Dule Milivojević, estradni umetnik ali i svojevrstan vunderkind iz Sidneja, mogao bi osim pevanja, komotno, da se bavi i putopisom. I sigurni smo da bi to radio poput najvećih svetskih majstora u toj oblasti. On je, sa koleginicom Radmilom Misić i uz pratnju muzičara Slavčeta Dinića, za Svetog Iliju Gromovnika, usred pustinje Južne Australije, zabavljao oko 150 gostiju. Evo njegove priče sa slikama koje su zaista redak primer jer, ne samo na slavi, Dule jer slikao i tokom puta od, verovali ili ne, 5000 kilometara.

 

U pustinji, takoreći u samom centru Australije, smešteno je malo rudarsko naselje Kuba Pidi (Coober Pedy), gde se od dolaska Evropljana na peti continent traga za dragim kamenom zvanim opal. Značajnu koloniju među tim entuzijastima zauzimaju I Srbi. Neki od njih tamo žive, neki su “sezonci” a ima dosta i avanturista.

Samo mesto koje je od glavnog grada Južne Australije, Adelaida, udaljeno 846 kilometara i leži na nacionalnom autoputu Stuart Highway koji void za Darvin, ima nešto manje od tri i po hiljade hiljade stanovnika. Može se slobodno reći da je ovo mestance kosmopolitskog karaktera zbog sastava stanovnika, a takođe, koliko god je značajno po opalu isto toliko je postalo značajna turistička atrakcija za ljude iz Australije i sveta. Samo ime “Coober Pedy” je aboridžanskog porekla (na njihovom jeziku kupa-piti) i znači “boys waterhole” (muški bunar). Kažu da je ovaj gradić poznat po tri stvari – kopanju opala, jedinom golf terenu na svetu bez trave i po objektima ispod zemlje.

U tom smislu, kao jedinstvena, ispod zemlje je izgražena i smeštena i Srpska crkva koja nosi ime svog zaštitnika “Sveti Ilija Gromovnik” za koju se u ulozi administratora i paroha brine protojerej-stavrofor Zoran Ivanić.

Ovoga puta, Srbi iz cele Australije su se okupili da proslave slavu. Služio je episkop australijsko-novozelandski g. Siluan, uz sasluženje monaha Petra Radulovića iz srpskog manastira Sveti Sava (Elaine, Victoria), đakona Miloša Raketića koji je sekretar Eparhije i drugih sveštenika. Prisutni su bili i Petar Kozlina blagajnik Eparhije, te mladi Ilija Perać iz Melburna, predsednik SOYA (Srpske omladinske organizacije Australije).

Autobusi iz Melburna i Adelaida su dovezli goste da uveličaju slavu. Domaćini slave su bili Davor i Jadranka Trifunović, koji s utu svetu obavezu I čast za dogodine predali Dragiši Đorđeviću biznismenu iz Melburna.

Za muzičko raspoloženje je bilo zaduženo troje umetnika. Radmila Misić, fenomenalna pevačica iz Sidneja koja je hitovima “Lažeš me ljubavi moja”, “Merak mi je”, “Prokleta je ljubav oteta” i drugima, sebi zauvek obezbedila mesto na estradi. Ona je od pre nekoliko meseci postala stanovnica Sidneja.

Dule Milivojević, poznati šmeker ovdašnje estrade, takođe vlasnik nekoliko albuma i pesama poput “Ko’lko košta ova tuđa zemlja”, “Ne zameri druže”, “Opasan momak” itd. je stari vuk za koga su ovakve proslave postale rutina.

Njih je na klavijaturama pratio Slavče Dinić sugrađanin iz Sidneja koji je muzičku karijetu na petom kontinentu započeo u Melburnu. Kolo se zaigralo i veselje je trajalo do kasno.

Moram spomenuti gospođu Eli Elizabetu koja je 45 godina u Coober Pedy. Veliki radnik, bez koje nijedna slava nije prošla i bez njenog ogromnog truda i rada. Bravo! Zanimljiva je i gospođa Julie, Australijanka koja je vlasnica podzemnog hotel i koja je sebi kupila kuću u Srbijiž. Ona je nosi majcu “I Love Serbia”. Neviđen veseljak i velika prijateljica Vesne Suše koju je pratila i bila njena podrška prilikom nastupa u “Nikad nije kasno”.

Svi su bili oduševljeni gostoprimstvom i samim ambijentom u kojem je slava obeležena.

Deo atmosfere možete videti u priloženom albumu (klikom na sliku istu uveličajte) a više na Facebook profilu autora (https://www.facebook.com/dule.milivojevic1/posts/2207118606081227).

Ekskluzivno za “Svet Australia” iz Coober Pedy:

Dule Milivojević


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila