Vreme na pandemija i restiktivni merki koi predizvikuvaat dopolnitelen pritisok i stres kaj lugjeto. Osven sekojdnevnoto mediumsko izvestuvanje za novo zarazeni slučai so virusot Korona,  lugjeto se soočuvaat i so posebniot režim za dviženje, zaštitna oprema i policiski čas, koj vo Makedonija za vreme na vikendi iznesuva  duri 60 časovna izolacija.
Golem del od zdravoto naselenie  negoduva zaradi ekstremnite bezbednosni merki, no od druga strana ni tie ne se dovolni za da prestane širenjeto na opasniot virus. Vo megjuvreme se pojavija eden million pretpostavki i teorii na zavera koi dopolnitelno go zbunuvaat običniot čovek koj se obiduva vo celata ovaa situacija da pronajde logično objasnuvanje. Taka da, na sekoj poedinec mu ostanuva sam da se snajduva vo ovoj period na izolacija. Mnogu semejstva se čuvstvuvaat preporodeno blagodarenie  na domašnite mileničinja koi dobija  posebni privilegii za vreme na policiskiot čas pa taka im vozvratija na eden ubav način za seta griža i posvetenot na nivnite  gazdi. Koga sme kaj domašnite mileničinja nemožeme, a da ne naglasime deka golem broj od našite estradni ličnosti se ljubiteli na životnite kako na onie rasni mileničinja so pedigree taka i na kučinjata i mačinjata skitnici. Mnogu estradni ličnosti tokmu vo ovoj stresen period se relaksiraat so milenicite koi umeat da im bidat vistinska terapija. 

Edna od niv e i folkerkata Irena Spasovska koja često na društvenite mreži ja spodeluva ljubovta so svojata Luna za koja veli deka e glavna vo nivniot dom…

“Ќerka mi posakuvaše kuče mnogu odamna no jas se dvoumev, razmisluvav dali da zemime bidejќi znaev deka toa ќe bide golema odgovornost, isto kako bebe da imam postojano doma. Ja predzvakav mislata i čvrsto odlučiv… Otkako Luna dojde vo našiot dom pred 4 godini ni se smeni životot na podobro. Zamislete edno malo životinče go zasakuvaš kako dete?! Toa e vzaemna golema ljubov, ni go razubavuva sekoj den.

Jas uživam pogolem avtoritet kaj Luna imam čuvstvo deka misli deka sum i majka, a so Tamara e polabava, neli kako so sestra.

Denot se podreduva spored Luna, šetanje, jadenje igranje…Sega vo ovie karantinski denovi ni e mnogu zabavno i mi ja razbiva monotonijata na denot. Mnogu saka da si igra i često od umor igrajќi na tepih zaspiva. Inaku ne saka da e sama vo soba i ako jas odam vo kujna, spalna ili na balkon vednaš doagja po mene. Mnogu saka da jade, da šeta i da si igra.
Sekogaš go slavime i nejziniot rodenden. Znae deka e glavna toj den i mnogu e sreќna”
– veselo vo eden zdiv ni se pofali Irena, koja ja prašavme dali samo prema Luna se tolku blagonakloni?

“Ne, nie doma vo princip gi sakame životnite. Osobeno gi sakame i malskite kučinja  koi redovno gi hranime, a i tie ni vozvraќaat so mnogu ljubov. Zatoa na sekogo toplo bi preporačala da si zeme kučence zošto ќe se preporodi. Ništo ne baraat, a davaat mnogu sreќa. Apeliram do site da imaat milost za malskite kučenca i koj kolku može da gi hrani, a za toa Gospod sekako ќe gi nagradi. Najgolema želba mi e da nema ni edno bezdomno životno i državata da gi zaštiti za da možat dostoinstveno da živeat.
Čovekot i kučeto od sekogaš bile najdobri prijateli i taka ќe ostane”
– porača Irena koja očigledno e vo odlična psihofizička sostojba sudejќi spored fotografiite i nejzinoto raspoloženie…

Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila