Veligdenskite praznici ovaa godina imaat sosema drug prizvuk….Mnogu od vernicite soočeni so okolnostite prinudeni se verskite obredi da gi prilagodat na možnostite, a odenjeto vo hramovite da go odložat za nekoe pobezbedno vreme. Sepak Božjata ljubov i verbata koja e seprisuna ja održuva nadešta kaj pogolemiot del na lugje koi tokmu od tamu ja crpat energijata i silata za soočuvanje so predizvikot na 21. vek.

Mnogumina se obiduvaat da gi zaokupiraat mislite so razno razni aktivnosti kako ne bi mislele na seprisutnata opasnost, a takvata formula se pokaža zasega kako najuspešna.

Duri i javnite ličnosti sekojdnevno preku društvenite mreži spodeluvaat  idei so koi gi inspiriraat svoite sledači na kreativnost, a voedno i gi oduševuvaat so svojata umešnot. Se čini deka vo svojata estetska perfekcija osobeno se istaknuvaat sestrite Marijana i Rosana koi sekoja godina imaat najuspešno dekorirani veligdenski jajca. Minata godina Rosana oduševi so svoite svetkavi glamurozni veligdenski jajca, a ovaa godina nejzinata sestra Marijana  gi fascinira site so  filigrantskata izvedba na prazničnite jajca.

Ednostavno sestrite se nadopolnuvaat so svoite darbini koi očigledno gi imaat vo golem broj. Marijana ni prizna deka vakvata kreativna rabota osobeno ja smiruva, a ni otkri ušte edna svoja strast, a toa se cveќinjata i rastenijata koi so osobena ljubov gi neguva i odgleduva vo svojata domašna oaza.

Taa iako ovoj period  go pominuva vo izolacija koja i e strogo preporačana od lekar sepak ne dozvoluva stravot da go paralizira nejziniot duh tuku so mnogu sestranost i mudrost  poračuva.

“Lugjeto umeeat sami da si sozdadat umstven zatvor kade parite, statusot, moќta, avtoritetot  im go kontroliraat  životot. Za mnogu od niv Prada čanta ili čevli ili pak dobra kola e ona što im e najvredno i najubavo. Za žal se dodeka čovečkata svest i sovest ne se smeni ќe ima stradanja, depresii, nezadovolstva, razočaruvanja, neispolneti ambicii, a mozebi i samouništuvanje… Ednostavno sreќata e vo malite nešta što se okolu nas i ne raduvaat, kako što e nasmevkata na primer koja znači mnogu”– zadovolno poentiraše Marijana koja so svojot pogled na svet otvori poveќe filozovski prašanja za koi vredi da se razmisluva…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila