Godina 2019. je sada iza nas. Stari i mudri ljudi bi rekli: „Bila i ne ponovila se“! Ona se, doduše, i ne može ponoviti jer je jednostavno prošla i arhivirana. Nekome pozitivno, nekome negativno, ali opet svima bez izuzetka, ova, koju sada počinjemo da živimo, famozna 2020. ostaje nada da će bar za nijansu biti bolja.

Naš Portal je pregrmeo 2019. Na prvi pogled, lako, ali kad se uradi suma-sumare i nije bilo baš tako. Jer, da bi sve bilo kako treba ili bar približno tome, bilo je potrebno dosta truda, razumevanja, umeća i znanja. Bila je to timska borba u kojoj smo ravnopravno učestvovali i revnosno čitaoce obaveštavali o najnovijim ili bar onim koji su nam bili dostupni, događajima, koji sa sobom neizbežno nosi šou biznis.

Sa severa planete, Slavica Momaković-Miljanović, budući da je i sama poznata estradna umetnica izašla iz čuvene „Đerdan“ kuhinje, uvek se trudila da znamo šta se dešava na američkom kontinentu, tačnije u SAD i Kanadi. Opet, Slavica kao neko ko je u dobrim odnosima i sa kolegama širom sveta, neretko je pokrivala i samu Srbiju kao i neke bivše republike nekada zajedničke države. Vrlo predana i odana poverenom zadatku ispunila je i nadmašila očekivanja u 2019. i, kako sama reče, već se oštri da u 2020. prevaziđe i samu sebe.

 

Biljana Krnčeska, nekada perjanica šou programa RTV Skopje koja je ostala bez angažmana iz razloga što joj je sloboda u izražavanju, odnosno novinarskom poslu, bila važnija od stranačke pripadnosti i privilegije, pokazala i dokazala je kolika je veličina. O makedonskom šou biznisu i svemu što ide uz to, pisala je otvoreno i bez kamuflaže i tako dokazala da je slobodan novinar dostojanstvo i ljudski i profesionalno a ne, kako mnogi uvlakači vole da kažu, mission impossible. Svojom elokvencijom i stilom pisanja stekla je simpatije kako nas u redakciji tako i čitalačkog auditorijuma, prevashodno onog sa makedonskog govornog područja što i jeste bila ciljna ideja, ali se Bilja pokazala i kao vrstan poliglota, što će reći neko ko odlično barata sa nekoliko jezika.

Neko koga ja volim da nazovem „Miloš Obilić u novinarstvu“ je svakako britka i nepokolebljiva Dragana Petrović koja za adresu stanovanja ima nekoliko mesta a svakako su najznačajnija: Beograd, London i njen neizbežni i opuštajući kutak u Sasama na obali Drine, koji je sa svojim suprugom Miroslavom izgradila i u koji se vraća da napuni baterije i isplanira nove pustolovina. I, razumljivo, Brizben u kome je provela nekoliko lepih godina. Često puta je i sam nazovem i rezervnim imenom „Džuhom Zumhurom 21. veka“. Bez dlake na jeziku, ova jaka žena ne preza da oplete po svemu što je sumnjivo i štetno i da stvari nazove onakvima kakve jesu. Ne piše tako često jer ima svojih obaveza ali kad uzmogne, onda sledi „vežite se, polećemo“.

Ono što je zajedničko za ove tri nabrojane dame, koje su imale svoje zvezdane trenutke u 2019. jeste to da su upravo to – DAME i da drže do sebe. One su te naše Orleanke na koje smo jako ponosni.

Muški deo ekipe činili smo nas dvojica: Goran Đurić i ja, Rade Berak. Geografska udaljenost između Banja Luke i Melburna gotovo da nije značila ništa. Zahvaljujući digitalnim čudima današnjice naša komunikacija se odvijala kao da smo sedeli za zajedničkim stolom u nekoj kancelariji, ili prosto u nekoj kafani. Naš posao je osim novinarskog i uredničkog, podrazumevao i onaj tehnički deo. Znači, sve to skockati da liči na nešto. Da čitaocu, osim sadržajno i vizuelno bude interesantno i privlačno. Nas, osim posla, veže i prijateljstvo i ono – kako je, zemara!

Naravno, bilo je tu i mnogih saradnika koji su sa zadovoljstvom bili deo našeg 2019. mozaika. Teško ih je sve nabrojati jer se plašim da nekoga ne izostavim. Oni će se sami prepoznati kad ovo budu čitali. Štaviše, i mnogi estrdani umetnici su bili važan faktor naše odiseje u godini koja je sada iza nas. Na kraju-krajeva da nije njih, ne bi bilo ni ovog Portala koji samo formalno nosi ime SVET AUSTRALIA a po svemu je SVETSKI i dostupan svima.

Iskreno se nadam da naš tempo neće jenjavati ni u 2020. da ćemo unaprediti neke sadržaje, uklopiti neke nove ljude. Da ćemo pratiti kao i do sada trendove u digitalnom novinarstvu i što je najvažnije, ostati slobodni u načinu pisanja i izražavanja. Kada je sve ovo počelo, septembra 2018. već tada sam u ulozi glavnog i odgovornog urednika rekao da Svet Australia neće imati cenzuru.

Opet, na kraju, dragi i cenjeni čitaoci, bez vas sve ovo ne bi postojalo i svakako ste baš vi glavna kockica u poduhvatu zvanom Svet Australia.

Svim članovima redakcije, urednicima, saradnicima, svim estradnim i drugim umetnicima o kojima smo pisali, a posebno – svim čitaocima, želim srećnu Novu 2020. godinu. Da vam se ispune sve želje, a iznad svega, da imate dobro zdravlje, puno radosti i veselja i ljubavi kao glavnog pokretača svega u životu. I, naravno, da i dalje čitate Svet Australia.

Živeli!

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila