Ovaa godina koja e na samoto izminuvanje beše osobeno uspešna i za mladiot Damjan Stojanoski koj e lika i prilika na svojot tatko legendarniot makedonski pejač i rodoljub Vojo Stojanoski koj za svojot životen vek uspea na sinot da mu ja vdahne ljubovta kon muzikata, tatkovinata i makedonskata samobitnost. Toa što Vojo go započna i trasiraše  vo svojata plodna umetnička kariera beše vistinska smernica za mladiot Damjan koj od samoto začekoruvanje na estradata beleži samo uspesi i aplauzi. 

Publikata zdušno go poddrža negoviot žanrovski izbor i so osobeni simpatii ja pozdravi negovata sličnost vo interpretacijata so tatko mu Vojo. Damjan osven ubavata boja na glas i ubavata pojava go krasi i harizmatičnost što e osobeno važna za  javnite ličnosti, a tokmu so taa harizmatičnost poteseќa na negovata majka ubavata novinarka Evica Kaberova Sojanoska koja e najmnogu gorda na uspesite na svojot sin. 
So Damjan se sretnavme neodamna, posle negoviot nastap na godnešniot “Rosa fest” na koj imaše zabeležitelen nastap so koleškata Stojne Nikolova, a publikata gi nagradi so gromoglasni apluzi. Na koktel zabavata vo opuštena atmosvera Damjan go prašavme za site negovi uspesi ovaa godina, za uspešnata turneja vo Avstralija, kako i za dobivanjeto na Gran Pri nagradata vo čest na negoviot tatko Vojo Stojanoski na festivalot “Filigrani 2019”…
“Da osobeno bev sreќen za učestvoto i dobivanjeto na Gran Pri nagradata  na festivalot “Filigrani” koja go nosi imeto na mojot tatko.Tamu nastapiv so pesnata “Dojde i toj den” koja e kompletna kompozicija na Risto Krapovski, a na “Rosa Fest” nastapiv so mojata koleška Stojne Nikolova so koja ispeavme edna duetska pesna za koja muzikata i aranžmanot gi napiša Boban Mojsovski, a tekstot e moj. Se spoivme taka što imavme nekolku zaednički nastapi so Stojne i Mojso i taka dojdovme do ideja da napravime zaednički duet. Što se odnesuva do avstraliskata turneja mora da kažam deka pominavme preubavo toa beše preuspešna turneja i ќe bidam neskromen pa ќe kažam deka i samite organizatori i našincite tamu ni kažuvaa deka vakva turneja nemale dosega, taka da sme mnogu gordi na toj uspeh i jas i Vlatko i Zlatko Miladinovski i se nadevam deka za brzo vreme pak ќe se vidime so našincite tamu i deka so novi pesni ќe ja povtorime ubavata družba”.
Bidejќi si se poaktuelen i se počesto nastapuvaš na festivalite, imaš i svoi turnei kakvi se planovite za muzički album?
“Jas mora da napomenam deka napraviv album ama ne napraviv negova promocija. Albumite i dvata mi bea praveni pred da odam na turneja vo Avstralija bidejќi dosega dva pati sum bil tamu. I prvot pat pojdov so CD i vtoriot pat pojdov so nov materijal, taka da rano e seušte za nov album no možebi ќe se napravi nekoja kompilacija od dvata CD albumi”.
Da se vratime na nagradata Gran Pri što go nosi imeto na tvojot tatko Vojo Stojanoski. Kolku taa nagrada te dopre emotivno i na što te obvrzuva?
“Sekako deka i emotivno me dopira i me obvrzuva Gran Pri nagradata “Vojo Stojanoski”, ednostvno taa me inspirira da go teram makedonskoto vo sekoja smisla ne samo vo muzikata, da bidam gord Makedonec kade i da sum”.
Ova e odličen šlagvort za “Rosa fest” na koj imaše mnogu makedonski ritam i se dobi vpečatok kako pejačite da se vratija na mekedonskata meloritmika vo izvorna forma vo koja ima mnogu zurli, mnogu tapani. Publikata toa gromoglasno go pozdravi. Da li toa znači deka politikata predizvika lugjeto da se svrtat povtorno kon korenite i tradicijata?
“Jas se nadevam deka e taka. Iskreno ne me raduva našata situacija, no sme izdržale i mnogu pološo i ne smeeme da se otkažeme od svoeto. Se nadevam deka ќe dojdat podobri denovi. Možebi celata naša estrada ne go  poddržuva makedonskiot izvoren melos no sepak mislam deka poveќeto se svesni za vrednosta što ja poseduvame.
Biljana KRNČERSKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila