Sin čuvenog harmonikaša Paje Jovanovića, RANĐEL RAŠA JOVANOVIĆ, osim što je uspešan profesionalac u poslu koji se bavi, odlučio je da se oproba i u ugostiteljstvu, njegovoj ljubavi još iz studentskih dana.

U subotu, 21. Decembra, u veoma prometnoj ulici Bay St. u Port Melbourne, Raša je, u prisustvu familije i prijatelja i zvanično otvorio svoj kafe LEONA. Naziv je kombinacija imena njegovih ćerkica Leonore (4.5) i Natalije (7).

Pre nego što je kafe i zvanično otvoren, godspodin Jovanović se prisutnima obratio kraćim govorom na engleskom jeziku kojom prilikom se zahvalio svima koji su došli da ulepšaju ovaj dan. On je naglasio da je ovim ostvario svoj san jer se tokom studiranja “bavio ugostiteljstvom”…

Potom su njegove ćerke presekle traku na ulazu u kafe čime je isti i zvanično otvoren.

U kraćem razgovoru sa gazdom saznali smo zanimljive detalje.

Koliko si dugo u Australiji i kakvo ti je iskustvo u oblasti ugostiteljstva?

– U Australiju sam došao 2001. Po završetka fakulteta gde sams tekao zvanje Bachelor of Business, a posle toga i Masters degrees (MBA), prilično dugo radim kao Operations Manager u kompaniji koja se bavi životnim osiguranjem (Life Insurance) a od skoro kao Executive Transformation Consultant u finansijskom sektoru. Tako da ova kafiterija nije moj primarni biznis.

Imam prilično veliku klijentelu budući da radim savetodavno i rukovodim finansijskim sektorom raznim firmama. Ugostiteljtvom sam se bavio dok sam studirao a ovo mi je prva kafiterija.

Obožavam kafu i oduvek sam imao ideju da otvorim kafiteriju koja će se razlikovati od drugih po kvalitetu kafe i hrane, atmosferi i servisu. Bay Steet je prepun kafica koji mahom sve liče jedni na druge. Ali mi verujemo da je atmosfera u našem kaficu puno toplija i opuštenija.

Ono što će naše čitaoce, a time i tvoje buduće posetioce, zanimati, jeste kojim danima i u kojem vreme u će kafe biti otvoren, odnosno koliki je kapacitet istog? Takođe, reci nam da li je isti nasleđen ili je potpuno nov?

Kafiterija je otvorena svakog dana, znači svih 7 dana u nedelji, od 6.30 ujutro do 15.00 časova. Kapacitet je 34 mesta. Od toga za 25 osoba unutra i sada očekujem dozvolu za dodatnih 9 mesta napolju, ispred kafiterije. “Leona” je potpuno nova, uključujiću opremu i ceo nameštaj. Moderan dizajn kafiterije pruža opuštenu i prijatnu atmosferu i svaki detalj je posebno kreiran.

Lepo i neobično ti je ime kafea?

– Ime LEONA je kombinacija imena mojih ćerkica LEOnora i NAtalia.

Primetio sam mnogo raznovrsnih kolača u izlogu. Hoće li biti i srspkih kolača?

– U januaru počinjemo sa raznovrsnim evropskim kolačima iz zapadne i istočne Evrope uključujici i naše srpske kolače i to sveže napravljene.

 

Leona je, dakle, i zvanično otvorena, pa prema tome, dragi prijatelji i čitaoci, nemojte razmišljati gde ćete svratiti i osvežiti se.

Rade BERAK

Fotografije: Sue Cao


2 KOMENTARA

  1. Jako sam razočarana da je gospodin Jovanović zaposlio sve 4 devojke iz Azije. Pa pobogu da je u pitanju Kineski restoran i gazda Kinez pa da razumem da bi on zaposlio sve svoje. A eto naš čovek nije našao za shodno da zaposli našu decu a ima ih puno što rade u ugostiteljstvu znam jer i ja radim u istoj branši. Sramota i nekad mu neću kročiti u taj kafe mada obožavam kafenisati u moje slobodno vreme.

  2. To što ste vi napisali nema nikakvog smisla i samo pokazuje koliko ste vi nezadovoljni sami sa sobom. Nemogu da vas oslovim po imenu jer vidim da se anonimno krijete iza portala. Odakle vam ta informacija da mi zaposljavamo samo ljude iz Azije?

    Tim koji je radio toga dana je bio posebno zadužen za otvaranje. Mi takodje imamo radnike sa nasih prostora i iz drugih krajeva sveta. Radnike zaposljavamo isključivo na osnovi radnog iskustva i njihove sposobnosti a ne po nacionalnosti.

    Osim toga, Kinezi i Azijati su veoma vredni ljudi. Neznam u kom objektu vi radite i čime se bavite ali se jasno vidi da nemate pojma o biznisu i ugostiteljstvu. Pokusali ste da budete duhoviti ali ste ispali jako neumesni. Ako već dugo živite ovde, trebalo bi da znate da mozete debelo da platite za diskriminaciju po nacionalnoj osnovi.

    Komentarišite negativno o Kinezima koji su naši dugogodišnji prijatelji i veoma vredni i sposobni ljudi. Trebalo bi da naučite nešto od njih tako da ne biste ostali ograničeni i mizerni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila