Vo estradnite krugovi promociite se nastani kade pejačite transparetno ja dobivaat poddrškata od svoite kolegi, od avtorite, novinarite i kompletniot esnaf, a takvoto vnimanie sekogaš mnogu znači. Tokmu takva poddrška na promocijata za svojot prv album i video spot dobi Milovan Sekulovski i toa od bardot na makedonskata muzička scena Naum Petreski. Petreski za ovaa prilika dopatuva vo Ohrid kade vo prisustvo na golem broj zaednički prijateli ja spodeli radosta so Milovan koj za onie koi ne znaat e vo rodninska relacija so Naum, a pri toa i dvajcata poteknuvaat od isto mesto pa se čini deka genetikata i podnebjeto imaa dosta važna uloga za pesnopojnite grla na ovie dvajca izvonredni pejači.

Prisustvoto na Naum Petreski ne moževme da go odmineme pa na blic ja iskoristivme prilikata da pomuabetime so nego i da doznaeme što e aktuelno kaj nego…

Verojatno vo ovaa odluka na Milovan konečno posle 11 godini da izdade svoj album imate i vie  vlijanie zatoa što osven rodninskata relacija često se družite, a ponekogaš odite i na zaednički turnei?

Naum Petreski: Pa ušte od negovoto najrano detstvo jas sum prisuten vo negoviot život i vo kreiranjeto na negovata pesna i muzika. Toj e dobar i kako harmonikaš i kako kontrabasist vo ponovo vreme, megjutoa peenjeto mu e od najmala vozrast.

Jas  non stop “trubam” i naglasuvam deka sekoj nov mlad nadežen pejač treba da ima svoj izraz. Ova go čekavme so godini i eve konečno go dočekavme, se realizira eden ubav proekt na Milovan i posakuvam da ne e posleden se razbira. Materjjalot mi e preslušan, pesnite gi znam i mislam deka e poln pogodok, osobeno za ova vreme koga ni e potrebna i mnogu važna  makedonskata muzika.

Često ve sporeduvaat glasovno so Milovan i velat deka najblisku do vašata interpretacija e tokmu toj. Dali može da se sluči naskoro i nekoj zaednički duet so nego?

Naum Petreski: Nie imame mnogu vreme pred nas i mislam deka ќe napravime nešto mnogu ubavo melemno kako što ni prilikuva.

Da ja iskoristime prilkava i da čestitame za prinovata vo vašata familija za vnukata. Kako Naum se čuvstvuva kako mlad dedo i dali ponekogaš ja čuva vnukata?

Naum Petreski: Vi blagodaram. Mora da priznam deka se čuvstvuvam dedovski, so decata e sekogaš zabavno. Sega za sega nemaat nekoja potreba od mene. Vnukata ima mladi roditeli, mladi tetki, babi pa taka da ima dosta gužva okolu nea pa ne moram i jas tamu da se pletkam. Jas odam samo da ja pogalam da ja “pognjavam” što vikame nie po naški da se “pogrickame”  i da i se naraduvam.

Vo presret ni idat novogodišnite praznici kade Naum ќe bide angažiran za tie praznični proslavi?

Naum Petreski: Jas ne se angažiram skoro nikogaš za Nova Godina. Toa go izbegnuvam sekogaš, osven ako nema nekoja ponuda za nekoj golem ploštad kade ima organizirano nekoja pogolema fešta, a so toa bi imale i pobrojna publika. Po restorani i kafani ne praktikuvam.

Što e novo kaj vas posle promocijata na vašata posledna pesna “Do zori”. Dali nešto drugo se podgotvuva za predstojniot period?

Naum Petreski: E sega ќe vi otkrijam na vas ekskluzivno deka na 7-mi dekemvri na mojot rodenden ќe promoviram edna nova pilot pesna za site počituvači na mojata muzika i slušateli spremiv edna ubava prednovogodišna balada koja ќe bide veruvam poln pogodok.

Neodamna bevte na turneja vo Avstralija kade so pesna im ja zalekuvavte nostalgijata na našincite. Kako si pominavte dali ste zadovolni?

Naum Petreski: Odlično pominavme. Vo poslednite dve godini bev dva pati vo Australija ednaš vo Amerika, dva pati bev vo Germanija, iako jas ne odam mnogu često na turnei zošto izbegnuvam dolgi patuvanja. Odvreme na vreme na pet godini podizleguvam na nekoja turneja kolku da me vidat, a kako idat godinite se poveќe se privrzuvam za moeto mesto.

Važite za golem patriot i eden ste od retkite što glasno gi iznesuva svoite politički stavovi i javno reagira. Kolku toa vi se odrazi dosega pozitivno ili možebi negativno?

Naum Petreski: Pa možam slobodno da rečam deka poveќe se odrazuva pozitivno od kolku negativno. Ednostavno sekoj Makedonec treba da go čuvstvuva makedonskoto vo sebe zošto se drugo e stransko, tugjo.

Veќe izvesen period našata Estrada kako da stoi vo mesto, dodeka sosedite galopiraat, a potoa se reagira za nivnite pejači koi se poprisutni kaj nas od kolku našite. Dali imate vaše viduvanje zošto ova ni se slučuva?

Naum Petreski: Ova jas go zboruvam veke 27, 28 godini megjutoa ni edna vlada od početokot do sega ne najde za shodno da napravi nekoja programa ili strategija za zaštita na makedonskata pesna od tie nadvorešni naplivi i vlijanija. Ne znam kako da kažam osven deka možebi  imponiraat tugjite pejači  što idat ovde so viskokite honorari. Gradonačalnicite potpomognati od sponzorite što gi plaќaat stranskite pejači možebi delat nekoi pari zaedno i tuka e toj spoj toj zaednički interes. Zošto nie makedonskite pejači sme bajagi poevtini i so nas nema što da delat. Toa e toa, za žal Makedonja e uništena poradi prednosta na ličnite interesi pred nacionalnite.

Biljana KRNČESKA

 

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila