo mesto. Ovih pola godine (a čini mi se i na dalje) bavim se humanitarnim i društveno korisnim radom; kao mentor par pevača koji se takmiče u ZVEZDAMA GRANDA, zatim učesnik sam serijala NA VECERI KOD, kojom smo prilikom skupili novac i sredstva za beskućnike ,a biću i u selektivnoj komisiji za odabir pesama za festival SABOR NOVE NARODNE MUZIKE SRBIJE, pod pokroviteljstvom RTS-a.

Nastupi mi nedostaju (zbog Korone ), pa se plašim da je za trenutnu muzičku armiju premalo tržište, te da će se neki morati da bave dodatnim zanimanjem ili će im muzika biti dodatno zanimanje. Kako god, narod kaze: “Pesma nas je održala njojzi hvala”.

ANĐELKA GOVEDAREVIĆ: OSTAVIĆU UNUCI LJUBAV PREMA PESMI

Kada je Mira Vasiljevic došla na ideju da osnuje Đerdan prvo je pozvala Veru Ivković i mene da joj pomognemo u realizaciji te zamisli. Mira, Vera i ja već smo bile afirmisane pevačice, sa nama je bila i odlična Gordana Lazarević koja je tada bila na početku karijere. Bile smo dobar tim.

Uvek se rado sećam tog vremena, bilo je mnogo rada, nagrada, humanitarnog angažovanja, snimanja, ali isto tako nezaboravnih trenutaka, druženja, prijateljstava. Zadovoljna sam mojom dugogodišnjom karijerom koja traje uspešno evo godinama, aktivno se bavim pevanjem i dalje. Iza mene je mnogo putovanja, snimanja, ploča, divnih pesama, priznanja… Korona nas je sve usporila ali i to će proći. Svakodnevno pevam mojoj unuci Heleni i skoro sam ubeđena da ću joj ostaviti u amanet ljubav prema pesmi.

n

SNEZANA ĐURIŠIĆ:  O KVALITETU ĐERDANA GOVORE GODINE POSTOJANJA

Čuvena pevačica Snežana Đurišić iza sebe ima veoma bogatu karijeru, velike hitove koji traju godinama. Danas je muzicki urednik GRAND produkcije u Beogradu i produkcijski žiri takmicenja ZVEZDE GRANDA. Intezivno peva, nastupa u zemlji i inostranstvu. O svojoj saradnji sa Mirom Vasiljević i Đerdanom rekla je: “Svako ko voli narodnu muziku, ko uopšte ima veza sa tim, sigurna sam da bi poželeo da bude u toj ekipi, u svemu tome sto je Mira divno osmislila i odlično sprovodila u delo. Na kraju krajeva o tom kvalitetu govore i godine postojanja, i broj novih mladih devojaka koji su prošle kroz Đerdan i postale vrsne pevacice. Prema Miri Vasiljević, imala sam veliko poštovanje, takođe i prema njenoj ideji koju je na najprofesionalniji način ostvarivala. Dobri pevači, prelep izbor pesama, sa sjajnom koreografijom, bio je izuzetan progam. Nisam mogla da se obavežem i budem stalna članica Đerdana, jer sam išla u školu i imala velike obaveze, ali sam ulazila u Đerdan kada je to bilo potrebno i važno. Na neki način bila sam rezervi član. Mira nije trebala da brine, brzo sam se uklapala, znala sam program, snalazila se odlično sa koreografijom jer sam godinama bila folklorac, sve mi je to bilo interesantno i jako mi se dopadalo. Naša saradnja je trajala, sve dok je Đerdan postojao”.

IZVORINKA MILOSEVIĆ:  SREĆNA SAM JER SAM USPELA DA ODRŽIM KARIJERU DUGI NIZ GODINA

Imala sam divan početak profesionalne karijere u ansamblu Đerdan. Išla sam tada u 1. razred srednje škole. Za mene je Đerdan bio odskočna daska u svet profesionalaca, a frontmen ansambla Mira Vasiljević, svima nama je bila mentor. Zajedno sa mnom su bile: Goca Stojićević, Goca Lazarević, Snežana Đurišić, Desa Vuković, Jasna Stoiljković, Radmila Stojković, jedno vreme je bila i Beba Tošić. Bila sam samo godinu dana u Đerdanu jer sam dobila  poziv od velike koncertne agencije koja se zvala “Beogradska Estrada”, sa kojom sam potpisala ugovor o daljoj saradnji. Danas i dalje profesionalno pevam, snimam razne emisije, gostujem gde me pozovu… Srećna sam jer sam uspela da održim karijeru dugi niz godina zahvaljujući dobrom startu u ansamblu Đerdan.

GORDANA STOJIĆEVIĆ: “ĐERDANKE” NASTAVLJAJU TRADICIJU DRUŽENJA SA PESMOM

Bila sam u drugoj postavi Đerdana, zajedno sa Izvorinkom Milošević, Jasnom Stoiljković, Radmilom Stojković i orkestrom sestara Janković. Mnogo lepih uspomena me veže za taj period naše mladosti i na pedagoški rad osnivača Đerdana Mire Vasiljević. Prijateljstvo je ono najznačajnije što je ostalo, tako i do sada, u našoj drugoj kući – restoranu L.M. u Beogradu, uz klavijaturistu Peđu Ilića i pevača Saleta “Haosa” petkom, “đerdanke”, Izvorinka Milošević, Jasna Đokić i ja, nastavljamo tradiciju druženja sa pesmom.

BEBA TOŠIĆ:  DIVNO DOBA MLADOSTI, LEPOTE I DRUŽENJA

U Đerdan sam došla takoreći slučajno. Do tada sam se bavila zabavnom muzikom ali me je Mira Vasiljević ubedila da sam odličan pevač i narodne muzike. Bila sam u postavi sa Gocom Stoićević, Izvorinkom Milošević i Radmilom Stojković. To je bilo divno doba mladosti, lepote i druženja. Posle tog perioda usledila je moja solo karijera, snimanje ploča, koncerata, turneja po Americi, Australiji, rođenje sina…

Bavim se muzikom i dalje, ne aktivno kao ranije, ali na poziv moje Jace Jasimine Milovanović uvek se odazovem i budem gost na koncertu njene “Ogrlice”.

DESA VUKOVIĆ – ŽIVANOVIĆ: U ĐERDANU SMO BILE KAO SESTRE

Provela sam nezaboravno vreme u Đerdanu, bile smo kao sestre, razumele smo jedna drugu, volele smo da putujemo, nastupa je bilo mnogo… Moja postava je bila: Slavica Momaković, Snežana Babić (Đerdan), nažalost više nije sa nama, i Alma Alta (Mulamustafić). U prethodnoj generaciji sam bila povremeni član sa Izvorinkom Milošević, Gocom Stoićević i Radmilom Stojković.

Moja pevačka karijera traje, najčešće nastupam u Kanadi u Torotu gde inače živim sa porodicom. Kao menadžer pomažem familijarni biznis. Takođe, nastupam dosta često u Americi, jer mi nije daleko. Zbog korone trenutno ne pevam, jedva čekam da se završi pa da uđem u studio i završim pesme za moj novi CD koje spremno čekaju. Pozdravljam sve vaše čitaoce, moje “đerdanuše” i Slavicu Momaković Miljanović. Ona u Americi ja u Kanadi (komšiluk) godinama se pazimo.

JASNA STOILJKOVIĆ – VUKIČEVIĆ: VRATILA SAM SE MUZICI PREKO “OGRLICE”

Bila sam druga postava Đerdana, zajedno sa Gocom Stojićević, Izvorinkom Milošević, Radmilom Stojković. Orkerstar je takođe bio uvek isključivo ženski. Bilo je mnogo rada, vežbanja, nastupa kako koncertnih tako i televizijskih. Za mene je to bilo divno muzičko iskustvo.

Posle Đerdana sam se udala, rodila decu, u to vreme je bilo jedino moje bavljenje muzikom snimanje trajnih snimaka, izvorne pesme, zapisi za Radio Beograd. Radila sam uglavnom sa Ljubinkom Miljkovićem našim najpoznatijim etnomuzikologom. Pre 4 godine vratila sam se muzici i sada sam stalni clan OGRLICE OD BISERA.

Posto je OGRLICA ogranak ĐERDANA za mene je to kao vraćanje u prošlost, druženje uz pesmu. Inače sam baka dva divna dečaka Teodora i Matea a pre par dana rodila mi se unuka Hana.

RADMILA STOJKOVIĆ: UŽIVAM SA PORODICOM I PRAVIM ŽIVOTNIM VREDNOSTIMA

Đerdan mi je mnogo značio, pored pevačkog usavršavanja, snimanja, putovanja, naše međusobno prijateljstvo je bilo divno i veselo. Sve  mi je ostalo u najlepšoj uspomeni. Moja postava je bila; Gordana Stojićević koja mi je venčana kuma, Izvorinka Milošević, Gordana Lazarević, Desa Vuković sada Živanović, Snežana Đurišić, Anđa Govedarević, Vera Ivković, Vera Jovnaš, Snežana Đerdan na žalost sada pokojna, Jasmina Milanović ćerka Mirina. Posle Đerdana sam prestala da se bavim muzikom. Nakon 20 godina sam se ponovo aktivirala, počela sam da sarađujem sa čuvenim harmonikašem Bobanom Prodanovićem. Snimila sam CD koji još nisam izdala ali je prošao na RTS-u sa jednom lepom pesmom “Željo moja”. Bilo je tu dosta televizijski emisija, rekla bih, nisam dovoljno ambiciozna da idem dalje. Porodica razne obaveze su me dosta okupirali, nastupala sam sve do pojavljivanja korone. Sad je ceo muzički svet prinuđen da pauzira. Uživam sa svojom porodicom i pravim životnim vrednostima.

LJILJANA MARKOVIĆ: MUZIKA MI JE VELIKA LJUBAV ALI NIJE I IZVOR PRIHODA

U ova teška vremena muzika je skoro jedina umetnost koja nas bodri i hrabri da nastavimo dalje. Od kad nas je napustila Mira Vasiljević, Đerdan je na žalost prestao da postoji i da aktivno radi. Pevanje i muzika u mom životu su i dalje velika ljubav i satsfakcija ali mi nisu izvor prihoda. Bavim se raznim drugim stvarima, trudim se da što bezbolnije prođem kroz ovo nesrećno vreme korone. Uživam u svojij deci i njihovim karijerama i povremeno pevam za moje prijatelje. Nisam skoro niŠta novo snimila.

JASNA ĐOKIĆ: NOSI PRELEPE USPOMENE I TRAJNA PRIJATELJSTVA

Član Đerdana sam bila od 1999. godine. Prelepe uspomene me vezuju za period proveden u toj grupi i trajna prijateljstva.

Posle Đerdana nizali su se uspesi. Solistički koncert 2017. godine u Kolarčevoj zadužbini u prepunoj sali, 5 snimljenih CD-a za PGP RTS, Estradna nagrada Srbije, status istaknutog umetnika, solisticki koncert VEČE SEVDAHA 2018. godine u Minhenu u prestižnoj Gestajg sali. Pošto sam profesor muzike planiram da osnujem troglasni hor za decu od 6 do16 godina.

DRAGANA – DACA KLADAR, devojačko LAZAREVIĆ: SVE NAJLEPŠE U ŽIVOTU DESILO MI SE U ĐERDANU

U Đerdanu sam pevala od 1999. godine do kraja ukupno 15 godina. Sve najlepše i najznačajnije u mom životu desilo se dok sam bila u Đerdanu. Ni tada mi pevanje nije bilo zanimanje, to mi je uvek bio hobi, moja velika ljubav. Trenutno se ne bavim muzikom ali sam zadovoljna i profesionalno i privatno. Đerdanke i pokojna Mira Vasiljevic zauvek će imati posebno mesto u mom srcu.

TIJANA VUČETIĆ: SVESTRANA UMETNICA KOJA SE OSTVARILA I KAO GLUMICA

Pre Đerdana bila sam đak Žarka Milovanovića, Carevčevog savremenika. 2003. godine Miri sam otpevala telefonom nekoliko taktova i to je bilo dovoljno da već dva dana kasnije nastupim sa njom na javnom servisu RTS. Pevala sam sa Snežom Đerdan, Bebom Tošic, Ljiljom Marković, Dragicom Nestorović, Jasminom Milovanović, Ljiljom Stepić i Tanjom Branković, harmonikašicama Draganom Kladar, Vesnom, Marijom,Verom Jovnaš, itd. Đerdan je svojevrsna institucija i značio mi je izuzetno, i dan danas ponosim se stim, Mirom Vasiljević pre svega. Serija “Selo gori a baba se česlja” promenila mi je život, imala sam zapaženu ulogu u 15 epizoda. Desilo se da sam na humanitarnom koncertu u Trsteniku upoznala Radoša Bajića i istog trenutka mi je ponudio ulogu. Likovni sam umetnik po struci, zaposlena sam u Gradskoj opštini Čukarica gde vršim i funkciju odbornika. Pri raznim svečanostima koje Opština upriliči rado nastupam. Ne pevam intezivno kao ranije, radila sam sa akustičnim orkestrima, nastupali smo između ostalih u restorana u “Dva Jelena” na Skadarliji. Bilo je dosta nastupa, kako kod nas tako i u inostranstvu.

LJILJANA STEPIĆ: U ĐERDANU SVIRALA HARMONIKU, DANAS PROFESOR MUZIKE

Postala sam članica Đerdana 2003. godiine i ostala do kraja postojanja. Miri se dopala moja muzička biografija. Od 9 godina sviram harmoniku, ljubav prema njoj sam nasledila od svog oca Milovana, koji je takođe bio harmonikaš. Učila sam je kod Branke Krnjevac i njenog oca Mije Krnjevca. Završila sam srednju muzičku školu Stanković odsek harmonika i Muzičku Akademiju teoreski odsek. Profesor sam muzike i radim u školi.

Sa Đerdanom sam doživela mnogo lepih trenutaka, nastupa, putovanja, druženja, TV emisija. Svirački deo orkestra činili smo Tatijana Tanja Branković, Veseli Markonato -Vesa i ja. U tadašnjoj pevačkoj postavi su bile: Beba Tošić, Snežana Đerdan, Anđa Govedarević, Jaca Milanović, Jasna Đokić, Ljilja Marković, sestre Trmčić, a povremeno su nastupale sa nama i koleginice koje su bile u ranijim postavkama Đerdana.

DRAGICA NESTOROVIĆ POPOVIĆ: USPEŠAN NASTUP U “NIKAD NIJE KASNO”

Član Đerdana sam postala daleke 1983. godine, titulu za prvi glas Jugoslavije osvojila sam prethodno 1979. godine. U postavi sa mnom su bile: Snežana Đerdan, Svetlana Kokić, Rada Ivković i Ljilja Marković. Posle Đerdana sam se udala, postala sam mama jednoj Ljudmili, Nataliji i Milošu. Po ponovnom okupljanju Đerdana bila sam na skoro svakom nastupu i TV snimanju. Natupala sam dosta uspešno u emisiji NIKAD NIJE KASNO gde mi je podrška bila moja kuma i veliki prijatelj Snežana Đerdan koja nas je na žalost prerano napustila.

TATJANA TANJA BRANKOVIĆ: POSLE ĐERDANA NE BAVI SE MUZIKOM

U Đerdanu sam svirala harmoniku, članica sam bila od 2000. godine. Posle Đerdana sam prestala da se bavim muzikom, danas sam vlasnica Moli feshion firme koja se bavi proizvodnjom ženske konfekcije. Đerdan mi je ostao u srcu, a vreme provedeno u njemu nezaboavno.

JASMINKA RAJČIĆ – JEVTIĆ: I DALJE SE PROFESIONALNO BAVI MUZIKOM

Došla sam u Đerdan 2005. godine na preporuku Gordane Stojićević. Sastav su tada činile: Jasmina Milovanović, Jasna Đokić i Dragana Kladov kao i ostale već poznate starije po stažu koleginice. U Đerdanu sam bila sve do perioda kada je Mira zbog zdravlja i godina posustajala sa organizacijom i angažovanjem ansambla.

Živim sa porodicom u Beogradu sa mužem i dve ćerke. Bavim se i dalje profesionalno pevanjem.

IVANA TRMČIĆ – PETKOVIĆ: DUET SESTARA PRAVA RETKOST NA MUZIČKOJ SCENI

Svoje prve pevačke korake napravila sam sa rođenom sestrom Biljanom Trmčić Stanković u KUD “Španac” gde nas je primetila Mira Vasiljević. Kao duet i članice ansambla Đerdan ubrzo smo počele da snimamo za Radio Beograd trajne arhivske snimke, što se ujedno smatra najvrednijim dostignućem u umetničkom radu. U Đerdanu smo potvrdile svoja znanja o muzici, a Mira nam je dala onaj “final touch” koji nas je oblikovao kao poseban biser Đedana. Pažnju smo privlačile ne samo kao iterpretatorke tradicionalne narodne muzike, već i kao duet sestara, što je prava retkost na našoj muzičkoj sceni. Jako smo ponosne što smo bile i ostale “đerdanuše”.

Solista sam Radio Beograda preko 10 godina radim u ustanovi Gerontološkom centru Beograd u kojem rukovodim najvećim Domom za smeštaj odraslih i starih lica Bežanijska Kosa, čiji je korisnik bila i Mira Vasiljević poslednjih godina svoga života. Sestrina i moja karijera traje u punom sjaju.

BILJANA TRMČIĆ – STEFANOVIĆ: OSTVARILA SE U POZORIŠTU I OPERI

Radim u narodnom pozorištu u Beogradu u Operi od 1997. godine, sve do danas. Imala sam nekoliko zapaženih solističkih uloga: Grofica Ćeprano u operi “Rigoleto”, balet “Kraljica Margo” uloga ciganke u operi “Kostana” – Salče. Solista sam Radio Beograda, uradila sam veliki broj trajnih snimaka, izvornih i starogradskih samostalno i u duetu sa sestrom Ivanom Trmčić-Petković. Iza mene su mnoge nagrade sa raznih takmičenja u pevanju, kao na primer:

“Prvi glas Beogradskog univerziteta” u narodnoj muzici, prvo mesto u zabavnoj  muzici na takmičenju svih fakulteta Beogradskog univerziteta na Avali, osvojena dva treća mesta na republičkom takmičenju solo pevača, osvojeno 3. mesto na međunarodnom takmičenju u solo pevanju.

GORDANA TOMIĆ: PRIMADONA NARODNOG POZORIŠTA 

Opera je moj život! Kao primadona narodnog pozorišta obišla sam svet. Bila sam Đilda, Lucija Violeta, Valeri, Suzana, Grofica… ali sam bila i ostala “đerdanuša”.

Taj osećaj zajedništva, ljubavi i poštovanja osetila sam svom snagom. Mira, Miša i njihova ćerka Jasmina, a mene su bili i ostali moja druga porodica.

Trenutno se odmaram i pripremam ulogu Dezdemone u Verdijevom “Otelu”.

RADA ĐURKOVIĆ – IVANOVIĆ: MIRA NAM JE BILA DRUGA MAJKA

Iz Novog Pazara sam u Đerdan došla 1980. godine i bila do 1982. kao Rada Đurković, sada sam Ivanović. Tadašnje članice su bile: Slavica Momaković, Alma Alta, Snežana Babić – Đerdan, Dragica Radisavljević. Učešće u ansamblu mi je mnogo značilo, jer sam pored naše drage Mire mnogo naučila o muzici i životu. Jednostavno, bila nam je kao druga majka. Mnogo smo proputovale i bile smo kao jedna porodica.

Posle odlaska sam nastavila solo karijeru i snimila 2 LP izdanja. Pesma “Nadji vremena za mene” ( Bora Runić, Novica Negovanović) I “Ti si meni i rana i lek ” (Miša Marković). Život je hteo da sretnem kolegu muzičara za kojeg sam se kasnije i udala. U Nišu sam 24 godine držala restoran “Kamin”, inače sam po statusu penzioner. (smeh). Majka sam 2 ćerke i baka četvorogodišnjeg unuka.

SLAVICA MOMAKOVIĆ – MILJANOVIĆ: PEVA, PIŠE I UREĐUJE

U Đerdan sam došla kao solista Radio Televizije Novi Sad, na poziv Mire Vasiljević i njenog supruga Miše, zapazili su me na jednoj televizijskoj emisiji RTNS. Tada sam iza sebe imala preko 50 arhivskih snimaka za RTNS sa legendarnim orkestrom Janike Balaža. Potpisala sam ugovor prvo na dve godine, pa zatim na još dve, jer mi je bilo žao da se rastanem od Đerdana i Mire, našeg divnog prijateljstva, koje nas je vezivalo. Mira Vasiljević mi je otvorila muzička vrata Beograda. Sve njene konekcije nesebično mi je pružila; na televiziji, radiju, sa koncertnim kućama, važnim i uglednim ljudima za naš posao koje i danas imam. Neizmerno sam joj zahvalna za sve što je za mene uradila. Moja postava su bile: Desa Vuković, Snežana Babić-Đerdan, Alma Alta, Rada Đurković sada Ivanović, Nada Granić, igračica iz “Krsmanca” koja je igrala solo tačke u Đerdanu. Povremeno je bilo susreta sa Bebom Tošić i Snežanom Đurišić. Zauvek ću nositi voljenu Miru Vasiljević u srcu i moj dragi Đerdan.

Živim 27 godina u Čikagu sa suprugom i sinom. Snimila sam 9 albuma, zadnji sam radila 2017. godine za produkciju Grad. Nove pesme me čekaju, ali zbog korone odložila sam snimanje do daljnjeg. Više od godinu dana urednik sam potrtala “Svet Australia “za Ameriku i Kanadu, što mi je omogućio moj dugogodišnji prijatelj, cenjeni novinar, glavni i odgovorni urednik Rade Berak. Zadnjih 10 godina pišem tekstove i muziku za sebe, ali i mojim dragim kolegama. Iako sam kilometrima daleko od Beograda, koji je po svemu centar za naš posao, intezivno se bavim pevanjem.

Ono što je, osim vrhunskih glasova, jako vidljivo, to je da je Mira za članice birala i lepe devojke tako da je to bila i plejada istinskih lepotica.

Za kraj, evo i čuvenog hita “Godine su prolazile” ansambla Đerdan, koji je na neki način i njegova lična karta, pa uživajte dok čitate ovu ekskluzivu za naš Portal:

https://www.youtube.com/watch?v=ouEINCyAO4U

PRIPREMILA I UREDILA: SLAVICA MOMAKOVIĆ


5 KOMENTARA

  1. Iavanredan tekst o legendarnoj Miri Vasiljevic i njenom Djerdanu. Ansambl Djerdan je bio jedno lepo i kvalitetno sarenilo za oko i za uvo. Mira je imala veoma lepu i uspesnu solisticku karijeru ali je uvek zelela vise i trazila nacina da pomogne mladima. Posle svojih hitova Zivot pise uspomene, Danas mi je dragom rodjendan, Sini munjo. Zri, zri tamnjanika, Aj ja sam secer… trazila je nacina da pomogne mladaima i bila je jedna od retkih koja je zelela da pomogne mladima i radovla se njihovom uspehu. Djerdan je to dokazao, jer je Mira bila izvanredan pedagog posto je bila nastavncia muzike. Od nje se imalo sta da se nauci. Kada sam Miru, kao, solistu gledao na jednom koncertu pocetkom sedamdesetih, izdvjala se od svih ostalih pevaca koje sam do tada gledaol. Njeni pokrenit na sceni, kako je drzala mikrofon i kontakt koji je imala sa publikom se izdvajao od ostalih. Hvala joj za sve sto nam je pruzila i pesme koje nam je podarila. Hvala za ovaj divan clanak. Ima tu jos tosta clanica: Brankica Milosevic, Mila Cosovic, Aza Mrehi, Marijana Vasic, Svetlana Kokic…Veliko hvala.

  2. Hvala Miri Vasiljevic za sve je uradila i doprinela nasoj kultri i estrada. A uradila je mnog. Muzicki stucnjak i pedagog bila je jedna od retkih koja je podjednako pevla izvorne, starogradske i novokomponovane pesme; cija je ono zvezda, oprsti mi mi mila mati, vita jela do nemba, bolan lezi Andjelija mlada, zivot piese uspomene, sini munjo, prazan medaljonm zri, zri tamnjanika, sumadije u jesenjke dane, otici tu u pastire, godine su prolazile…A njen djerdan je nesto sto nasa estrada nije do tada a i od tada nije videla. Volela je da pomaze mladima a ovja tekst o svim ovim pevacicama je dokaz za to.

  3. Ansambl Djerdan je nesto sto nasa estrada nije videla do tada, a slobodno mozemo reci ni od tada. Mnogo je truda i rada ulozila u svoju grupu i opravdala postojanje Djerdana. Mira je uvek bila spreman da pomogne mladiama i pre Djerdana, a posebno u Djerdanu. Obisle su bisu Jugoslaviju uz duz i popreko. Sve je bilo do prfekcije. Hvala Miri za sve sto je urdila za nasu estradu i kulturu. Njene pesme ce vecno da zive: sini munjo, prazan medaljon, kockar, vreme nema miljenika, sumadija u jesenje dane, zri, zri tamnjanika, godine su prolaziel, aj, ja sam secer…Hvala joj i vecna slava.

  4. Mira Vasiljevic bi proslavila svoj rodjendan 25 Novembra. Mi koje smo je voleli i slusali godinama i dalje slusamo iu uzivamo u njenom bogatom repertoaro bilo da se radi o novokomponovanim pesmama, starogradskim ili izvorni. Mire ih jedano dobor pevala. Haval joj za sve i neka je andjeli cuvaju.

  5. 23 marta ove godine, bice tacno pet godina od kako nas je Mira Vasiljevic napustila. Mi koji smo je voleli, uzivalu u njenim pesmama i pratili njenu karijeru to i danas radimo. Bilo bi lepo kada bi njene pevacice koje su prolse kroz njen Djerdan priredili jean koncert radi secanje ove divne umetnice na taj dan. Mogla bi svaka pevacica da odpeva po jednu Mirinu pesmu, i pesme koje su pevale i snimlale sa Djerdano, i na kraju svi da zapevaju, Godine su prolazile. Mira hvala za sve je uradila za nasu estradu i ostavila bezbroj lepih pesama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila