Vo presret na 8-mo Martovskiot praznik ili popularno narečeniot “Den na Ženata”, se dosetivme da napravime edna estradna anketa so koja sakavme da go opipame raspoloženieto i razmisluvanjeto na estradnjacite vo vrska so završuvanjeto na kovid-krizata i otpočnuvanjeto na rabotnite nastapi. Ako se zeme vo obzir faktot deka tokmu pred dve godini so proslavata na 8-mi Mart završija i oficijalno nastapite na muzičarite kaj nas togaš nekako logično e da se nadevame deka so ovoj 8-mi Mart muzičkata fela se vraќa onamu kade zapre i deka nekako prirodno e da se nadeva deka toa e krajot na krizata. No, što bi rekle srbite “ne lezi vraže” taman se nazre krajot na kovidot se pojavi početok na vojnata megju Rusija i Ukraina, pa lugjeto povtorno živeat vo strav.

Kako site ovie okolnosti deluvaat na estradnata fela i kako taa razmisluva koga e vo prašanje 8-mo Martovskiot nastap, dali e angažirana  za ovoj praznik koj beše prepoznatliv po mnogute čajanki i proslavi, ќe doznaete od odgovorite na izbranite estradni lica koi mnogu ljubezno i brzo odgovorija na postavenoto anketno prašanje:

Pred dve godini so proslavata na 8-mi Mart završija muzičkite nastapi, a otpočnaa kovid merkite i svetskata pandemija. Dali so ovoj 8-mi Mart se vraќame vo normala, dali ste nekade angažirani i kolku ste optimisti koga e idninata generalno vo prašanje?

Lence Kukiќ: – Točno taka, so kovidot završija i našite nastapi… No, kako što se dviži situacijata da se nadevame deka do tuka bilo ovaa zlo… Za 8 -mi Mart i ovoj pat nema da imame nastap, bidejќi organizatorite seušte se so znak prašalnik dali merkite ќe popuštat i dali ќe se dozvoli sobiranja na poveќe lugje… A denot e mnogu blizu… Seušte sme optimisti deka so ogled na aktuelnite slučuvanja ќe pomine ovaa negativna energija i ќe se vrati ljubovta megju lugjeto… A nie ќe bideme ušte posreќni i so našata pesna ќe im pružime duševno zadovolstvo…

Jule Nikolovska: – Da, jas sum angažirana rabotno ovaa godina po povod 8-mi Mart, Denot na ženata. Dali se vraќame vo normala malku teško prašanje so ogled na sostojbata koja što ni se slučuva vo svetot. Konkretno so koronata odnosno pandemijata veќe naučivme da živeeme, mislam deka popoleka stivnuva, no od druga strana situacijata vo Ukraina pa i vo svetot e zagrižuvačka. Jas sum čovek koj saka da vladee mir, ljubov nasekade i tokmu radi toa sakam da veruvam deka vo idnina ќe bide se staveno pod kontrola, normalno da funkcionirame, živeeme. Sepak, da ja gledame sekogaš povedrata strana i Bog so site nas.

Dalibor Daki Đošiќ: – Ovaa godina trebaše da nastapam vo Švajcarija, potočno vo Bern, no seušte imaat problem so iznajmuvanje na objekti za organiziranje nastani. So ogled na toa i ovaa godina ќe odmoram. Što se odnesuva do pandemijata mislam deka poleka stivnuva i konečno ќe se vratime vo normala, a iskreno mislam i deka e dosta!Posakuvam na site dobro zdravje, da se čuvame vo ova nevreme bidejќi toa e najbitno!

Milica Jokanoviќ Kuzmanovska ima nastap vo “Diamond hotel & restaurant”, Radoviš: – Iskreno se nadevam deka ova e početokot na krajot na pandemijata. Što se odnesuva do muzičkite nastani, ništo nema da bide kako nekogaš, no sepak posle tolku dolg period, muzikata se vraќa vo životot na lugjeto iako seušte spored protokoli za zaštita od pandemijata, no se soglasuvam so toa. Kako i da e, od ovaa vremeska distanca, pominavme mnogu težok period, posebno nie od muzičkata fela, najmnogu bevme zasegnati od merkite i za lična egzistencija. Se raduvam na proslavite, nie sme vesel narod i sekogaš barame povodi za slavje so muzika, a jas posebno se raduvam i za gostuvanjeto vo Radoviš. Vo ovaa prilika sakam da im go čestitam 8-mi Mart na site pripadnički na ponežniot pol i da im posakam sekoj den da im bide ispolnet so mnogu ljubov, radosti i sreќni migovi!

Goran Milošeski: – Da, pred dve godini beše mojot posleden nastap za 8-mi Mart. Ovaa godina ne očekuvam, a i seušte nemam dobieno ponuda. Za žal vo Skopje e se nekako prazno i mračno pa očekuvam i narednive 7 do 8 godni deka ќe bide taka, zatoa što kovidot napravi da zamrat zabavite. Ne sum pesimist samo realist. I onie kolegi što odat na svirka, svirat bez pari samo za bakšiš, nasekade se prazni kafeanite…

Slagjana Regina: – Iskreno kažano vo normala se vrativme vo celost so Novogodišnite proslavi. Mislam lugjeto se želni za zabava i pokraj site teškotii koi ne snajdoa nekako muzikata i zabavite im prestavuvaat izleguvanje od siviloto. Ako prašuvate dali e se po staro na svirkite, mojot odgovor e da. I vo pogled na bakšiš i vo pogled na raspoloženost . Koronata ja ostavivme zad sebe, no ova što momentalno se slučuva so Rusija i Ukraina, e od toa sega se plašam poveќe. Zatoa što site sme zasegnati. Dokolku fati vojna, sleduva golema ekonomska kriza koja definitivno maksimalno ќe se odrazi na site nas . E toa e veќe golem problem . Jas sum po priroda optimist, sekogaš sum bila i ќe ostanam, no sega sum so doza na strav od idninata. Inače kontinuirano rabotam sekoj vikend. Momentalno vo Gostivar –“Iva Kitchen Bar” i odlično pominuvam . Za 8-mi Mart nema da peam od dve pričini, zatoa što e ženski praznik i povod i jas da proslavam i zatoa što pagja vo vtornik, pa ne sum slobodna. A ne sum slobodna zatoa što koga fati koronata nemav drug izbor i morav da se vratam na mojata prva ljubov, a toa e turizmot i momentalno rabotam vo hotel vo mojot grad pa kombiniram zaedno so muzikata . Sega definitivno postoi najdobar pejač megju ugostitelite i najdobar ugostitel megju pejačite ( da se našalime malku)…

Igor Hristov – (instrumentalist, člen na grupata “Bioritam”) : – Momentalno ne sme angažirani za 8 – mi Mart, ama se nadevam deka veќe e kraj na pandemijata, go proglasuem za umreno ha ha ha…Ќe go proglasat za običen virus i tolku…

Duško Georgievski: – So ovoj 8- mi Mart se ušte ne se vraќame vo normala, ќe se vratime koga ќe nema nikakvi ograničuvanja za posetitelite, se nadevam deka toa ќe bide što e možno pobrgu. Za ovogodinešniot Den na ženata sum vo restoran vo Skopje. A što se odnesuva do idninata jas sum nepopravliv optimist, štom može da se pee i igra duhot na ovoj narod ќe izrasne kako Fenix i ќe gi pobedi site nevolji.

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila