SEVDALINKA JE DEO NAŠE DUŠE,

ONA KUCA U TAKTU NAŠEG SRCA!

NEĆEMO MOĆI BEZ NJE,

NITI SMO KOMLETNI BEZ NJE.

Popularni pevač i tekstopisac Loki Tadić rođen je u Brčkom 18.11.1954 god. u znaku Škorpije. Otac mu je svirao tamburicu i šargiju, pa Loki veruje da je od njega nasledio ljubav prema muzici. Od 7. razreda osnovne škole počeo je da peva. Otkrio ga je nastavnik muzičkog. Bio mu je veoma zanimljiv dečak koji je pevao jako dobro sevdalinke, zbog toga je snimao na magnetofonu sve sto je pevao. To su bile pesme njegovog idola legendarnog Safeta Isovića “Sve behara i sve cveta”, “Jablani se povijaju” i mnoge druge. Kasnije je pevao pesme od Nedeljka Bilkića, Predraga Živkovića Tozovca, Zaima Imamovića itd…

Loki je zaljubljenik sevdaha, doživljava ga kao opijum, predaje se pesmi, emocijama, priznaje da mu ponekad krenu suze koje kradom briše od publike. Uvek elegantan, nosi šešire, džentlmen u svakom pogledu, pleni publiku lepim scenskim nastupom, impresionira ih snažnim, sjajnim, vokalom, dinamikom i uvek dobro odabranim pesmama. Iza sebe ima brojne nastupe po Evropi, na festivalima, snimio je mnoge pesme… učestvovao je u mnogim novogodišnjim programima, televizijskim emisijama itd…

On je poeta, romantična duša, njegove pesme najbolje govore o njemu. Na sva pitanja odgovarao je veoma ljubazno, smireno i iskreno.

Kako je izgledao Vaš početak u diskografiji?

– Moj početak u diskografiji bio je veoma zanimljiv! U Nemačkoj, u Hamburgu gde sam živeo sa roditeljima i gde danas živim, stupio sam u kontakt sa slavnim kompozitorom Leo Leandrosom koji je takođe živeo u Hamburgu. Njegovo poreklo je iz Grčke. Leo je otac svetske zvezde Vicky Leandros koja je pobedila 1972. god. na Evroviziji, kasnije još dva puta. Komponovao je pesme za mnoge inostrane popularne pevače Harry Belafonte, Demis Rusosa, Ninu Moskouri itd… Veliki hit “Good by my love ” komponovao je za Demisa Rusosa sa elementima grčke muzike i nezaobilaznim buzukijem u koji sam odavno zaljubljem. Dogovorili smo se da za mene komponuje 2 pesme na nemačkom jeziku. Na probama sam upoznao tada mladu Vicky Leandros. Danima sam vežbao te dve pesme.

Da li ste pesme snimili?

– Slušajte dalje (smeh). Neplanirano sam otišao u Beograd 1973. god. kod kompozitora Žarka Pavlovića i ponudio mu moje tekstove za pesme koje sam tada uveliko pisao. Nije bio nešto oduševljen. Rekao mi je da sam premlad i da moram da nastavim još da učim. Ne razmišljajuci mnogo, rekao sam mu da bolje pevam.  Začuđeno me je pogledao ali me je ipak pozvao na audiciju koja se održavala istog dana i na koju je žurio. Na audiciji, nagrada je bila da ko pobedi stiče pravo na snimanje ploče besplatno kod PGP RTB-a. Bilo je 50 učesnika. Kada je došao red na mene ruke su mi se tresle od treme. Otpevao sam dve pesme Safeta Isovića “Ne ljubi ciganku” i “Obećanje ludom radovanje”. Jedan član žirija je rekao: “Vi bosanci, svi stojite sa glasom odlično i grlati ste ali za ritam nemate uši ni malo”! Dobro me je uplašio. Na moje veliko iznenadjenje proglasili su me pobednikom!

Za to vreme mi Leo Leandros ni Vicky nisu pali na pamet. Zaboravio sam na njih! I danas mi je žao što nisam snimio pesme Lea Leandrosa… Ko zna kuda bi krenula moja karijera? Kao pobednik audicije na moju veliku sreću, snimio sam 1973. God. svoju prvu ploču sa pesmama Žarka Pavlovića koja se u to vreme odično prodavala. Jedna od pesama je bila moj tekst “Žena koja se ne zaboravlja”.

Šta je dalje usledilo?

– Nastupao sam kod nas i u mnogim evropskim gradovima! Godine 1974. snimio sam drugu ploču za PGP RTB sa kompozitorom Žarkom Pavlovićem i sa pesmama Ljubomira Đurovića “Lakše srce lakše” i “Sviraj stari druže”, koja je takođe dobro prošla kod publike i tako redom…

Nagrađivani ste Loki na mnogim festivalima, takmičenjima, koncertima  – da li biste neki nastup izdvojili?

– Mnogi nastupi su mi ostali u lepom sećanju ali ovom prilikom izdvojiću Bihać – Savdah Fest 2015. god. Pevao sam pesmu “Dajte pjesmu da sevdišem” za koju sam napisao tekst. Muziku je uradio kompozitor i direktor festivala Dado Felić. Otpevao sam još jednu pesmu staru sevdalinku “Djela Fato djela zlato”, obe pesme publika je sjajno prihvatila. Nagrađen sam zlatnom plaketom za izvedbu i očuvanje sevdalinke!

Hoćete li reći za naše čitaoce nekliko stihova pesme “Dajte pjesmu da sevdišem?”

 – Naravno:

Obišao sve sam staze,

gde se ljubav tu rađala,

Al’ s’ večeri još mi teže,

kad je duša uzdisala.

Ref: 

Smirite mi srce moje,

duša za njom već umire,

dajte pjesmu da sevdišem,

dok za dragom ja uzdišem!

Na kojim festivalima ste još nastupali?

– To su bili mnogi festivali u: Bajinoj Bašti dva puta, Beogradu, Tuzli, na Ilidži u Sarajevu, Bijeljini itd… Snimao sam u tom periodu 2 pesme sa komozitorom Zoranom Vlajićem “Azra” i pesmu “Znam ja Bosno moja” za Ilidžanski festival, kao i sa Draganom Aleksandićem pesme “Noć rastanka” i “Ljubav kad zapali vatru ” u grčkom stilu i novom aranžmanu. Zatim, snimio sam pesmu “Svadbeni čoček “od kompozitora Zlaje Sjerića.

Hoćete li snimati novi CD gotovo da imate dovoljno pesama

– Tako je! To mi je plan! Još dve pesme i imaću dovoljno pesama za novi CD. To nije nikakav problem. Saradnja moja je ograničena na Dragana Aleksandrića i Zorana Vlajića. Tako sjajne kompozitore i saradnike nemam nameru da menjam!

Snimili ste odličnu duetsku pesmu “Oj Sfete Sajo ” sa vrhunskom pevačicom Jasnom Kočijašević, kako je došlo do Vaše saradnje?

– To je bila moja ideja. Sa Jasnom sam dugogodišnji prijatelj. Kada sam je pitao da otpevamo pesmu, obradovala se kao malo dete. Rekla mi je da je to njena omiljena pesma iz detinjstva. Naša saradnja je bila vrlo uspešna!

U kojoj je službi Vaša stranica “Muzički Spomenari” koju ste osnovali na Facebooku?

“Muzički spomenari” su u službi prave narodne muzike , generalno kvalitetne muzike. Trudim se da sadržaj bude bogat. Prate ga najviše stariji pevači u zadnje vreme i mlađi, zatim iz različitih muzičkih žanrova operski pevači, džez muzičari, iz oblasti zabavne muzike, zatim dragi prijatelji… Sve u svemu to je jedno opušteno i prijatno druženje uz pravu muziku!

Šta za Vas znači sevdah?

– Volim sevdah celim svojim bićem! Kad slušaš sevdah on ti uzme dušu i srce pa ti onda vrati a da to i ne osetiš. Tako sevdah doživljavam! Vranjanski melos takođe jako utiče na mene, al’ slušao ili ga pevao, svejedno. Taj melos uz sevdah za mene je nešto posebno, zatim makedonska muzika. Meni suze krenu kad tako nešto slušam. Svaka muzika ima svoju moć ako joj se dušom prepustiš!

Koje su Vaše trenutne aktivnosti?

– Ovih dana živim na relaciji Hamburg – Beograd. Trenutno radim u timu dobrih ljudi sa kojima se zajedno borim za presto narodne muzike, da se vrati gde je i bila. Emisija se radi u svrhu očuvanja i promovisanja narodne muzike iz perioda 70-90-tih kao i autori tih nezaboravnih pesama. Ilija Adamović i orkestar Pegi Ton Bend Live, Zorana Pegija Petrovića koji je oformio brilijantne muzičare tako da svaki snimak zvuči kao da se sluša sa CD-a. Imam tu motivaciju da dam od sebe nešto, jer se godinama borim za opstanak narodne muzike, koja se ne nalazi baš u dobroj situaciji.

Mislim da se narodna muzika vraća na velika vrata!

– I ja mislim da se već dešava nešto u tom polju i da se narod probudio i prepoznao zabludu. Ono što godinama slušaju, što im se plasira, nije naša narodna muzika. Koriste se muzički elementi iz Španije, Maroka, Alžira, Arabije, Indije, Grčke, Turske,itd… Nemam ništa protiv njihove originalne muzike da se razumemo ali ako se pozajmljuje njihova muzika onda to nije u redu. Pevači sve više traže pravu narodnu pesmu da snime, jer ono što su do sada snimali mogu da izvode samo u klubovima i diskotekama kojih je sve manje. Na svadbama i drugim nastupima niko im to ne traži. Zna se sta se traži na veseljima! Voleo bih da mlade generacije pevača i muzičara shvate najozbiljnije svoj posao i da dobro vode računa šta će ponuditi publici. Ima mnogo dobrih pevača i muzičara sa naših prostora takođe i u dijaspori. Moramo se svi zajedno ujediniti i sačuvati naš narodni melos i našu kulturnu baštinu! Mi to možemo siguran sam u to!

Hvala Veliko Loki na razgovoru. Za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

– Svim čitaocima širom sveta potrala “Svet Australia” želim puno sreće, ljubavi, lepih snova i sve to uz dobre narodne i zabavne pesme. Pesma je lek i daje čudesnu energiju svakom od nas, zato pevajte, pevajte, pevajte… Zahvaljujem se redakciji portala “Svet Australia” na pažnji i prostoru, uz najlepše želje i velike pozdrave

Slavica MOMAKOVIĆ


2 KOMENTARA

  1. Zahvaljujem mnogo estradnom portalu “SVET AUSTRALIA” na objavi intervjua i kompletnoj sjajnoj realizaciji i ideji Slavici Momakovic. Veliki pozdravi u Australiu, Slavici Momakovic (Chikago) kao i svima vasim citaocima na svim meridijanima svijeta.

  2. Volim pjesme i posebno njegov glas da slusam vec 40 godina. Zelim da jos dugo godina pjeva, obozavam ga jer je jako dobar covjek i prijatelj. Pozdrav iz Beca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila